Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 4. 2017,
11.16

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mazda Slovenija

Foto: Klemen Korenjak

Natisni članek

Mazda Voziva skupaj Štirikolesni pogon advertorial

Sreda, 19. 4. 2017, 11.16

2 meseca, 1 teden

Mazdin nasvet: Oprijem na vseh štirih kolesih pomeni več varnosti …

Mazda i-Activ AWD: ko cesto zanesljivo grabijo vsa štiri kolesa #foto

Vsebino omogoča Mazda Slovenija

Foto: Klemen Korenjak

Mazda CX-3 | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Več varnosti na cesti in obvladovanje vozila v kritičnih situacijah z manj oprijema pod kolesi lahko zagotavlja samo odličen štirikolesni pogon. Mazda ga ima, zato se voznik ne boji muhaste podlage makadama, mokrega asfalta, zimskih pasti in celo blata.

 

Brez neprijetnih presenečenj, AWD pomeni naložbo v varnost

Mazda CX-3 | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Lep nedeljski izlet se hitro lahko sprevrže v nekaj povsem drugega. Še pred kratkim jasno nebo presekajo temni oblaki, do takrat prijetna vožnja po suhem asfaltu pa zaradi zelo spolzkega cestišča postane počasna in neprijetna, na posameznih odsekih tudi nevarna. Zaradi nesreče je cesta pred vami zaprta, na zemljevidu ste našli obvoz oziroma bližnjico, a ta vodi po pesku in makadamu skozi hribovito področje. Oh, ko bi le imeli štirikolesni pogon, pomislite pri sebi.

Z njegovo pomočjo bi se lahko tudi spustili po kamnitem terenu do tiste čudovite osamljene plaže, ki jo vedno znova opazujete med potepanjem po obali, ali pa po zahtevnih makadamskih klančinah končno zapeljali do tistih prelepih razgledov, kjer bi potem končno le objeli celotno dolino pod vami.

Če naletite na nenadno spremembo vremena, speljujete na spolzki podlagi ali zapeljete v ovinek na suhi cesti, vam štirikolesni pogon pomaga uspešno premagati vse ovire. | Foto: Mazda Če naletite na nenadno spremembo vremena, speljujete na spolzki podlagi ali zapeljete v ovinek na suhi cesti, vam štirikolesni pogon pomaga uspešno premagati vse ovire. Foto: Mazda

Lagodje in brezskrbnost namesto frustracij

Občutek varnosti, ki ga v vozniku prebudi štirikolesni pogon, je včasih neprecenljiv. Tisto lagodje in brezskrbnost, ko si v varnem objemu vrhunske tehnike, so povsem nasprotni frustraciji, ki jo ustvarja nezmožnost premikanja in občutek nemoči, ko se nahajate za volanom vozila, ki je povsem izgubil oprijem pod kolesi.

Zelo preprosto, s pogonom na vsa štiri kolesa potujete varneje, obenem pa niste toliko obremenjeni s pogoji na cesti, zato se lahko vozite tudi malce hitreje in bolj udobno. | Foto: Klemen Korenjak Zelo preprosto, s pogonom na vsa štiri kolesa potujete varneje, obenem pa niste toliko obremenjeni s pogoji na cesti, zato se lahko vozite tudi malce hitreje in bolj udobno. Foto: Klemen Korenjak

Pri voznikih je povod za intenzivno razmišljanje o štirikolesnem večinoma obdobje spolzkih cest, snega in ledu ter vožnja po makadamu oziroma zunaj urejenih poti. Prednosti pogona na vsa kolesa so v takih pogojih več kot jasne in tudi najbolj izrazite. Mazda CX-3 | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Poleg izjemnega oprijema v vseh razmerah se štirikolesni pogon izkaže tudi pri zagotavljanju varne in stabilne vožnje v normalnih pogojih, saj na podlago lahko prenese več navora, s tem pa je tudi bolj dinamična vožnja varnejša in prijetnejša. Vozila, opremljena s štirikolesnim pogonom, so tudi veliko bolj uporabna, pa naj gre prostočasne dejavnosti v naravi ali vleko prikolice.

Vrhunska učinkovitost prenosa moči na podlago s pomočjo vseh štirih koles se lahko doseže s pomočjo dragih sistemov, ki obenem tudi precej povečajo maso vozila, s ceno vozila pa tako zraste tudi poraba. Mazdin štirikolesni pogon i-Activ AWD nove generacije pa zagotavlja izkušnjo vožnje Jinba Ittai – zlitje konja z jezdecem - in športno zmogljivost brez prevelike porabe goriva.

Po snegu ali ledu, v še tako slabem vremenu, skozi ozke ovinke ali čez dolge ravnice. Obvladujte svoje vozilo še bolje, sploh v kočljivih situacijah, ki lahko postanejo kritične. S štirikolesnim pogonom je vožnja v vseh razmerah bolj varna, učinkovita in dinamična. | Foto: Klemen Korenjak Po snegu ali ledu, v še tako slabem vremenu, skozi ozke ovinke ali čez dolge ravnice. Obvladujte svoje vozilo še bolje, sploh v kočljivih situacijah, ki lahko postanejo kritične. S štirikolesnim pogonom je vožnja v vseh razmerah bolj varna, učinkovita in dinamična. Foto: Klemen Korenjak

Čas je v kritičnih situacijah še kako pomemben

Mnogi pogoni na štiri kolesa zmanjšujejo dinamiko vozila ali pa jemljejo sapo motorju, na koncu pa še niso najbolj učinkoviti. Pri pogonu na štiri kolesa je zelo pomemben čas, Mazdin štirikolesni pogon nove generacije i-Active AWD pa ima zelo dober "timing".

