SiolNET. Avtomoto Testi
9,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Renault zoe z zmogljivostjo baterijo 40 kWh

Električni renault zoe in zima: Kako, koliko daleč in za koliko evrov na smučanje, kje polniti?

9,90

termometer

Renault ZOE 40 kWh |  | Foto: Gregor Pavšič
Foto: Gregor Pavšič

Zimski vsakdan z električnim avtom? Koliko kilometrov lahko prevozimo v primeru večje baterije, kako in za koliko evrov ga polnimo doma in v tujini ter kako na elektriko na smučanje na Gorenjsko ali celo v Avstrijo? Preverili smo z električnim avtom, ki z izjemo premium ponudbe in modelov, ki jih na trgu (še) ni, v Sloveniji nudi največji doseg.

 Mali zoe je danes dejansko postal avto, ki je v Sloveniji zlahka dosegljiv in nudi vsakodnevno že zelo uporaben doseg od 250 do 300 kilometrov. | Foto: Gregor Pavšič Mali zoe je danes dejansko postal avto, ki je v Sloveniji zlahka dosegljiv in nudi vsakodnevno že zelo uporaben doseg od 250 do 300 kilometrov. Foto: Gregor Pavšič Ko smo zoeja z večjo baterijo prvič vozili po cestah okoli Lizbone, je Renaultov električni avto po dosegu dokazano prehitel napovedane velikoserijske električne avtomobile Tesle, Volkswagna, General Motorsa, Opla, Nissana in podobnih velikanov avtomobilske industrije.

Mali zoe je danes dejansko postal avto, ki je v Sloveniji zlahka dosegljiv (za razliko od uporabniško še bolj prepričljive opel ampere-e) in nudi vsakodnevno že zelo uporaben doseg od 250 do 300 kilometrov. S takim avtom je torej že povsem mogoče vsakodnevno shajati. Do konca oktobra je Renault v Sloveniji prodal 74 zoejev, od tega jih je šlo 20 v roke fizičnim kupcem.

Palec gor: všečna oblika, kompaktnost, hitrost polnjenja z izmeničnim tokom, doseg
Palec dol: ni možnosti hitrega polnjenja z enosmernim tokom, počasen infozabavni sistem, ni luči za potnike zadaj, cena

Z avtom privarčevati za polovico enodnevne smučarske karte

Na primeru prenovljenega renault zoeja smo preverili, kako učinkovito je mogoče danes v Sloveniji shajati z električnim avtomobilom z baterijo zmogljivosti 40 kilovatnih ur. Torej s takim litij-ionskim paketom, prek laboratorijskih testo,v obljublja kar 400 kilometrov dosega. Preverili smo tudi, kako je s polnjenjem v tujini, na primer v pozimi turistično zelo privlačni in tudi dobro obiskani Avstriji. Čeprav nizke temperature niso prijazne do izkoristka baterij, sneg prav zagotovo tudi pri zimski rekreaciji ne sme predstavljati bistvene ovire.

Zakaj se torej na zimsko smučanje v Sloveniji ali pa k našim severnim sosedom ne bi odpeljali tudi z električnim vozilom? Zoe je iz vidika navsezadnje med tekmeci najbolj prepričljiv na tistih polnilnicah, kjer je elektrika v Sloveniji za zdaj še čisto zastonj. Kdor bi se na katero izmed priljubljenih smučarskih središč v Avstriji peljal z njim in ne s klasičnim avtomobilom, bi lahko na poti privarčeval okrog 20 evrov ali približno polovico enodnevne smučarske karte.

Nizke temperature seveda negativno vplivajo na doseg in izkoristek električne energije, sicer pa tak avto v snegu s pravimi zimskimi gumami nima težav. Zoe sicer ne nudi izklopa sistema proti zdrsevanju koles, kar je ob vožnji v zasnežen klanec lahko težava. | Foto: Gregor Pavšič Nizke temperature seveda negativno vplivajo na doseg in izkoristek električne energije, sicer pa tak avto v snegu s pravimi zimskimi gumami nima težav. Zoe sicer ne nudi izklopa sistema proti zdrsevanju koles, kar je ob vožnji v zasnežen klanec lahko težava. Foto: Gregor Pavšič

Električni zoe pod letalnico v Planici. | Foto: Gregor Pavšič Električni zoe pod letalnico v Planici. Foto: Gregor Pavšič

Električni avto za snežni potep iz Ljubljane na Korensko sedlo in nazaj

Čeprav smo se na pot odpravili na deževen dan pri temperaturah od ene do okrog pet stopinj Celzija in smo večji del poti peljali po avtocesti, je bil izkoristek električnega zoeja nadvse spodbuden. Do Korenskega sedla smo porabili polovico baterije (20 kilovatnih ur), na poti nazaj pa pet kilovatnih ur manj. Zaradi velikega deleža avtoceste je bila tudi regeneracija zavorne energije manjša, kot je sicer. Zgolj z zaviranjem in pojemki smo vseeno pridobili skoraj 10 odstotkov celotne zmogljivosti zoejeve baterije. 

električni avto zima | Foto:

Koliko stane polnjenje električnega vozila v tujini?

