Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 7. 2016,
12.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Z družino na poti Siol z vami na dopustu Tovorni Avtomoto Družinski Avtomoto Fiat

Ponedeljek, 18. 7. 2016, 12.17

6 let, 6 mesecev

Test prenovljenega modela

Test: Fiat doblo 1.6 multijet – dostavniški potovalnik za veliko počitniške prtljage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Fiat doblo - test nove različice | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Doblo je po lanski prenovi znova zapeljal v našo testno floto. To pot kot potniško oziroma v teh dneh tudi počitniško vozilo z malo močnejšim motorjem in nekoliko prijaznejšim videzom od furgona, o katerem smo poročali lansko leto.

Poudarki

Fiata doblo je mogoče naročiti tudi s posebno bivalno nadgradnjo, ki vsebuje posteljo za dva, priročni kuhinjski blok in več predalov za odlaganje. Taka nadgradnja njegove potovalne počitniške ambicije še poveča. | Foto: Ciril Komotar Fiata doblo je mogoče naročiti tudi s posebno bivalno nadgradnjo, ki vsebuje posteljo za dva, priročni kuhinjski blok in več predalov za odlaganje. Taka nadgradnja njegove potovalne počitniške ambicije še poveča. Foto: Ciril Komotar Tehnični podatki, cena in servisi, pikolovci, vaše mnenje

Druga generacija fiata doblo je zdržala kar šest let brez prenove. Ta je poskrbela za prijaznejši videz sprednjega dela s korenito spremenjenima žarometoma, ki ju zdaj povezuje ožja in daljša odprtina za vstop zraka.

Praktično nespremenjena osnovna oblika z manj ugodnimi aerodinamičnimi lastnostmi ustvarjalcem bodoče tretje generacije, kadar pač pride na vrsto, omogoča veliko rezerve.

88-kilovatni dizel s šeststopenjskim menjalnikom je najmočnejši motor srednje prostornine, ki ga Fiat vgrajuje v doblo.

Doblo ohranja solidne vozne lastnosti, čeprav je višji kot širši. | Foto: Ciril Komotar Doblo ohranja solidne vozne lastnosti, čeprav je višji kot širši. Foto: Ciril Komotar

City je druga najskromnejša stopnja opreme, ki jo nekoliko popravljajo 1.210 evrov vredni dodatki. Med to doplačilno opremo bi se najlažje odrekli kovinski barvi (500 evrov) in rajši izbrali tempomat (250 evrov).

Doblo ohranja solidne vozne lastnosti, čeprav je višji kot širši. Skoraj 1,9-metrska višina dovoljuje sedenje tudi "klobukarjem" in odločno povečuje razpoložljiv prtljažni oziroma tovorni prostor.

Motor: 1,6-litrski 16V multijet z 88 kilovati (120 "konji")
Poraba na testu:
6,6 l/100 km
Cena testnega vozila: 17.200 EUR

Ni videti robusten kakor furgon

Dobloja, ki si deli zunanjo lupino s furgonom, se lahko vsakdo nagleda brez stolčka (po Piki Nogavički). No, tako robusten že ni kakor furgon, ki ga spredaj in zadaj obdajajo zaščitne plastike visoko navzgor, potniški videz pa je poudarjen z močno zatemnjenimi stekli. Nižjo stopnjo opreme testnega vozila na zunaj dokazujejo jeklena platišča in odsotnost svetlobnih teles LED. | Foto: Ciril Komotar Dobloja, ki si deli zunanjo lupino s furgonom, se lahko vsakdo nagleda brez stolčka (po Piki Nogavički). No, tako robusten že ni kakor furgon, ki ga spredaj in zadaj obdajajo zaščitne plastike visoko navzgor, potniški videz pa je poudarjen z močno zatemnjenimi stekli. Nižjo stopnjo opreme testnega vozila na zunaj dokazujejo jeklena platišča in odsotnost svetlobnih teles LED. Foto: Ciril Komotar

Občutki kot za volanom furgona

Fiat doblo - test nove različice | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar Vozniška izkušnja s potniškim petsedežnim doblojem je v osnovi enaka kot pri furgonu, ki smo ga preizkušali pretekli december. Enak položaj za volanom, dober nadzor dogajanja med sprednjimi kolesi in podlago z neposrednim prenosom (manj kot tri zavrtljaje "lock to lock"). Navzgor pomaknjena prestavna ročica ima malo daljše, vendar natančne hode. Hrbtni oprijem sprednjih sedežev je bolj primeren za potrebe tovornih prevozov. Od vozniških pripomočkov lahko omenimo t. i.  hill holder, tempomata pa pri dani stopnji opreme ni.

