Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 8. 2016,
5.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

3

Natisni članek

Družinski Avtomoto Kia

Četrtek, 11. 8. 2016, 5.56

6 let, 7 mesecev

Test nove generacije: korejski passat si zasluži pozornost na slovenskih cestah

Test: Kia optima – lahko premeša štrene v passatovem kraljestvu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

3

Kia optima - test | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Večina naključnih opazovalcev, ki si je ogledovala testno optimo, je v njej takoj prepoznala znamko, mnogi med njimi pa niso bili prepričani o tem, kam bi jo dali. Četrta generacija tega pri nas ne prav pogostega vozila, je namreč po vsega štirih letih krepko spremenila podobo in kakovost svoje predhodnice. Avto ima potencial.

Poudarki

Ali torej korejski passat lahko premeša štrene v srednjem razredu oziroma D-segmentu vozil? | Foto: Klemen Korenjak Ali torej korejski passat lahko premeša štrene v srednjem razredu oziroma D-segmentu vozil? Foto: Klemen Korenjak

Tehnični podatki, fotogalerija, vaše mnenje, pikolovci, vzdrževanje in cena ter oprema

Kia optima je štirivratna limuzina, čeprav bi ji na prvi pogled pripisovali pet vrat. Od tretje generacije je centimeter daljša, toliko je daljše tudi medosje, širša pa je za poltretji centimeter.

Na nekaterih evropskih trgih, na primer v Rusiji, so limuzinske oblike karoserije bolj priljubljene, kar ne velja za Zahodno Evropo, za Slovenijo pa tudi ne. Prav zato pri uvozniku brez posebnih prodajnih ambicij ponujajo zgolj 1,7-litrski dizel z dvema menjalnikoma.

Kia optima - test | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Globalno usmerjena Kia se seveda ne meni za omenjeno pasivnost pri nas in želi z optimo privabiti evropske kupce. In s čim? Oziroma zakaj prav zdaj s četrto generacijo? Odgovor je samo delno v opremi, nad katero ne bi vihali nosov niti lastniki premium vozil.

Novi adut, s katerim izstopa v tako imenovanem passatovem razrednem kraljestvu, je nov pristop s svežo, dinamično obliko, pri čemer tudi notranjost ne zaostaja, tudi s kakovostjo ne.

Ali torej korejski passat lahko premeša štrene v srednjem razredu oziroma D-segmentu vozil? Delno lahko, saj smo optimo spoznali kot zelo solidno vozilo. Za popoln napad na Evropo pa bi potrebovala peta vrata, večjo izbiro motorjev in kakšnega tisočaka popusta.

Motor: 1,7-litrski turbo dizel s 104 kilovati (140 "konji")

Poraba na testu: 7,0 l/100 km

Cena testnega vozila: 38.390 EUR

Optima v srednji razred prinaša novo oblikovalsko svežino

Pogled na testno kio optimo pri večini požanje odobravanje, večkrat kar navdušenje nad njeno obliko. Skoraj petmetrsko vozilo se razkazuje z izrazito športnim, kupejevskim videzom, dodatno podkrepljenim z opaznim kromanim lokom. Čez celotno dolžino vozila poteka linija, ki povezuje sprednji in zadnji svetili, nad pragom pa se razteza vdolbina, podobna tisti pri zadnji generaciji clia.

Posebno pohvalo oblikovanju moramo nameniti sprednjemu delu, kjer se Kijina maska elegantno povezuje z velikima žarometoma, svoje dodajo LED dnevne obrobe, za šest češenj na torti pa poskrbijo markantne meglenke, sestavljene s po tremi okroglimi "ledicami". Vredno minute za ogled! Tudi zadek vozila oblikovno ne razočara, čeprav ne gre za pričakovano kombilimuzino. | Foto: Klemen Korenjak Posebno pohvalo oblikovanju moramo nameniti sprednjemu delu, kjer se Kijina maska elegantno povezuje z velikima žarometoma, svoje dodajo LED dnevne obrobe, za šest češenj na torti pa poskrbijo markantne meglenke, sestavljene s po tremi okroglimi "ledicami". Vredno minute za ogled! Tudi zadek vozila oblikovno ne razočara, čeprav ne gre za pričakovano kombilimuzino. Foto: Klemen Korenjak

Začetno navdušenje nad izdelkom Petra Schreyerja nekoliko splahni ob naslednjih treh dejstvih:

Prešita usnjena, ambientalno osvetljena notranjost je večinoma mehko obložena. | Foto: Klemen Korenjak Prešita usnjena, ambientalno osvetljena notranjost je večinoma mehko obložena. Foto: Klemen Korenjak

Kia optima stane 38 tisočakov (1), kar je veliko, čeprav gre za najvišjo stopnjo opreme. Eden od mogočih odgovorov, ki pa ne prepriča vseh, je: "Kako pa naj bo optima cenejša pri radarskem tempomatu, steklenem ostrešju, usnjeni notranjosti, ogrevanih in hlajenih sedežih, sedemstopenjskem menjalniku z ročicami za volanom, 18-palčnih gumah in vso drugo opremo?"

Pokrov prtljažnega prostora (2) se odpira pod spodnjim robom zadnjega stekla, torej ne gre za peta vrata, kakršna pričakuje in si tudi želi večina. Kijin prodajalec je zlahka našel odgovor, ki skuša upravičiti to (za mnoge) pomanjkljivost: "Saj prihaja karavan, ki je še lepši od limuzine!"

Poleg 1,7-litrskega dizla (3), ki je na prodaj v Sloveniji, Kia na evropskem trgu ponuja še dvolitrski bencinski 120-kilovatni motor. S to ponudbo zaostaja za razrednimi konkurenti, še posebej pa za vodilnim passatom, tako po raznolikosti kot po zmogljivostih motorjev.

V oči padejo lepo oblikovan volanski obroč in skrbno izdelana konzola med sedežema s pokritimi utori in možnostjo brezžičnega polnjenja mobilnega telefona, napisi oznanjajo premium znamko ozvočenja – Harman Kardon. | Foto: Klemen Korenjak V oči padejo lepo oblikovan volanski obroč in skrbno izdelana konzola med sedežema s pokritimi utori in možnostjo brezžičnega polnjenja mobilnega telefona, napisi oznanjajo premium znamko ozvočenja – Harman Kardon. Foto: Klemen Korenjak

Podrobnosti za prvi vtis

K serijski opremi spadata senčnika zadaj in stekleno, po želji s senčilom zastrto pomično ostrešje. | Foto: Klemen Korenjak K serijski opremi spadata senčnika zadaj in stekleno, po želji s senčilom zastrto pomično ostrešje. Foto: Klemen Korenjak

Optima pozdravi voznika z namestitvijo obeh ogledal, vratni ročaji pa se osvetlijo. Na vročem soncu se okna odprejo daljinsko, sedež s spominsko funkcijo pričakuje voznika v položaju povsem nazaj, svetleči napisi Kia Optima na pragovih delujejo pomembno, električno nastavljiva sprednja sedeža nista samo ogrevana, pač pa tudi večstopenjsko hlajena.

Prešita usnjena, ambientalno osvetljena notranjost je večinoma mehko obložena. V oči padejo lepo oblikovan volanski obroč in skrbno izdelana konzola med sedežema s pokritimi utori in možnostjo brezžičnega polnjenja mobilnega telefona, napisi oznanjajo premium znamko ozvočenja – Harman Kardon. K serijski opremi spadata senčnika zadaj in stekleno, po želji s senčilom zastrto pomično ostrešje.

Kia optima je štirivratna limuzina, čeprav bi ji na prvi pogled pripisovali pet vrat. Od tretje generacije je centimeter daljša, toliko je daljše tudi medosje, širša pa je za poltretji centimeter. | Foto: Klemen Korenjak Kia optima je štirivratna limuzina, čeprav bi ji na prvi pogled pripisovali pet vrat. Od tretje generacije je centimeter daljša, toliko je daljše tudi medosje, širša pa je za poltretji centimeter. Foto: Klemen Korenjak

Poenoten voznikov delovni prostor

Kia optima - test | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Odlična ergonomija daje vozniku popoln nadzor nad vožnjo. Pomembnejša stikala so, podobno kot pri modelu sportage, logično razporejena na volanskem obroču in na konzoli med sedežema (na primer drive mode, auto hold …).

Za upravljanje klimatske naprave, avdiosistema, telefona in navigacije je pod osrednjim zaslonom na dotik nanizanih kar 16 stikal.

Na srečo so velika, pregledna in dobro osvetljena, še pomembneje pa je, da sta osnovnemu rokovanju s klimatsko napravo in radiem namenjena po dva okrogla  gumba. Ta štiri vrtljiva stikala bi morala biti v avtomobilih vedno takoj pri roki in v optimi tudi so.

Čvrsta limuzinska karoserija za čvrsto lego na cesti

Optima zanesljivo in ne pretirano nagnjena pobira ovinke. Kot limuzina se lepo ujame s programom ECO, v katerem lahko prekrižari tisoč kilometrov brez točenja goriva. V programu sport daje dobre občutke natančno in trše krmarjenje, sicer pa je volan že v ECO mode neposreden z manj kot tremi zavrtljaji. Pohvalimo obliko in majhen premer volanskega obroča z odlično oprijemljivostjo in ročicami menjalnika za izpolnjevanje športnih ambicij. | Foto: Klemen Korenjak Optima zanesljivo in ne pretirano nagnjena pobira ovinke. Kot limuzina se lepo ujame s programom ECO, v katerem lahko prekrižari tisoč kilometrov brez točenja goriva. V programu sport daje dobre občutke natančno in trše krmarjenje, sicer pa je volan že v ECO mode neposreden z manj kot tremi zavrtljaji. Pohvalimo obliko in majhen premer volanskega obroča z odlično oprijemljivostjo in ročicami menjalnika za izpolnjevanje športnih ambicij. Foto: Klemen Korenjak

Na črpalko vsakih tisoč kilometrov

Sedemlitrski dizel je pričakovano varčen, 140 "konjev" pa tudi ne more biti pretirano žejnih. | Foto: Klemen Korenjak Sedemlitrski dizel je pričakovano varčen, 140 "konjev" pa tudi ne more biti pretirano žejnih. Foto: Klemen Korenjak

70-litrski rezervoar zadošča za dolgotrajno vožnjo brez točenja goriva. 1,7-litrski dizel je pričakovano varčen, 140 "konjev" pa tudi ne more biti pretirano žejnih. K zmanjšanju porabe pri mestni vožnji prispeva sistem stop&go, ki v povezavi s stikalom auto hold deluje odlično. Motor miruje vse do pritiska na stopalko plina in se dovolj mirno zažene. Med umirjeno mestno vožnjo in dinamično po odprtih cestah je potovalni  računalnik prikazoval porabo 6,2, seštevek prevožene in predvidene razdalje pa je bil vseskozi večji od tisoč.

Sicer pa nam ga je na testnem krogu uspelo spraviti do sedmih litrov, vendar smo ga, kot ponavadi, vmes tudi dobro preganjali. Presenetil nas je na avtocesti, kjer je poraba pri največji dovoljeni hitrosti (136 po števcu) le malo presegla šest litrov. Sedma prestava menjalnika je ustvarjena za potovanja, saj se motor pri 130 kilometrih na uro na uro vrti le z dobrimi 2.200 vrtljaji.

Vozniški pripomočki

Štiri kamere pošiljajo na zaslon jasno 360-stopinjsko sliko okolice vozila. | Foto: Klemen Korenjak Štiri kamere pošiljajo na zaslon jasno 360-stopinjsko sliko okolice vozila. Foto: Klemen Korenjak

Radarski tempomat smo s pridom uporabljali na avtocestah in v naseljih. Najkrajša od štirih možnosti sledenja vozilu pred seboj sicer spravlja voznik v dvom, vendar se optima vselej odzovr z zaviranjem in tudi s popolno zaustavitvijo. Samodejno obvlada načine vzvratnega parkiranja, seveda pa ne zna preprečiti vrivanja padalcev, ki od zadaj zasedejo parkirno mesto, ki ga je izbral sistem. Bolj smo cenili "bird view", pogled iz ptičje perspektive.

Štiri kamere pošiljajo na zaslon jasno 360-stopinjsko sliko okolice vozila. Sistemi, ki pomagajo ohranjati lego znotraj pasu in opozarjajo na vozila v mrtvem kotu, so tudi med standardno opremo. Kamere, ki berejo prometne znake, tudi pri optimi ne vedo, da veljavnost omejitve hitrosti preneha s prvim križiščem in zato v nedogled pošiljajo svarila za prekoračeno hitrost.

Cena testnega vozila: 38.390 EUR
Cena osnovne različice: 30.990 EUR (kia optima 1.7 CRDi ex smart)
Osnovna cena testnega vozila: 37.990 EUR (kia optima 1.7 CRDi ex limited)

Dodatna oprema: kovinska barva (400 EUR)

Redno servisiranje do 150.000 km: 1.602 EUR  
30.000 km: 279 EUR / 60.000 km: 373 EUR / 90.000 km: 279 EUR / 120.000 km: 373 EUR / 150.000 km: 298 EUR

Časovni interval med servisi je dve leti.
Podatke nam je priskrbela PR-služba slovenskega zastopnika.

