Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 11. 2017,
15.17

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča AVP

Natisni članek

zimska oprema promet promet Vozimo pametno advertorial

Torek, 28. 11. 2017, 15.17

2 meseca, 1 teden

Zimske preglavice na cesti: kako se izogniti najhujšim?

Vsebino omogoča AVP

Zimske razmere na cestah zahtevajo posebno previdnost in skrb za jeklenega konjička. Zimske pnevmatike so osnova, vendar še zdaleč ne zadostujejo za resnično brezskrbno vožnjo.

Pozimi so za varno vožnjo zelo pomembne tudi očiščene in brezhibno delujoče luči, saj so dnevi kratki pa tudi vidljivost je v meglenih, deževnih ali zasneženih dneh veliko slabša. | Foto: Pozimi so za varno vožnjo zelo pomembne tudi očiščene in brezhibno delujoče luči, saj so dnevi kratki pa tudi vidljivost je v meglenih, deževnih ali zasneženih dneh veliko slabša.

Ko se pozimi odpravljate na pot, veljajo drugačne zakonitosti kot v toplih poletnih mesecih – tako pri dodatni opremi kot pri preventivnih ukrepih, ki jih velja upoštevati, preden se usedemo za volan in med samo vožnjo.

Da boste ustrezno pripravljeni tudi v najbolj skrajnih zimskih pogojih, smo za vas pripravili nekaj dragocenih nasvetov.

#Obvezna oprema v avtomobilu

Ne samo ustrezne zimske pnevmatike, avtomobil opremite tudi z drugimi pripomočki, ki vam lahko še kako pridejo prav: lopata, verige in topla odeja so osnovna zimska oprema v vašem prtljažniku, na dosegu roke (najbolje kar v kabini) pa imejte tudi odsevni brezrokavnik in rokavice.

Predvsem pred vožnjo po avtocesti ne pozabite preveriti in po potrebi dotočiti tekočine za čiščenje vetrobranskega stekla. Nujno preverite tudi raven goriva oziroma zalogo energije v bateriji pri električnem vozilu. Za vsak primer imejte vedno napolnjeno še baterijo mobilnega telefona oziroma polnilec za telefon, primeren za avtomobil. Preverite hladilno tekočino v hladilniku avta, ki mora imeti dodano sredstvo proti zmrzovanju – to naj bi varovalo hladilno tekočino pred zmrzovanjem vsaj do temperature –25 stopinj Celzija.

Zimske gume - pravila skladiščenja | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar Čeprav ustrezne pnevmatike niso edini pogoj za varno vožnjo po zasneženi cesti, so te vendarle edini fizični stik avtomobila s cesto. Oprijem asfalta se v zimskih mesecih pogosto znatno poslabša. Trenje ima lahko najmanjši koeficient 0, največjega pa 1, ki se mu približa stik gume na povsem suhem asfaltu. Ta koeficient že na mokri cesti upade na okoli 0,7, na zasneženi cesti na 0,15, v primeru poledenele ceste pa na vsega 0,08.

Pozimi je torej trenje med pnevmatikami in cesto skoraj desetkrat manjše kot sredi poletja.

#Preden se odpravite na pot – preverite stanje avtomobila

V primeru sneženja so zastoji precej verjetni, zato bodite pripravljeni tudi tako, da se na pot odpravite s polnim rezervoarjem, saj je pri nizkih temperaturah poraba goriva večja.

Eno najpomembnejših zimskih jutranjih opravil pa je nedvomno čiščenje avtomobila. Vzemite si dovolj časa in bodite temeljiti. Odstranite ves sneg in led z vetrobranskih stekel. Ne pozabite na streho, saj vam lahko ob zaviranju sneg s strehe pade na vetrobransko steklo, kar vam bo v trenutku zakrilo pogled na cesto. Temeljito očistite tudi luči in smerokaze, da boste v prometu dobro vidni. Počistite tudi brisalce.

Ne bodite površni! Samo popolnoma očiščen avtomobil vam bo omogočil popoln pogled na dogajanje v prometu. Slabo očiščen avtomobil predstavlja grožnjo tako vam kot drugim udeležencem v prometu.

Primer s prakse: slabo očiščen avtomobil je prava grožnja v prometu. | Foto: Primer s prakse: slabo očiščen avtomobil je prava grožnja v prometu.

#Posebni ukrepi med vožnjo

Vožnja pozimi zahteva tudi drugačne vozne zakonitosti:

- Varnostna razdalja: povečajte varnostno razdaljo med svojim vozilom in vozilom, ki vozi pred vami. Z ustrezno varnostno razdaljo boste lahko varno zavirali, ko se pred vami pojavi kaj nepričakovanega.

- Postopno zaviranje: zavirajte z občutkom, pravočasno in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko. Na zasneženem cestišču ni prostora za sunkovite reakcije.

Če vam avtomobil začne zanašati na poledenelem cestišču, se izogibajte sunkovitemu obračanju volana in ostanite mirni.  | Foto: Če vam avtomobil začne zanašati na poledenelem cestišču, se izogibajte sunkovitemu obračanju volana in ostanite mirni.

- Mirno in premišljeno: tudi kadar boste spreminjali smer vožnje ali med speljevanjem, izberite počasnejši slog, saj vas ob hitrem zavijanju lahko začne zanašati. Vozite čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali nenadnega zmanjševanja hitrosti, še posebej to velja na izpostavljenih delih ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica (nadvozi, mostovi, ceste s senčno lego).

- Vožnja v klanec: ob vožnji v strm ali dolg klanec po potrebi izklopite elektronski sistem za nadzor zdrsa koles.

- Načrtovanje časa: v zimskih razmerah se skušajte malo prej odpraviti na pot. Tako boste lahko vozili počasneje in mirneje.

- Pomembno opozorilo: zavorni sistem ABS v snegu ni tako učinkovit kot na suhi ali mokri cesti.

 

Ne spreglejte