Napredek pri oblikovanju armaturne plošče po prenovi pomeni logično in ergonomsko boljšo namestitev stikal pod osrednjih zaslonom. Za vklop meglenk ali pa za nastavitev višine žarometov se vozniku ni več treba sklanjati na levo poleg volana.

Merilnike poznamo iz furgona in različic pred prenovo. To med drugim pomeni tudi stari potovalni računalnik z izbiro desetih različnih podatkov, katerega počasnost zdaj kompenzira osrednji zaslon, na katerem lahko voznik hkrati spremlja več podatkov.

Napredek pri oblikovanju armaturne plošče po prenovi pomeni logično in ergonomsko boljšo namestitev stikal pod osrednjih zaslonom. Za vklop meglenk ali pa za nastavitev višine žarometov se vozniku ni več treba sklanjati na levo poleg volana.  | Foto: Ciril Komotar Napredek pri oblikovanju armaturne plošče po prenovi pomeni logično in ergonomsko boljšo namestitev stikal pod osrednjih zaslonom. Za vklop meglenk ali pa za nastavitev višine žarometov se vozniku ni več treba sklanjati na levo poleg volana. Foto: Ciril Komotar

Doblo kot potovalnik

Fiat doblo - test nove različice | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar Dvobarvne površine sedežev, armature in vratnih oblog kljub nižji stopnji opreme niso videti ceneno. Ročno klimatizirana notranjost je namenjena petim potnikom, pri čemer tudi srednji sedež na zadnji klopi ni tesen, priključka isofix pa sta seveda le dva. Za boljše zračenje zadaj je poskrbljeno z izmikom stekel v drsnih vratih in sredinskim zračnikom.

Potniki lahko namestijo del svoje prtljage na "tovornjaško" stropno polico, utori za pijačo so tudi v drsnih vratih, vendar ne za 1,5-litrske plastenke. Pločevinki se lahko postavi na konzolo med sedežema, kjer so še različno oblikovani manj uporabni utori. Vsaj v dveh bi težko namestili nekaj, kar med vožnjo ne bi padlo ven. Pod izrek "za manj denarja manj muzike" spadata žepa, ki ju za sedežema ni.

Prtljažni prostor je izdaten in opremljen z več bočnimi predalčki (šest odprtih), ki so še bolj uporabni pri različici s sedmimi sedeži. Za nalaganje prtljage do stropa veljajo varnostne omejitve, ki zahtevajo ustrezno pregrado iz fleksibilnih oziroma kovinskih materialov. O opremi za popravilo pnevmatik pa znova nergamo kot pikolovci.

Srednji sedež na zadnji klopi ni tesen, priključka isofix pa sta seveda le dva. Za boljše zračenje zadaj je poskrbljeno z izmikom stekel v drsnih vratih in sredinskim zračnikom. | Foto: Ciril Komotar Srednji sedež na zadnji klopi ni tesen, priključka isofix pa sta seveda le dva. Za boljše zračenje zadaj je poskrbljeno z izmikom stekel v drsnih vratih in sredinskim zračnikom. Foto: Ciril Komotar

Cena testnega vozila: 17.200 EUR
Cena osnovne različice: 15.990 EUR (fiat doblo 1.6 multijet 16V 120 city)

Dodatna oprema: 1.210 EUR
parkirni senzorji zadaj (270 EUR), zatemnjena stekla zadaj (190 EUR), kovinska barva (500 EUR), strešna nosilca (210 EUR), zunanji ogledali v barvi karoserije (40 EUR)

Redno servisiranje do 120.000 km: 1.622,28 EUR
15.000 km: 155,33 EUR / 30.000 km: 182,33 EUR / 45.000 km: 155,33 EUR / 60.000 km: 280,11 EUR / 75.000 km: 155,33 EUR / 90.000 km: 173,33 EUR / 105.000 km: 203,99 EUR / 120.000 km: 316,53 EUR

Časovni interval med servisi je eno leto.

Podatke nam je priskrbela PR-služba slovenskega zastopnika.

