SiolNET. Avtomoto Vozimo pametno
2,63

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Kdo se s kolesom lahko vozi vštric? #foto

2,63

termometer

S prihodom pomladi so na ceste že zapeljali prvi motoristi in tudi kolesarji, ki spadajo med najbolj ranljive skupine udeležencev prometa. Policija opozarja na nevarnost vzporedne vožnje kolesarjev, ki je dovoljena le izjemoma.

Vzporedna vožnja kolesarjev otežuje prehitevanja hitrejših vozil. Vzporedna vožnja kolesarjev otežuje prehitevanja hitrejših vozil. Foto: policija

Kolesarji z vzporedno vožnjo tvegajo prehitevanja na tesno

Nevarne situacije se dogajajo predvsem v primeru skupinske vožnje kolesarjev, ki vozijo vzporedno in tako zasedejo dobršen del prometnega pasu. Ko jih želi osebni avtomobil ali drugo vozilo prehiteti, postane to zelo oteženo in nevarno. Takrat jih morajo hitrejša vozila prehitevati zelo na tesno.

Izjema za kolesarje z licencami in ustreznim spremstvom

Vožnja po sredini vozišča ali situacije, ko kolesarji uporabljajo ves prometni pas, so zanje nevarne, dejanje je prepovedano in zelo ovira promet. Zato opozarjamo, da mora biti vsako kolesarjenje v skupini varno, skupine naj bodo manjše (do pet), kolesarji v njih pa naj vozijo en za drugim na ustrezni razdalji.

"Če je skupina večja, naj se razdeli na več manjših, tako da jih bodo vozniki lahko varno prehitevali. Vzporedno kolesarjenje, po največ dva kolesarja, je dovoljeno samo z licenco kolesarske zveze in ustreznim spremstvom, sicer pa ne. Kolesarji spadajo v skupino ranljivejših udeležencev, v nesrečah redko ostanejo nepoškodovani, pojavljajo pa se tudi v smrtnih prometnih nesrečah," sporočajo s policije.

Komentarji

8

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Bembara71 / 29.03.2018. ob 07:25 0 0

  Ja kulture med Slovenci res ni. Drugače avtomobilisti vozijo po sredini, ko pa je potrebno mimo kolesarja je pa največji problem. Kdo jim je dal izpit. Pa saj velja, da ko ga enkrat narediš, naprej voziš kakor se ti zdi. Gotovo pa tisti, ki so tudi sami kolesarji, gledajo veliko bolj razumevajoče. Pa če enkrat: Zakaj si za volanom, če ti je kolesarja problem prehiteti???

  0 0
 • G / 29.03.2018. ob 09:34 0 0

  Bembara71 kulture med avtomobilisti ni? Kolesarji so pa kulturni? Kdo nam je dal izpit... Kdo ga je pa vam? Pa registracijo, prvo pomoc, žmigovce?? Aja noben, kaj potem iščete na cesti? Ko mu kaj rečeš slišiš"dokler grem cez 30 sem lahko na cesti..." - pa kaj ste normalni? Za motoriste pravijo zakaj si kupujejo take motorje če ne morejo dirkati po cesti... Zakaj si kolesarji kupujejo specialke če so vse ceste sfukane da moraš po sredini, po pločnikih se pa nočejo voziti??

  0 0
 • andrep / 29.03.2018. ob 07:11 0 0

  opic ali ranjenih u glavo nas je na kolesu enko ali manj kot opic/ranjenih za volanom, to da kolesarju potrobiš ko si že tik za njim pa lahko naredi samo škodo (če že s hupo opozarjaš narediš to cca 50 do 100m za kolesarjem, ker sem sam kolesar in voznik poznam obe situacije.

  0 0
delitve: 76
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin