Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2017,
8.15

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča AVP

Natisni članek

advertorial pešci peške AVP Varnost promet promet

Četrtek, 26. 10. 2017, 8.15

2 meseca, 1 teden

Katere so najpogostejše kršitve pešcev?

Vsebino omogoča AVP

Na Javni agenciji RS za varnost prometa (AVP) so tudi letos v sodelovanju z občinskimi sveti za preventivo oktobra izvedli različne terenske akcije. Poostren nadzor z osveščanjem in opozarjanjem pešcev se je izvajal na več kot 60 lokacijah (na najnevarnejših mestih) po Sloveniji.

pešci, promet, križišče | Foto:

Pri tem so skupno razdelili več kot 10.000 odsevnih trakov, s katerimi lahko močno izboljšamo vidnost v prometu, kar jasno sporoča tudi slogan akcije Bodi VIDEN, bodi previden.

Oktobra so na Javni agenciji za varnost prometa izvedli tudi pilotno opazovanje pešcev, in sicer je bilo opazovanih 1.227 pešcev v treh dneh na različnih lokacijah po Sloveniji, opazovanje pa je potekalo od 12. do 15. in od 16. do 19. ure.

Kaj kažejo rezultati opazovanja?

Glede na spol je bilo na opazovanih lokacijah med pešci nekoliko več žensk (56 %), glede na starostne skupine pa je bilo med pešci največ odraslih (38 %), sledijo mladi (26 %), starejši in otroci pa predstavljajo vsaki po 17 %.

Glede uporabe odsevnikov so podatki pokazali, da je delež uporabe različnih odsevnikov izredno nizek. Tako je imelo samo 1,2 % pešcev kresničko ali odsevni trak ter 4,2 % neko drugo odsevno površino. Velika večina pešcev ni uporabljala nobenega odsevnika (93 %). Res pa je, da je bila približno polovica pešcev oblečena v svetla oblačila, kar pa je lahko povezano tudi s suhim in lepim vremenom v času opazovanja.

Katere so najpogostejše kršitve pešcev?

Med opazovanjem se je izkazalo, da je glede na ustreznost ravnanja v prometu 77 % pešcev ravnalo ustrezno, skoraj 22 % pešcev pa je kršilo določeno pravilo. Med neustreznimi ravnanji so prevladovali prečkanje zunaj označenega prehoda za pešce (71 %) ter uporaba mobilnega telefona ali slušalk med hojo v prometu (16 %), sledijo pa še prečkanje čez sredino križišča in pri rdeči luči za pešce.

VARNOST V PROMETU | Foto:

PRIPOROČILA ZA VEČJO VARNOST:

Na kakšen način lahko vsak pešec poskrbi za svojo varnost?

PEŠCI:

1. HODITE PO PLOČNIKU  če pločnika ni, hodite po levem robu cestišča, zato da boste imeli pregled na nasproti vozeča vozila.

2. BODITE VIDNI – vozniki vas morajo opaziti pravočasno, zato poskrbite, da:

- nosite svetla oblačila in odsevnike – če hodite ponoči ob cesti zunaj naselja, uporabite prenosno svetilko;

- izogibajte se voznikovemu mrtvemu kotu, ker vas ne vidi (še posebej problematično pri tovornih vozilih in avtobusih);

- z voznikom vzpostavite očesni kontakt – tako se prepričate, da vas je opazil;

3. CESTO PREČKAJTE NA OZNAČENIH PREHODIH ZA PEŠCE

4. BODITE PREVIDNI preden prečkate, poglejte levo, desno in še enkrat levo.

5. NA AVTOCESTI NE SMEMO PEŠAČITI ALI SE ZADRŽEVATI ZUNAJ VOZILA OB CESTIŠČU.

 

Kako kot pešec ravnati na avtocesti?

Lani je zaradi neustreznega ravnanja na slovenskih cestah umrlo kar pet pešcev.

1. NA AVTOCESTI SE NE USTAVLJAJTE – če ni res nujno zaradi nesreče ali okvare vozila, poskrbite, da se na avtocesti ne ustavljate, ker je to izredno nevarno.

2. POSKRBITE ZA VIDNOST – uporabite obvezni odsevni jopič.

3. UMAKNITE SE NA VARNO – najbolje za varovalno ograjo in v smeri naprej od avtomobila, da zmanjšate verjetnost naleta prihajajočih vozil.