Vso pot smo opravili brezplačno, saj smo baterijo napolnili že v Ljubljani. Kdor bo potoval, bo potoval naprej proti smučarskim središčem v Avstriji, zato električnih polnilnic ne bo težko našel. Elektrika pri naših severnih sosedih na javnih polnilnicah ni brezplačna. Na voljo je več ponudnikov polnjenja. Nekateri, kot je na primer Kelag, omogočajo polnjenje tudi brez prehodne registracije oziroma podpisane pogodbe. Pomembno dejstvo je, da prihaja ta elektrika iz avstrijskih obnovljivih virov (najpogosteje iz vode).

Kdor ima z njimi sklenjeno pogodbo, bo na 22-kilovatni polnilnici plačal 6,6 centa na minuto polnjenja (3,9 evra na uro). Ob enkratnem obisku in plačilu s kreditno kartico stane ura polnjenja na enaki polnilnici 5,6 evra, dve uri pa 11,1 evra. 

S Petrolovo kartico elektromobilnosti lahko slovenski vozniki polnijo tudi v tujini. V skupni sistem električnega "roaminga" je v Avstriji njihov partner Smatrics, na Slovaškem GreenWay Infrastructure, na Slovaškem ZSE in na Nizozemskem in v Nemčiji The New Motion. Na polnilnici avstrijskega Smatricsa bi v primeru 22-kilovatne polnilnice plačali 18 centov na minuto, pri 50-kilovatni polnilnici pa 50 centov na minuto polnjenja.

Polnjenje baterije na električni polnilnici v Kranjski Gori. Od 1. januarja 2018 ta ne bo več brezplačna. | Foto: Gregor Pavšič Polnjenje baterije na električni polnilnici v Kranjski Gori. Od 1. januarja 2018 ta ne bo več brezplačna. Foto: Gregor Pavšič

V slovenske turistične kraje spadajo tudi polnilnice

Navajamo pa pozitiven primer Kranjske Gore, kjer je ob dvorani Vitranc postavljena javna 22-kilovatna polnilnica. Ta ne zahteva nikakršne identifikacije, zadošča torej samo priklop kabla. Polnjenje je sicer tu brezplačno le še do 1. januarja prihodnje leto.

Take polnilnice bodo predvsem v turističnih krajih vse bolj nepogrešljive, njihovo postavljanje pa spodbujajo tudi subvencije eko sklada. Postavitev take polnilnice sicer stane okrog štiri tisoč evrov. Danes je v Kranjski Gori še dovolj ena, čez nekaj mesecev ali v obdobju zimske sezone ta morda že ne bo več dovolj.

Vsakodnevna uporaba zoeja: realen je doseg od 250 do 300 kilometrov

Naša vožnja iz Ljubljane na Korensko sedlo in nazaj sicer za zoeja ni najbolj reprezentantivna iz vidika dosega in odgovora na vprašanje, kaj električnemu avtomobilu velikosti clia v resnici prinaša tako velika baterija. Večji del smo namreč opravili po avtocesti, kjer je izkoristek električnega avtomobila seveda najslabši.

Naša povprečna poraba je ves prvi teden testiranja znašala 15,8 kilovatne ure na 100 prevoženih kilometrov. Vozili smo relacijske vožnje med Vrhniko in Ljubljano, pa po obvoznici okrog prestolnice in znotraj mesta ter obenem precej kilometrov naredili tudi na podeželskih cestah. Imeli smo torej kombiniran cikel vseh zvrsti cest. Naš realni doseg z enim polnjenjem bi bil okrog 250 kilometrov. Če bi vozili le po podeželskih in mestnih cestah in se torej izogibali avtocestam, bi doseg 300 kilometrov zlahka dosegli. Vprašanje realnega dosega je torej odvisno od vsakega voznika, tako od njegovega načina vožnje kot tudi (predvsem) konfiguracije cest.

