Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 3. 2019,
13.09

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča AVP

Natisni članek

Vozimo pametno motoristi Varnost advertorial AVP

Torek, 19. 3. 2019, 13.09

2 meseca, 2 tedna

Pripomoček, ki bo pripomogel k večji varnosti motoristov

Vsebino omogoča AVP

Lepo vreme kar kliče po prvih zavojih z motorjem in tudi po tem, da ponovno prebudimo svojo motoristično žilico. Vendar izkušnje kažejo, da so ravno ti prvi kilometri za motorista najbolj tvegani, zato policisti svetujejo preudarnost v vožnji in sprotno dodajanje kilometrov. Agencija za varnost prometa je ravno v ta namen kupila napravo Skidbike, ki bo vsem motoristom omogočila varen spretnostni trening.

Motor motorist | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Motoristi so nedvomno eden najšibkejših členov v prometu, zato je pazljivost v teh dneh obojestranska: tako pri voznikih v avtomobilih kot pri tistih na dvosedu.

Motoristi so zaradi ozke silhuete slabše vidni in se nam lahko v ogledalih hitro "izmuznejo". Že širina svinčnika v iztegnjeni roki lahko popolnoma zakrije motorista, oddaljenega 30 metrov.

Na drugi strani pa morajo motoristi in mopedisti še dodatno poskrbeti za svojo varnost. "Nekateri motoristi mislijo, da obvladajo svoje motorno kolo in da se jim nič ne more zgoditi. Prav taki motoristi so potem najbolj pogoste žrtve prometnih nesreč. Zato pozivamo vse deležnike v prometu, da na svojem področju naredijo največ, kar se da, da do prometnih nesreč ne bo prihajalo," poudarja Leopold Pungerčar, predsednik Zveze motoklubov Slovenije, in pri tem dodaja, da naj motoristi prilagodijo vožnjo svojim sposobnostim in prometnim predpisom.

Motoristi: oprema in kilometri!

Prav zato je je ob začetku motoristične sezone ključno tudi to, da opravite temeljit pregled motorja in celotne opreme.

motoristi | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Stanje pnevmatik: Skrbno preverite ustreznost vaših pnevmatik, saj je kakršnakoli poškodba lahko že nevarna. Tudi če s svojo pnevmatiko niste naredili veliko kilometrov, obstaja nevarnost, da je pnevmatika prestara in neustrezna.

Zavore: Preverite delovanje zavor še pred vožnjo in se hkrati prepričajte, ali so ročice nastavljene po vaši meri. Preverite tudi nivo zavorne tekočine.

Stanje verige: Preverite in podmažite verige na motorju.

Svetlobna oprema: Ne zanesite se samo na signale na armaturni plošči, preverite dejansko delovanje vaših luči.

Obvezna oprema motoristov | Foto: Infografika: Gregor Jamnik Foto: Infografika: Gregor Jamnik

Hkrati se je treba zavedati, da je postopnost spomladi ključna. To pomeni, da motoristi ne smejo hiteti pri nabiranju prvih kilometrov. Začnite s kratkimi razdaljami v okolici vašega doma in tako dovolite svojemu telesu, da se postopoma ponovno navadi na "motoristično temperaturo".

Skidbike in delavnice varne vožnje

Foto: AVP | Foto: Foto: AVP

Vsekakor je priporočljivo, da svoje prve letošnje kilometre preizkusite v varnem okolju izven vsakodnevnih pasti v prometu. Prav v ta namen so na poligonih organizirana brezplačna preventivna srečanja za motoriste z izobraževalno vsebino in s poudarkom na pridobivanju praktičnega znanja.

Terminski načrt strokovnih delavnic in dogodkov:

AMZS Center Vransko: nedelja, 31. marec 2019
Poligon Krško: sobota, 6. april 2019 (rezervni datum v primeru slabega vremena 13. april 2019)
Poligon Murska Sobota: nedelja, 7. april 2019
Poligon Logatec: nedelja, 14. april 2019
Poligon Ljubečna Celje: nedelja, 14. april 2019

Da bi motoriste še dodatno ozavestili in jih spodbujali k izboljšanju voznih sposobnosti, je Agencija kupila najnovejšo napravo Skidbike, ki motoristom omogoča, da v varnem okolju preizkusijo svoje sposobnosti in da boljše razumejo obnašanje motorja.

Hitrost še vedno največja nevarnost med motoristi

Prometne nesreče voznikov enoslednih motornih vozil se večinoma pripetijo v toplih mesecih oziroma v času motoristične sezone med aprilom in oktobrom. V letu 2018 se je na slovenskih cestah pripetilo 941 prometnih nesreč z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil, to je 14 odstotkov manj kot v letu 2017. Od tega je bilo 18 smrtnih žrtev, 16 motoristov in dva mopedista, kar je 38 odstotkov manj kot v letu poprej. Najbolj izpostavljena starostna kategorija v preteklem letu so bili vozniki med 45. in 54. letom. V letu 2018 je po številu smrtnih žrtev predvsem izstopal september, ko je bilo smrtnih žrtev osem oziroma kar 44 odstotkov vseh umrlih voznikov enoslednih motornih vozil v letu 2018.

Foto: Getty Images | Foto: Foto: Getty Images

Med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč, ki so jih povzročili vozniki enoslednih motornih vozil v zadnjem petletnem obdobju, je neprilagojena hitrost, in to v kar 46 odstotkih, sledi nepravilna stran oziroma smer vožnje z 20 odstotki. Težavo predstavlja tudi alkohol, saj so vozniki enoslednih motornih vozil lani pod vplivom alkohola povzročili kar 103 prometne nesreče (osem odstotkov več kot leto poprej), od tega sta bili dve smrtni žrtvi (tri manj kot leto poprej).Analize, ki jih je pripravila Agencija za varnost prometa, so pokazale, da motoristi delajo številne napake v prometu, ki niso povezane zgolj z neprilagojeno hitrostjo. V zadnjih letih se veliko število prometnih nesreč motoristov s smrtnim izidom zgodi v prvem letu oziroma prvih treh letih po opravljenem izpitu, torej med tistimi, ki v svet prometa šele vstopajo ali pa so vanj vstopili pred kratkim. Od lani dalje je zato obvezno opraviti program dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov med motoristi, čeprav so podoben program že opravili za osebno vozilo.

AVP | Foto: AVP Foto: AVP

 

Preventivna akcija za večjo varnost motoristov

18. marca 2019 se začenja prvi del nacionalne preventivne akcije Motoristi, ki bo potekala pod okriljem Agencije za varnost prometa in v sodelovanju s policijo. Ta bo v času akcije izvajala poostren nadzor. Cilj akcije, ki bo trajala do 31. marca, je opozoriti motoriste, naj ne precenjujejo svojih voznih sposobnosti in ne podcenjujejo voznih razmer, vse druge udeležence v prometu pa na strpno in preudarno vožnjo ter na dodatno previdnost na cesti.

Ne spreglejte