Skrivnost Mazdinega pogona na vsa štiri kolesa je v prepredenosti z mnogimi senzorji in sklopi, zaradi katerih zares deluje predvidljivo. Vrhunska tipala namreč stalno nadzirajo stanje cestišča in voznikovo ravnanje, dovršen sistem za dinamično in varno vožnjo pa potem prenese moč kolesu ali kolesom z najboljšim oprijemom. | Foto: Mazda Skrivnost Mazdinega pogona na vsa štiri kolesa je v prepredenosti z mnogimi senzorji in sklopi, zaradi katerih zares deluje predvidljivo. Vrhunska tipala namreč stalno nadzirajo stanje cestišča in voznikovo ravnanje, dovršen sistem za dinamično in varno vožnjo pa potem prenese moč kolesu ali kolesom z najboljšim oprijemom. Foto: Mazda

Med delovanjem se primerjajo in obdelujejo podatki iz kar 27 senzorjev, ki nadzirajo temperaturo zraka, nagib vozila, kot krmilnega mehanizma in koles, seveda pa tudi moč, ki je potrebna za zasuk volana v dani situaciji. Ob tem se upoštevajo tudi vsi drugi parametri, ki jih v krmilno enoto posredujejo preostali senzorji v vozilu. Vse te informacije so brez vrednosti, če se ne obdelajo na pravi način in pravočasno, pri Mazdinem pogonu pa se obdelajo kar 200-krat v sekundi.

Če ne stanujete ravno sredi ravnine ali če si prosti čas z veseljem zapolnite z izleti v neznano, v naravo, in če radi raziskujete, potem je štirikolesni pogon v kombinaciji s povečano oddaljenostjo od tal še kako koristen, če ne že kar nujen. | Foto: Klemen Korenjak Če ne stanujete ravno sredi ravnine ali če si prosti čas z veseljem zapolnite z izleti v neznano, v naravo, in če radi raziskujete, potem je štirikolesni pogon v kombinaciji s povečano oddaljenostjo od tal še kako koristen, če ne že kar nujen. Foto: Klemen Korenjak

Pogon, ki vidi v prihodnost

Mazda CX-3 | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Na ta način Mazdin sistem predvidi prihodnost ter vnaprej opravi porazdelitev navora med osmi za razmere na cesti, ki bodo šele sledile. V Mazdinem primeru tako ne gre za sredinsko sklopko, ki zadnja kolesa spravi v tek šele takrat, ko prednjim spodrsne. Ob tem tudi ni naglega in grobega aktiviranja zadnjega pogona, ampak gre za elektro-hidravlično sklopko, ki deluje nezaznavno in tekoče, v vsakem primeru pa prej, preden se Mazda dejansko tudi znajde na podlagi s slabšim oprijemom.

Mazdini inženirji so pogon nastavili tako, da je zabaven ne glede na to, ali se vozite po stezi, v slabših vremenskih pogojih, dirjate po makadamu ali pa morate premagati velike klančine in strm teren. Seveda je vse odvisno od modela, v katerem se nahaja štirikolesni pogon, kompaktni CX-3 se odlično znajde tudi na bolj zahtevnih brezpotjih.

Kompaktni CX-3 se odlično znajde tudi na bolj zahtevnih brezpotjih. | Foto: Klemen Korenjak Kompaktni CX-3 se odlično znajde tudi na bolj zahtevnih brezpotjih. Foto: Klemen Korenjak

Sodoben pripomoček, ki izboljša oprijem in vodljivost

Mazda CX-3 | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Med optimalnimi pogoji vožnje, po vsakdanjih suhih in asfaltiranih cestah je pri vozilu okoli 98 odstotkov moči usmerjene le na prednja kolesa. Z vklopom sredinske sklopke na kardanski gredi, ki moč prenaša do zadnjih koles, lahko Mazdin AWD pogon tja prenese do 50 odstotkov motorne moči.

Moč Mazdinega pogona je tudi v neopaznem delovanju, ki pravzaprav nikoli ne dopušča zdrsa koles, s tem pa tudi mehanskih izgub, višjo porabo in zmanjšano stabilnost. Njegova preprosta konstrukcija je maksimalno izkoriščena z izjemno napredno in dodelano tehnologijo, ki učinkovitost v vsakodnevnih poteh potiska neverjetno visoko.

Časi, ko je bil štirikolesni pogonski sistem potreben le za boljši oprijem, ki ga ponujajo štiri gnana kolesa namesto dveh, so seveda že davno minili. Danes je štirikolesni pogon sodoben pripomoček, ki izboljša oprijem in vodljivost, ponuja dodatno varnost, hkrati pa je za voznika med delovanjem povsem nezaznaven in ga prav nič ne obremenjuje. | Foto: Klemen Korenjak Časi, ko je bil štirikolesni pogonski sistem potreben le za boljši oprijem, ki ga ponujajo štiri gnana kolesa namesto dveh, so seveda že davno minili. Danes je štirikolesni pogon sodoben pripomoček, ki izboljša oprijem in vodljivost, ponuja dodatno varnost, hkrati pa je za voznika med delovanjem povsem nezaznaven in ga prav nič ne obremenjuje. Foto: Klemen Korenjak

Foto: Mazdina terenska avantura  s štirikolesnim pogonom nove generacije i-Active AWD

Fotogalerija
1 / 11
Ne spreglejte