Renault zoe je ergonomsko povsem zadovoljiv avtomobil, ki z višjo stopnjo opreme prinaša tudi boljše počutje in usnjeno oblazinjenje. V notranjosti je sicer še vedno veliko plastike. | Foto: Gregor Pavšič Renault zoe je ergonomsko povsem zadovoljiv avtomobil, ki z višjo stopnjo opreme prinaša tudi boljše počutje in usnjeno oblazinjenje. V notranjosti je sicer še vedno veliko plastike. Foto: Gregor Pavšič

Zoe ne nudi prikaza preostale električne energije v odstotkih, temveč le v preračunanem preostalem dosegu. Tega računalnik izračuna na podagi porabe v zadnjih minutah vožnje in je zato precej nerealen.  | Foto: Gregor Pavšič Zoe ne nudi prikaza preostale električne energije v odstotkih, temveč le v preračunanem preostalem dosegu. Tega računalnik izračuna na podagi porabe v zadnjih minutah vožnje in je zato precej nerealen. Foto: Gregor Pavšič

Pozabili so na luč nad zadnjo klopjo

Renaultov zoe seveda ni več najnovejši avtomobil in to se mu danes že pozna. Ima sicer baterijo velike kapacitete in s tem povezan velik doseg, s katerim se danes postavlja na sam vrh velikoserijskih električnih vozil. Pri zoeju pa pogrešamo možnost nastavljanja moči regeneracije zavorne energije (volkswagen e-golf in nissan leaf imata poseben način vožnje brake, hyundai ioniq ima za nastavljanje obvolanski ročici), možnost žarometov LED (testni zoe je imel halogenske žaromete), pa vsekakor tudi odzivnejši infozabavni sistem, hitrejši vklop vzvratne kamere, morda tudi manj plastično notranjost. In seveda, kdor bo pozimi z njim prevažal otroke, bo v zadnjem delu vozila zelo pogrešal kakršnokoli luč. Sicer pa hvalimo možnost globinskega nastavljanja volanskega obroča, osnovno ergonomijo in tudi prostornost prtljažnika.
Koliko električni renault zoe Z.E.40 stane?

Testni renault zoe je imel najvišjo stopnjo opreme Bose, ki je od vstopne dražja za osem tisoč evrov. Redna cena testnega vozila je bila 28.090 evrov, z upoštevano subvencijo torej 21.209 evrov. Temu pa je treba pri Renaultu prišteti še mesečni strošek najema baterije. Kdor bi letno prevozil več kot 12.500 kilometrov, bi mesečno zanjo odštel od 90 do 120 evrov. Kdor bi letno naredil več kot 20 tisoč kilometrov, bi letno za najem baterije odštel 1.440 evrov. To je tudi najvišja cena najema baterije. Renault sicer nudi tudi nakup avtomobila z baterijo, ki pa je 8.500 evrov višja.

Tako se najbolje opremljeni zoe z vključeno baterijo približa vstopnemu modelu BMW i3. Zoe pa je opremsko seveda precej dobro založen tudi v osnovni opremi life. Z najemom baterije in vključeno subvencijo bi tak avto stal 16 tisočakov, ob nakupu baterije pa 24.500 evrov.

Večja baterija ima velik psihološki učinek

Večja baterija je poleg znatno višjega dosega pomembna tudi iz psihološkega voznika. Med vsakodnevno uporabo avtomobila nam ni bilo treba ves čas pogledovati proti merilnikom s podatkom o preostalem dosegu, prav tako nam ni bilo treba ob vsaki priložnosti iskati električne polnilnice in iz prtljažnika vleči polnilnega kabla.

Toliko večja baterija torej razbremeni voznika, saj lahko električni avto vozimo kot vsakega drugega in nam ni treba ves čas paziti na preostalo električno energijo. Ker voznik nikoli ne more biti povsem stoodstotno prepričan, da bo želena polnilnica prosta ali pa da bo sploh delovala, je nekaj kilometrov na rezervi seveda priporočljivih.

Kdo lahko shaja s takšnim električnim avtomobilom?

Zoe je z dosegom od 250 do 300 kilometrov odličen za vse tiste voznike, ki električni avtomobil vidijo tudi v luči prvega družinskega vozila (in ne potrebujejo veliko prostora) ali pa se z njim kot drugim družinskim vozilom dnevno v službo vozijo tudi na več kot 100 kilometrov dolgih podeželskih cestah.

Kdor tam živi v stanovanjski hiši, baterijo avto doma polni tako kot svoj mobilni telefon. Strošek take elektrike je izjemno nizek in ker lahko tak voznik samo v petih delovnikih enega tedna prevozi 500 kilometrov, je v primerjavi s klasičnim bencinskim ali dizelskim avtomobilom tudi prihranek za gorivo zlahka opazen.