4. POKLIČITE POMOČ USTREZNE SLUŽBE

5. NE HODITE PO VOZIŠČU – upoštevajte, da tudi odstavni pas ni varen, saj so hitrosti vozil visoke.

 

Na kakšen način lahko kot voznik poskrbite za varnost pešcev?

VOZNIKI:

1. BODITE PRIPRAVLJENI – v naseljih in v bližini prehodov za pešce bodite še posebej pripravljeni, da nenadoma ustavite. Še posebej bodite previdni v bližini šol, vrtcev in igrišč ter drugod, kjer so pogosto otroci in starejši, ki so še posebej ranljivi.

2. ZMANJŠAJTE HITROST – pešce je težko opaziti v temi ali mraku, posebej če ne uporabljajo odsevnikov, zato morate biti dodatno pozorni in zmanjšati hitrost.

3. PRIČAKUJTE – pešce lahko pričakujete ob vseh priložnostih, tudi tam, kjer je prepovedano (na AC, zunaj naselja). Pri zavijanju bodite dodatno vedno pozorni na pešce in kolesarje, ki prihajajo s strani, saj jih zlahka spregledate.

4. OMOGOČITE VARNO PREČKANJE – pešcem pri prehodu za pešce vedno ustavite, saj imajo prednost, ter jim tako omogočite varno prečkanje ceste.

5. BODITE POSEBEJ POZORNI PRI ZAVIJANJU – pri zavijanju bodite dodatno vedno pozorni na pešce in kolesarje, ki prihajajo s strani, saj jih zlahka spregledate. Ne prehitevajte ali vozite mimo vozila, ki je ustavilo pešcu za prečkanje ceste.

 Tekači, pozor!

Omeniti velja tudi varnost na prihajajočem ljubljanskem maratonu, ki bo 29. oktobra. Poskrbite, da boste vidni in pazljivi, bodisi v vlogi tekmovalca ali le gledalca. Predvsem pa bodite previdni tisti, ki se v teh dneh na tek vneto pripravljate. Ker so dnevi krajši, se velikokrat zgodi, da dobršen del rekreacije na prostem poteka tudi v temi, zato je pomembno, da imate naglavno lučko in na oblačilih odsevnike.

Letos bo udeležba na maratonu, kot kaže, rekordna, saj se samo za nedeljske preizkušnje obeta 19 tisoč tekmovalcev. Za primerjavo: pred dvajsetimi leti se je dogodka udeležilo manj kot tisoč ljudi, pred desetimi leti pa že skoraj devet tisoč. Že brez uradnih raziskav in javnih statistik nam je jasno, da bo ljudi ogromno. S tem pa tudi večja možnost za razne nezgode. Organizatorji maratona bodo letos omogočili prečkanje trase tekov, ko bo to varno za vse udeležence v prometu in z dovoljenjem pooblaščenih oseb na posameznih križiščih.

lumpi teki ljubljanski maraton | Foto: Sportida Foto: Sportida

Leta 2017 je potekala nacionalna akcija od 2. do 15. oktobra, aktivnosti pa se nadaljujejo v jesenskih in zimskih mesecih. Časovno je tako zajeto obdobje daljših noči in slabše vidljivosti, ki je za pešce še posebej nevarno.

Glede na namen akcije in na podlagi analiz stanja ter nekaterih mednarodnih izsledkov sta skladno z Nacionalnim programom varnosti cestnega prometa za obdobje od 2013 do 2022 v tej akciji opredeljena naslednja cilja:

  1. ZMANJŠANJE ŠTEVILA PROMETNIH NESREČ, V KATERIH SO UDELEŽENI PEŠCI, TER ZMANJŠANJE TEŽE POSLEDIC TEH PROMETNIH NESREČ.
  2. POVEČANJE UPORABE ODSEVNIKOV PRI PEŠCIH, KI SO NADPOVPREČNO IZPOSTAVLJENI TVEGANJEM PROMETNIH NESREČ IN ZMANJŠANI VIDLJIVOSTI.

 

Za več informacij priporočamo, da obiščete tudi spletne strani www.avp-rs.si .

 

Ne spreglejte