Sedemstopenjski menjalnik z dvema sklopkama


Prestavljanje je podobno hitro kot pri terenskem športniku sportage in povsem ustreza potovalnemu značaju limuzine. | Foto: Klemen Korenjak Prestavljanje je podobno hitro kot pri terenskem športniku sportage in povsem ustreza potovalnemu značaju limuzine. Foto: Klemen Korenjak

Prestavljanje je podobno hitro kot pri terenskem športniku sportage in povsem ustreza potovalnemu značaju limuzine. V samodejnem načinu se na zaslonu poleg D prikazuje številka trenutne prestave, tako kot smo prvič videli pri menjalnikih DSG. Z ukazom ECO poteka izbira prestav v okviru optimalnega režima delovanja motorja, praviloma pod dva tisoč vrtljaji. Izbira programa sport prek stikala drive mode preklopi za prestavo ali dve navzdol. Pomik ročice v levo in nato naprej (+) ali nazaj (–) pomeni ročno izbiranje prestav, bolj zabavna pa je uporaba ročic izza volanskega obroča.

Tudi v tem primeru se izpiše številka prestave, vendar pri športni vožnji ni vozniku v posebno korist. Pri hitri vožnji z visokimi vrtljaji, na primer v tretji prestavi, se prikazuje indikator z napisom D6 ali celo D7 s puščico navzgor. Športno navdahnjen voznik želi videti izpis trenutne prestave, puščica navzgor sicer ne škodi, v kateri prestavi pa naj se vozi varčno, pa voznika tisti trenutek ne zanima.

Dolžina vozila omogoča udobno namestitev potnikov, zaradi širine tudi srednji sedež ni pretirano utesnjen. | Foto: Klemen Korenjak Dolžina vozila omogoča udobno namestitev potnikov, zaradi širine tudi srednji sedež ni pretirano utesnjen. Foto: Klemen Korenjak

Potnikom v optimi ni hudega

Prtljažni prostor je pravzaprav manj prepričljiv del vozila, ampak prihaja tudi karavan. | Foto: Klemen Korenjak Prtljažni prostor je pravzaprav manj prepričljiv del vozila, ampak prihaja tudi karavan. Foto: Klemen Korenjak

Dolžina vozila omogoča udobno namestitev potnikov, zaradi širine tudi srednji sedež ni pretirano utesnjen. Seveda pa je ta prostor bolj uporaben kot naslon, kamor potnika namestita komolca ali vsak svojo pločevinko. Za štiri plastenke, vendar ne po liter in pol, je prostor v vratih. Za udobje potnikov zadaj so vgrajeni ločeno zračenje, ogrevanje sedežev in bočni senčili.

Prtljažni prostor je pravzaprav manj prepričljiv del vozila. 510-litrski volumen sicer ni majhen, tudi povečati se ga da s koritom v dvojnem dnu, kjer ni rezervnega kolesa, ima pa nekaj pomanjkljivosti. Res se odklepa iz kabine in daljinsko, vendar se pokrov pri tem ne vzdigne. Prtljažni del se lahko tudi poveča s polaganjem naslonjal, vendar ne brez pikolovske pripombe.

Za pikolovce

Zadnji naslonjali se v razmerju 60 : 40 lahko položi na sedalni del, vendar v kabini ni vzvoda za polaganje, sta pa sta dve ročici v prtljažniku. S potegom se naslonjalo samo sprosti, nato pa je treba znova v kabino in ročno dokončati polaganje.