Na hitrih polnilnicah zoe ne omogoča polnenja prek enosmernega toka (DC), temveč le prek izmeničnega toka (AC). Osnovni zoe polni z največ 22 kilovati, ob doplačilu 700 evrov tudi z močjo 43 kilovatov. | Foto: Gregor Pavšič Na hitrih polnilnicah zoe ne omogoča polnenja prek enosmernega toka (DC), temveč le prek izmeničnega toka (AC). Osnovni zoe polni z največ 22 kilovati, ob doplačilu 700 evrov tudi z močjo 43 kilovatov. Foto: Gregor Pavšič

Zoe je v primerjavi s tekmeci odličen na javnih električnih polnilnicah

Električni avto je danes še vedno bistveno manj prijazen za voznike, ki ne živijo v lastnih hišah. Takrat je treba bolje izkoristiti javne polnilnice, na katerih je elektrika v Sloveniji še vedno brezplačna. Zoejeva velika prednost je zmožnost popolnega izkoristka 22-kilovatnih javnih polnilnic, medtem ko večina tekmecev na takih polnilnicah polni s kvečjemu tretjino potencialne moči polnilnice.

Tako v eni uri pridobimo od devet do 10 kilovatnih ur energije, kar zadošča za okrog 60 kilometrov dodatnega dosega. Kadar lahko med tem polnjenjem počnemo kaj drugega (smo doma, v službi, trgovini …), čas polnjenja niti ni moteč. V Ljubljani je seveda treba paziti, saj v mestu ni dovoljeno več polnjenje vozila več kot tri ure.

Brez možnosti hitrega polnjenja, ki pa je v Sloveniji tudi zelo drago

V skrajnem primeru so tu še tako imenovane hitre polnilnice (enosmerni tok) z močjo 50 kilovatov ob slovenskih avtocestah. Tu je elektrika seveda zelo draga. Kdor nima zakupljenih posebnih paketov, bo plačal 20 centov na minuto polnjenja. Zoe ne omogoča hitrega polnjenja prek enosmernega toka, zato ga lahko tudi na taki polnilnici polnimo le z izmeničnim tokom. Polnjenje je tako v primeru zoeja enako hitro kot na javni mestni polnilnici. Za dodatnih 700 evrov je mogoče dobiti tudi polnjenje

Če bi morali danes izbirati med hitrejšim (učinkovitejšim) polnjenjem na javnih polnilnicah in nekoliko boljšim izkoristkom na hitrih avtocestnih polnilnicah, bi se odločili za prvo možnost. Takih polnilnic je bistveno več tako doma v tujini, saj je 22-kilovatna polnilnica za investitorje tudi z vidika stroškov precej bolj sprejemljiva. Hitre polnilnice pa so torej za uporabnika veliko dražje in so v resnici namenjene primerom, ko potujemo na daljše razdalje ali pa imamo resnično stisko s časom.   

Električni zoe poganja motor z močjo 68 kilovatov. Do 100 km/h pospeši v 13,2 sekunde, do 50 km/h pa le v 4,1 sekunde. Od 50 do 80 km/h potrebuje 4,5 sekunde. Najvišja hitrost avtomobila znaša 135 km/h. | Foto: Gregor Pavšič Električni zoe poganja motor z močjo 68 kilovatov. Do 100 km/h pospeši v 13,2 sekunde, do 50 km/h pa le v 4,1 sekunde. Od 50 do 80 km/h potrebuje 4,5 sekunde. Najvišja hitrost avtomobila znaša 135 km/h. Foto: Gregor Pavšič

Zoe ima dnevne luči LED, glavni žarometi pa so le halogenski. | Foto: Gregor Pavšič Zoe ima dnevne luči LED, glavni žarometi pa so le halogenski. Foto: Gregor Pavšič

Oblikovno zoe ostaja eden najbolj prikupnih in kompaktnih električnih avtomobilov. | Foto: Gregor Pavšič Oblikovno zoe ostaja eden najbolj prikupnih in kompaktnih električnih avtomobilov. Foto: Gregor Pavšič

Najvišja od treh stopenj opreme prinaša tudi usnjeno oblazinjenje. Sicer je zoe tudi serijsko dobro opremljen. Sestavni del osnovnega paketa so tempomat, omejilnik hitrosti, daljinsko centralno zaklepanje, samodejna klimatska naprava, 7-palčni zaslo na dotik ... | Foto: Gregor Pavšič Najvišja od treh stopenj opreme prinaša tudi usnjeno oblazinjenje. Sicer je zoe tudi serijsko dobro opremljen. Sestavni del osnovnega paketa so tempomat, omejilnik hitrosti, daljinsko centralno zaklepanje, samodejna klimatska naprava, 7-palčni zaslo na dotik ... Foto: Gregor Pavšič

Upravljanje z avtomobilom je po zaslugi enostopenjskega samodejnega menjalnika preprosto in primerno tudi za starejše voznike. | Foto: Gregor Pavšič Upravljanje z avtomobilom je po zaslugi enostopenjskega samodejnega menjalnika preprosto in primerno tudi za starejše voznike. Foto: Gregor Pavšič

Renault ZOE 40 kWh | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 54
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin