Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2019,
13.48

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča AVP

Foto: Klemen Korenjak

Natisni članek

motoristi AVP advertorial

Sreda, 27. 2. 2019, 13.48

2 meseca, 1 teden

Motoristi, ne podcenjujte voznih razmer in ne precenjujte svojih sposobnosti!

Vsebino omogoča AVP

Foto: Klemen Korenjak

Topli dnevi in višje temperature so v teh dneh premamili marsikaterega motorista. A razmere na cesti še niso primerne oziroma so celo nevarne za vožnjo z motornim kolesom, saj je asfaltna površina hladna in onemogoča optimalno oprijemljivost pnevmatik, na cestah pa je tudi pesek, opozarja Agencija za varnost prometa (AVP). Motoriste pozivajo, naj ne precenjujejo svojih sposobnosti in ne podcenjujejo voznih razmer, saj se motoristična sezona še ni začela.

Prihajajo meseci, ko se bodo na naše ceste spet vrnili motoristi. Nova motoristična sezona pa tako od motoristov kot od voznikov avtomobilov zahteva posebno previdnost in medsebojno prilagajanje. | Foto: Klemen Korenjak Prihajajo meseci, ko se bodo na naše ceste spet vrnili motoristi. Nova motoristična sezona pa tako od motoristov kot od voznikov avtomobilov zahteva posebno previdnost in medsebojno prilagajanje. Foto: Klemen Korenjak

Motoristi že tako spadajo med ranljivejše skupine udeležencev, saj so zaradi značilnosti motorja slabše vidni in opazni, pogosto vozijo prehitro oziroma jih drugi vozniki spregledajo ali jim odvzamejo prednost.

V zimskih mesecih tudi nekoliko upade sposobnost obvladovanja motorja, zato se je na vožnjo z motorjem treba temeljito pripraviti, predvsem pa počakati na varne cestne razmere, opozarja AVP. Tveganje je preveliko, motociklizem pa ne odpušča napak!

Nesreča spremlja preveč pogumne. Vozimo pametno!

Vožnja motorja je nevarna dejavnost, saj je po statističnih podatkih tveganje za smrt pri vožnji z motornim kolesom 50-krat večje kot pri vožnji z osebnim avtomobilom.

Motoristi glede na podatke tujih raziskav in javnomnenjskih anket najpogosteje vozijo motor v prostem času, za zabavo, zaradi občutka svobode, druženja s prijatelji, tudi zaradi preizkušanja lastnih meja itd. Kar je drugače kot pri vožnji avtomobila, kjer prevladujejo bolj racionalni motivi posameznika, prevoz, opravki, služba … Zato je pogosto tudi način vožnje motorja drugačen kot pri voznikih B-kategorije (čeprav gre lahko za iste posameznike).

So visoke temperature in sončno vreme v vas prebudili željo po prvi letošnji pustolovščini na motorju? Preden se boste odpeljali na prvo cestno raziskovanje z motorjem, opravite celovit pregled svoje opreme, opozarjajo v Agenciji za varnost prometa. | Foto: Klemen Korenjak So visoke temperature in sončno vreme v vas prebudili željo po prvi letošnji pustolovščini na motorju? Preden se boste odpeljali na prvo cestno raziskovanje z motorjem, opravite celovit pregled svoje opreme, opozarjajo v Agenciji za varnost prometa. Foto: Klemen Korenjak

Prav tako motoristi niso homogena skupina in nimajo vsi enakih motivov, kar kažejo tudi statistični podatki. Športni motorji omogočajo višje hitrosti in užitek ob tveganju, vendar se morajo vozniki zavedati, da je kakršnokoli tveganje v prometu lahko usodno (hitra vožnja, polaganje ovinkov, tekmovanje …).

Zelo značilni za motoriste so tudi druženje in skupne vožnje, kar lahko spodbuja ali znižuje tveganje. V primerjavi s tujino so pri nas motoristi v manjšem deležu člani motoklubov, kjer bi se lahko tudi dodatno usposabljali ter razvijali varen odnos do prometa in tveganja.

Tudi če se motoristična uradno še ni začela, pa torej vseeno velja opozoriti na ključne napotke za večjo varnost motoristov. V prvi vrsti na tehnično brezhibnost motornega kolesa, zaščitno opremo ter usposobljenost voznika ob primerni kondicijski pripravljenosti.

Da bi se vaši motoristični podvigi končali z nasmehom in vam ostali v lepem spominu, morate še pred prvo vožnjo poskrbeti za vse varnostne ukrepe, opozarjajo v Agenciji za varnost prometa. | Foto: Klemen Korenjak Da bi se vaši motoristični podvigi končali z nasmehom in vam ostali v lepem spominu, morate še pred prvo vožnjo poskrbeti za vse varnostne ukrepe, opozarjajo v Agenciji za varnost prometa. Foto: Klemen Korenjak

Usposobljenost voznika in kondicijske vožnje kot priprava na novo motoristično sezono

Veliko motoristov posveča premalo pozornosti prav svoji usposobljenosti. Treba se je zavedati, da vožnja motornega kolesa zahteva zelo visoko raven koncentracije, prav tako pa upravljanje motorja predstavlja velik fizični napor, sploh pri daljših vožnjah ter vožnji pri visokih temperaturah. Problem je v tem, da voznik utrujenosti zaradi adrenalina med samo vožnjo ne zazna.