Foto: Korejski passat si zasluži pozornost na slovenskih cestah

Fotogalerija
1 / 41
TEHNIČNI PODATKI: kia optima 1.7 CRDi ex limited
ZASNOVA: srednji razred, limuzina; četvero vrat, 5 sedežev
MOTOR: turbodizelski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1685 cm3; največja moč: 104 kW pri 4000 vrt/min, največji navor: 340 Nm pri 1750 do 2500 vrt/min
PRENOS MOČI: pogon na sprednji kolesi; 7-stopenjski robotizirani menjalnik z dvojno sklopko z možnostjo ročnega pretikanja s prestavno ročico ali izza volanskega obroča; pnevmatike: 235/45 R18
MERE in MASE: dolžina: 4855 mm, širina: 1860 mm, višina: 1465 mm; medosna razdalja: 2805 mm; premer kroga obračanja : 10,90 m; masa praznega vozila: 1605 kg; največja dovoljena masa: 2080 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 750 kg (lahki priklopnik) / 1500 kg (z naletno zavoro); prostornina prtljažnika: 510 l
ZMOGLJIVOSTI in PORABA: največja hitrost: 203 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 10,6 s; mestna vožnja: 5,1 l/100 km, odprte ceste: 4,1 l/100 km, kombinirano: 4,4 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 70 l; emisije: 116 g CO2/km, Euro 6
VARNOST: čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, kolenska blazina za voznika, zračni zavesi; 2x isofix; ABS z elektronsko porazdelitvijo EBD in ojačitvijo zavorne sile BAS; samodejno zaviranje v sili; nadzor zdrsa pogonskih koles TCS; nadzor stabilnosti vozila ESC s sistemom za ohranjanje smerne stabilnosti; pomoč pri ohranjanju prometnega pasu; sistem za nadzor mrtvih kotov in prečnega prometa pri vzvratni vožnji; nadzor tlaka v gumah TPMS; ocena NCAP: 5 zvezdic (2015)
SERIJSKA OPREMA: 18-palčna lita platišča, električno pomično strešno okno s senčilom, LED meglenke, dnevne luči, smerne utripalke in zadnje luči, avtomatske luči s samodejnim preklopom, solarna sprednja stekla, dodatno zatemnjena zadnja stekla, daljinsko centralno zaklepanje, pametni ključ za vstopanje in zagon motorja, daljinsko odpiranje / zapiranje stekel, električno pomični ogrevani in poklopni ogledali, samozatemnitveno vzvratno ogledalo, usnjen, ogrevan volanski obroč nastavljiv po višini in osi s stikali za upravljanje telefona, tempomata, omejevalnika, radia in potovalnega računalnika, gumb za zagon motorja, sistem stop&go, električna parkirna zavora, stikalo drive mode, radarski tempomat, pomoč pri speljevanju v klanec, parkirni senzorji spredaj in zadaj s kamero za vzvratno vožnjo in 360-stopinjskim nadzorom okolice vozila, senzor za dež, aktivna pomoč pri parkiranju in zapuščanju parkirnega mesta, supervision merilniki s 4,3-palčnim zaslonom, 8-palčni osrednji zaslon za navigacijo s kartografijo Evrope s 7-letnim brezplačnim posodabljanjem, prepoznavanje prometnih znakov, Kia Connected aplikacije za prometne informacije, hitrostne kamere, vreme in lokalne informacije, potovalni računalnik, avto radio s CD in mp3 predvajalnikom, Bluetooth, vtičnice USB in AUX, sprednja sedeža ogrevana in prezračevana, električni nastavljiva po višini in ledvenem delu, na voznikovi strani s spominsko funkcijo, s samodejnim odmikom pri izstopanju, ogrevana zadnja klop, naslon za roke spredaj in zadaj, samodejna dvopodročna klimatska naprava z ločenim prezračevanjem zadaj, senčnika ob zadnji klopi, električno, varnostno odpiranje vseh stekel, zaprt osvetljen predal pred sovoznikom, predal pod naslonom med sprednjima sedežema, zadnja klop deljiva v razmerju 40/60, predal in utora za pijačo pod naslonom med zadnjima sedežema, ambientalna stropna osvetlitev in osvetlitev pred sprednjima sedežema, odpiranje prtljažnega pokrova iz notranjosti in daljinsko, korito v dvojnem dnu, kit za popravilo pnevmatike
GARNCIJA: 7-letna garancija oziroma do 150.000 km, prva 3 leta brez omejitve kilometrov; 12-letna garancija na prerjavenje

Kaj vas najbolj prepriča pri zanmki Kia?

  • novo oblikovalski pristop
    3,95 %
    9 glasov
  • garancijski pogoji
    2,19 %
    5 glasov
  • napredek v kakovosti in tehniki
    21,93 %
    50 glasov
  • razmerje med ceno in vsebino
    21,05 %
    48 glasov
  • evropski razvoj
    3,07 %
    7 glasov
  • ta znamka me še ne prepriča
    47,81 %
    109 glasov
Oddanih 228 glasov
Ne spreglejte