Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 11. 2017,
9.18

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča AVP

Foto: Thinkstock

Natisni članek

advertorial Agencija RS za varnost prometa zimska oprema

Četrtek, 30. 11. 2017, 9.18

2 meseca, 1 teden

Sneg na cesti! Je že čas za verige?

Vsebino omogoča AVP

Foto: Thinkstock

Odgovarjamo na večno dilemo voznikov, kdaj zadostujejo zimske gume in kdaj je treba vozilo obuti še v snežne verige.

verige, zimska oprema, sneg | Foto:

Za varno vožnjo v zimskem obdobju moramo avtomobil opremili z ustreznimi pnevmatikami. Uporabnost zimskih gum merimo predvsem glede na njihov profil, ki mora biti najmanj tri milimetre.

V najekstremnejših zimskih razmerah, ko je cestišče že močno zasneženo, pa je na pnevmatike treba namestiti tudi verige.

Prvo pravilo: izberite primerne verige

Pozimi bi morali imeti verige ves čas v prtljažniku, da bodo resnično uporabne, pa je pomembno, da izberete primerne, predvsem takšne, ki se skladajo z dimenzijami vaših gum. Pomembno je tudi, da so vaše verige praktične in da je nameščanje čim bolj preprosto.

Večina zimskih verig na trgu je jeklenih, razlikujejo pa se predvsem po velikosti (en velikostni razred običajno ustreza različnim dimenzijam gum), primernosti za različne dimenzije koles in debelini jekla. Medtem ko lahko jeklene verige dobimo za slabih 50 evrov, je treba za tanjše verige odšteti več kot 100 evrov. Enako velja za verige s samodejnim zategovanjem. Posebnost med verigami so tudi tekstilne verige, ki jih je mogoče še hitreje in preprosteje namestiti, omogočajo pa tudi vožnjo po manj zasneženi cesti.

Ker nameščanje verig ponavadi poteka v neprijetnih vremenskih razmerah, svetujemo, da imate v prtljažniku tudi lopato, s katero si boste lahko splužili okolico koles, in naglavno svetilko, s katero boste lažje namestili verige v temi ali ob slabši vidljivosti.

sneg, cesta, zima, vožnja | Foto:

Drugo pravilo: izberite prave razmere

Verige vedno namestimo na pogonska kolesa, in sicer v pravih zimskih razmerah, kar narekuje tudi zakon o pravilih cestnega prometa. Verige pridejo v poštev, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledena ploskev) ali poledenelo (poledica). Če boste verige namestili na suhem in nezasneženem cestišču, jih lahko poškodujete, škodo pa lahko povzročite tudi na samem vozilu ali cestišču.

Ob uporabi verig v kombinaciji z letnimi pnevmatikami je treba biti še posebej previden, saj imajo pogonska kolesa z nameščenimi verigami zelo dober oprijem, letne pnevmatike na preostalih kolesih pa slabši oprijem.

Verige vsekakor imejte s seboj, ko se odpravljate v hribovite kraje, kajti pozimi vas lahko slabo vreme hitro preseneti.

verige, zimska oprema, sneg | Foto: Tretje pravilo: pravilna namestitev

Preden se boste odpravili na pot, preverite, ali ste pravilno namestili verige. Preberite navodila in se nameščanja lotite po korakih. Če bodo prvi koraki pravilni, bo nadaljevanje preprosto. Vsekakor priporočamo, da verige najprej namestite doma, na suhem.

Večino verig je treba po nekaj metrih ponovno zategniti, v vsakem primeru se po nekaj metrih ustavite in preverite, da veriga na kolesu ne opleta.

Srečno in varno vožnjo vam želimo!

Ne spreglejte