Za voznika začetnika je vsekakor priporočljivo, da za počitke že vnaprej določi časovne intervale. Vsekakor se priporoča postanek po uri vožnje, po potrebi pa seveda tudi prej. Na pot se z motorjem nikakor ne odpravite, če ste pretirano razburjeni - lahko zaradi stresa v službi, doma ali pa imate na splošno slab dan. Vsak motorist dejstvo, da v takem stanju ni dovolj zbran za vožnjo motornega kolesa, tudi sam prav hitro ugotovi.

Pomembno je tudi to, da se motoristi zavedajo, da na začetku motoristične sezone nimajo takšne kondicije kot ob koncu. Seveda je za ogrevanje najprimernejša vadba vožnje na primernem poligonu, nato pa se podamo v promet, kjer je najbolje začeti vožnjo na kratkih relacijah in to pozneje po težavnosti in dolžini stopnjevati. Poleg običajne fizične vadbe je na voljo kar precej možnosti kondicijske vadbe vožnje motornega kolesa v okviru motoklubov, kjer se te problematike kot izkušeni motoristi že zavedajo in tudi v spomladanskih dneh organizirajo treninge na poligonih pa tudi v prometu. Seveda se lahko na centre varnih voženj obrnete tudi sami, kjer se bodo lahko v popolnosti posvetili vašim potrebam ter zmožnostim. Po dogovoru je možno tudi obnoviti poligonski del vožnje v šolah vožnje, kjer vam lahko ponudijo ustrezne pogoje na poligonu.

Izkušeni motoristi pravijo, da je motocikel še vedno tista največja svoboda, ki jo človeku lahko ponudi sodobna mobilnost. A pot v svobodo mora biti vselej odgovorna in polna zavedanja. | Foto: Klemen Korenjak Izkušeni motoristi pravijo, da je motocikel še vedno tista največja svoboda, ki jo človeku lahko ponudi sodobna mobilnost. A pot v svobodo mora biti vselej odgovorna in polna zavedanja. Foto: Klemen Korenjak

Voznikom motoristom priporočamo, da se večkrat udeležijo dodatnega usposabljanja in kondicijskih voženj ter da se dodatno poučijo o največjih pasteh za motoriste: polaganje ovinkov, prehitra vožnja, izsiljevanje prednosti, nečisto cestišče, mokro in vlažno cestišče …

Prav tako kot za vse druge kategorije velja tudi za vožnjo motornega kolesa prepoved vožnje pod vplivom alkohola ter drugih prepovedanih substanc.

Tehnična brezhibnost motornega kolesa

Z rednim vzdrževanjem in vizualnim pregledom motorja pred vsako uporabo prav tako lahko rešimo marsikatero neljubo situacijo. Pregled pred vožnjo naj bi vseboval vsaj pregled osnovnih sklopov vozila:

Stanje pnevmatik: Skrbno preverite ustreznost pnevmatik, saj je kakršnakoli poškodba lahko nevarna. Pri vulkanizerju preverite morebitne poškodbe, bodite pozorni tudi na primeren tlak, ki je priporočljiv za vaš motor. Posebno opozorilo: tudi če s svojo pnevmatiko niste naredili veliko kilometrov, obstaja nevarnost, da je prestara in neustrezna.

Zavore: Preverite delovanje zavor še pred vožnjo in se hkrati prepričajte, ali so ročice nastavljene po vaši meri. Preverite tudi raven zavorne tekočine.

Stanje verige: Preverite in podmažite verige na motorju.

Svetlobna oprema: Ne zanesite se samo na signale na armaturni plošči, preverite dejansko delovanje luči.

Motorist se nikoli ne sme zanašati na to, da bo cesta vrhunska. Vedno si je treba pustiti nekaj rezerve, izhod v sili. Treba je predvidevati in gledati dovolj daleč pred seboj.  | Foto: Klemen Korenjak Motorist se nikoli ne sme zanašati na to, da bo cesta vrhunska. Vedno si je treba pustiti nekaj rezerve, izhod v sili. Treba je predvidevati in gledati dovolj daleč pred seboj. Foto: Klemen Korenjak

Oprema mora biti varna!

K svoji varnosti motorist veliko pripomore tudi z uporabo ustrezne opreme, ki je namenjena zaščiti ob padcu, in ne modnim pistam.

Čelada: Izberite čelado, ki se bo dobro prilegala vaši glavi, predvsem v predelu čela in lic.

Rokavice: Pomembno je, da je velikost rokavice v predelu kazalca in sredinca točna. Prevelike rokavice so lahko nevarne in ovirajo motorista pri pomembnih manevrih.

Kombinezon: Če boste izbrali tekstilni kombinezon, je priporočljivo, da izberete model z vgrajenimi ščitniki. Udobnost kombinezona vedno najprej preizkusite na motorju. Priporočamo tudi uporabo odsevnega brezrokavnika.

Ščitnik hrbtenice: Sočasno z nakupom in pomerjanjem velikosti kombinezona je najlažje izbrati tudi ustrezen ščitnik hrbtenice - želvo.

Škornji: Paziti je treba na ustrezno velikost in na to, da škorenj ni preveč trd.

 

Ne spreglejte