Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 10. 2018,
13.13

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča AVP

Natisni članek

advertorial prometni radar Postani boljši voznik Vozimo pametno pešci AVP

Ponedeljek, 8. 10. 2018, 13.13

2 meseca, 2 tedna

Zoki car spet v akciji: Promet ni igrišče

Vsebino omogoča AVP

Zoki car tokrat predvsem o težavi, ki nas spreminja v prave digitalne zombije: glave z zaslonov na cesto! Poleg tega pa še opozarja: upoštevajte zebro in ostanite vidni, saj prihaja obdobje, ko bo vidljivost še slabša.

Promet ni igrišče, bodimo spoštljivi drug do drugega

Zoki car je tokrat pokazal, v kakšni vlogi se pogosto znajde pešec v prometu. Nanj prežijo številne nevarnosti, saj so vozniki pogosto premalo pozorni, pustijo se zmotiti – tudi z mobilnimi telefoni. In ker so pešci še vedno najbolj ranljivi udeleženci v prometu, je nujno, da vozniki svoj fokus med vožnjo usmerijo samo v eno stvar – v promet.

Čeprav se število smrtnih žrtev med pešci v zadnjih letih zmanjšuje, pa je nujno, da vsi skupaj poskrbimo, da bi bilo to število še manjše.

Lani so se na slovenskih cestah smrtno ponesrečili 104 udeleženci, med njimi je bilo 10 pešcev, ki predstavljajo skoraj 10-odstotni delež med vsemi umrlimi udeleženci v prometnih nesrečah. V letu 2016 je bilo smrtnih žrtev med pešci 22, v zadnjih petih letih pa skupaj 82. Letošnje statistike do konca avgusta beležijo 10 smrtnih žrtev med pešci na slovenskih cestah.

AVP | Foto:

Glavni trije vzroki za nastanek prometne nesreče z najhujšimi posledicami za pešce v zadnjih petih letih so neupoštevanje in odvzem prednosti, zaradi česar je življenje izgubilo 23 pešcev, neprilagojena oz. prehitra vožnja voznikov, zaradi česar je življenje izgubilo 20 pešcev, in nepravilnosti pešca, zaradi česar je življenje izgubilo 26 pešcev.

Eno večjih nevarnosti še vedno predstavljajo prehitri vozniki. Študije in fizikalne zakonitosti kažejo, da je za pešca lahko usodno vozilo s hitrostjo 48 kilometrov na uro, pri trku s hitrostjo 64 kilometrov na uro pa je verjetnost za smrtne poškodbe pešca že 90-odstotna, kar kažejo tuje študije.

Izjemno pomembno je, da zato v bližini naselij in v naseljih spoštujemo hitrostne omejitve, na zaznamovanih prehodih za pešce pa upoštevamo, da imajo pešci prednost. | Foto: Izjemno pomembno je, da zato v bližini naselij in v naseljih spoštujemo hitrostne omejitve, na zaznamovanih prehodih za pešce pa upoštevamo, da imajo pešci prednost.

Prihaja obdobje, ko so pešci še bolj ogroženi: bodite vidni!

Večina nesreč, v katerih so udeleženi pešci, se zgodi ponoči oziroma ob zmanjšani vidljivosti od oktobra do marca.

Zato je priporočljivo, da pešci v tem obdobju, ko so dnevi krajši in megla pogosto vztraja tudi ves dan, poskrbijo za dodatno in boljšo vidljivost, in sicer z uporabo odsevnih teles in svetlejših oblačil.

pEŠEC | Foto: Podatki lanskega pilotnega opazovanja pešcev, ki jo je izvedla Javna agencija RS za varnost prometa, so pokazali, da je delež uporabe različnih odsevnikov izredno nizek – le 1,2 odstotka pešcev je imelo kresničko ali odsevni trak, 4,2 odstotka neko drugo odsevno površino, kar 93 odstotkov pešcev pa ni uporabljalo nobenega odsevnika.

AVP bo zato v času nacionalne preventivne akcije k povečanju uporabe odsevnih teles pristopila še bolj aktivno. Policijskim enotam po vsej Sloveniji, ki bodo v času akcije izvajale poostren nadzor tudi nad uporabo odsevnih teles, bo AVP zagotovila 3500 odsevnih trakov in kresničk, ki jih bodo policisti razdelili pešcem in kolesarjem, za katere bodo ugotovili, da jih v primeru teme ali slabše vidljivosti niso uporabljali. Gre za takojšnje ukrepanje, s katerim želi agencija dvigati zavedanje o nujnosti uporabe odsevnih teles v primeru teme in tudi nemudoma prispevati k povečanju varnosti pešcev in kolesarjev v prometu.

Poleg tega je izrednega pomena, da se zavedajo svoje ranljivosti in ravnajo po prometnih predpisih – pri hoji uporabljajo pločnike ter cesto prečkajo na označenih prehodih za pešce, kjer ni pločnikov, pa hodijo ob levem robu, da prej opazijo nasproti vozeča vozila.

pešci, promet, križišče | Foto:

Preventivne aktivnosti bodo potekale po vsej Sloveniji

AVP na področju osveščanja pešcev sofinancira projekte nevladnih organizacij in sodeluje z lokalnimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki čez leto organizirajo številne terenske aktivnosti. V sklopu preventivne akcije bo agencija 110 lokalnim skupnostim, ki aktivno sodelujejo v nacionalni akciji, zagotovila več kot 15.000 odsevnih teles, ki jih bodo občanom v okviru terenskih akcij razdelili v drugem tednu akcije, torej od 8. oktobra dalje.

V okviru osveščanja starejših udeležencev v prometu bo AVP s postavitvijo šotora Vidko in delitvijo preventivnih materialov sodelovala tudi na Festivalu za tretje življenjsko obdobje, ki bo od 1. do 3. oktobra potekalo na ploščadi Cankarjevega doma. Gre za največjo tovrstno prireditev za starejše v Evropi, namenjeno aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami.

Ker je prometna vzgoja pomembna že v najmlajših letih, je AVP sodelovala pri postavitvi motorično-didaktičnega igrala v Minicityju, ki ga bodo odprli 4. oktobra 2018. Na igralih bodo lahko otroci z gibanjem in plezanjem reševali izzive ter se skozi igro učili o prometnih pravilih in varni udeležbi v prometu.

Poleg preventivno-vzgojnih terenskih akcij bo v času nacionalne akcije potekal tudi okrepljen nadzor Policije in občinskih redarstev, ki bodo spremljali pravilno ravnanje tako voznikov kot tudi pešcev v cestnem prometu.

 

Ne spreglejte