Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
31. 12. 2015,
19.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Zgodbe strojev Volkswagen

Četrtek, 31. 12. 2015, 19.13

7 let, 12 mesecev

Okrogla obletnica kultnega volkswagna: Hrošč praznuje 70 let!

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Leta 1945 je Volkswagen le nekaj dni po prvem povojnem božiču začel z masovno proizvodnjo hrošča, ki je v naslednjih desetletjih postal štirikolesna ikona po vsem svetu. Vse najboljše!

Hrošč ni bil le avtomobil. Bil je upanje za ponovno ekonomsko blaginjo povojne Nemčije

Pred koncem vojne so v Wolfsburgu izdelali le 630 primerkov neposrednega predhodnika hrošča, imenovanega KdF Wagen. Večina proizvodnih kapacitet je bila do 11. aprila 1945, ko je na vrata potrkala ameriška vojska, prilagojenih nenasitnemu nemškemu vojaškemu ustroju. Junija istega leta je tovarna z okoli šest tisoč delavci že kimala pod britanskimi povelji.

Zagon civilne avtomobilske industrije, katere delovanje je v veliki meri ohromila vojna, ni bil lahek, a je ropotanje tekočih trakov tovarne v Wolfsburgu (tudi po vojni so jo nadzirali Britanci) za regijo in celotno državo pomenilo upanje za ponovno ekonomsko stabilizacijo.

Tovarna je že avgusta 1945, pol leta pred uradnim začetkom proizvodnje hrošča, prejela naročilo za izdelavo 20 tisoč vozil, ki so jih uporabljale predvsem še vedno prisotne zavezniške sile v Nemčiji in zdravstvene ustanove, odgovorne za nemška ruralna območja.

Prvi "beetli" so tako iz tovarne zapeljali čisto pred koncem leta, 27. decembra 1945, proizvodnja pa je bila vse do leta 1947 omejena na tisoč vozil mesečno.

Za znaten porast zasebnih kupcev, zaradi katerih je hrošč začel postajati vse pogostejši prometni udeleženec, je bila odgovorna šele valutna reforma, ki se je zgodila spomladi leta 1948.

Bi Volkswagen postal to, kar je, če ne bi bilo britanskega oficirja Ivana Hirsta?

Prvi stik hrošča s tujimi trgi se je zahvaljujoč lansiranju izvozne dejavnosti zgodil že leta 1947, zato ne čudi, da je bil Volkswagen s svojim favoritom leta 1945, ko je nadzor nad znamko in vsemi proizvodnimi kapacitetami spet prišel v nemške roke, v odličnem štartnem položaju in eden glavnih dejavnikov nemškega strmega ekonomskega in industrijskega vzpona.

Manfred Greiger, vodja zgodovinskega oddelka pri Volkswagnu, je poudaril, da Volkswagen za svoj povojni razcvet veliko dolguje britanski vojski in vladi, predvsem pa vojaškemu oficirju in inženirju Ivanu Hirstu, nastavljenemu prvemu možu Volkswagna v prvih povojnih letih.

Ta dobro izurjeni pragmatik je tovarni in delovni sili dal vizijo, velik potencial hrošča pa je uspel iz teorije pretvoriti v učinkovito in desetletja priljubljeno prakso.

Vseh skupaj so izdelali kar 21 milijonov

Ne spreglejte