Manjša poraba od furgona kljub 11 kilovatom več

Fiat doblo - test nove različice | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar S potniki in prtljago dobro naloženega dobloja smo zapeljali po razgibani podeželski cesti. Po prevoženih 200 kilometrih dinamične vožnje z upoštevanjem omejitev hitrosti je potovalni računalnik nameril povprečje 6,5 litra na sto kilometrov. Po predpisih pomeni 93 (zunaj naselij) oziroma 52 (v naseljih) po merilniku, kar ustreza dejanskim izmerjenim dovoljenim hitrostim po GPS. Omenjena dinamična vožnja pomeni rahlo ignoriranje indikatorja prestav, ki se sicer prikazuje pri 1.800 vrtljajih. Ker smo motor vrteli do 2.500 in včasih še čez, je bila poraba za kakšen deciliter višja. Sicer pa indikator lahko pohvalimo, ker ne odlaša z ukazom za prestavo nižje.

Med vožnjo po avtocesti na morje in nazaj je doblo porabil povprečno 6,8 litra na sto kilometrov. V nočnem času, ko ni gostega prometa, bi s stalno hitrostjo 130 kilometrov na uro (134 po števcu) gotovo porabili dober liter več. Da, včasih pa tudi dela na cesti in počasna vozila na prehitevalnem pasu prav pridejo.

Na testnem krogu, kjer prazno vozilo tudi zapodimo okoli ovinkov, prevozimo odsek avtoceste in dodamo mestne kilometre, smo namerili porabo 6,6 litra na sto kilometrov. Pričakovano smo porabili dva decilitra manj kot pri merjenju porabe 77-kilovatnega furgona.

S potniki in prtljago dobro naloženega dobloja smo zapeljali po razgibani podeželski cesti. Po prevoženih 200 kilometrih dinamične vožnje z upoštevanjem omejitev hitrosti je potovalni računalnik nameril povprečje 6,5 litra na sto kilometrov. | Foto: Ciril Komotar S potniki in prtljago dobro naloženega dobloja smo zapeljali po razgibani podeželski cesti. Po prevoženih 200 kilometrih dinamične vožnje z upoštevanjem omejitev hitrosti je potovalni računalnik nameril povprečje 6,5 litra na sto kilometrov. Foto: Ciril Komotar

Za pikolovce

Fiat doblo - test nove različice | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

K osnovni opremi dobloja spada set za popravilo pnevmatik namesto rezervnega kolesa, vendar to dejstvo ne poveča velikosti prtljažnika, pač pa ga zmanjša.

Set zasede prostor v bočni steni, z odsotnostjo rezervnega kolesa pa se ne pridobi ničesar, ker je kolo, kadar je, nameščeno pod vozilom.

Tako si je Fiat pri opremi dobloja privoščil enak nesmisel kot Volkswagen pri caddyju.

 

TEHNIČNI PODATKI: fiat doblo 1.6 multijet 16V 120
ZASNOVA: kombinirano vozilo; 5 vrat, 5 sedežev
MOTOR: dizelski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1598 cm3; največja moč: 88 kW pri 3750 vrt/min, največji navor: 320 Nm pri 1750 vrt/min
PRENOS MOČI: pogon na sprednji kolesi; šeststopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 195/60 R16
MERE in MASE: dolžina: 4.406 mm, širina: 1.832 mm, višina: 1895 mm; medosna razdalja: 2.755 mm; premer kroga obračanja : 11,20 m; masa praznega vozila: 1.505 kg; največja dovoljena masa: 2.035 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 500 kg (lahki priklopnik) / 1.300 kg (z naletno zavoro); prostornina prtljažnika: 790–3200 l
ZMOGLJIVOSTI in PORABA: največja hitrost: 176 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 13,4 s; mestna vožnja: 5,4 l/100 km, odprte ceste: 4,3 l/100 km, kombinirano: 4,7 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 60 l; emisije: 124 g CO2/km, Euro 6
VARNOST: čelni zračni blazini za voznika in sovoznika, 2x isofix; ABS z elektronsko porazdelitvijo in ojačitvijo zavorne sile; nadzor zdrsa pogonskih koles; nadzor stabilnosti vozila; nadzor pogonskega navora; nadzor tlaka v gumah TPMS; ocena NCAP: 2. generacija ni ocenjena
SERIJSKA OPREMA: 16-palčna jeklena platišča, drsni par vrat, meglenke, dnevne luči, daljinsko centralno zaklepanje, električno pomični ogledali s smernima utripalkama, volanski obroč nastavljiv po višini in osi s stikali za upravljanje avtoradia, ročna zavora, start-stop, voznikov sedež z naslonom za roko nastavljiv po višini, potovalni računalnik, avtoradio Unconnect s petpalčnim zaslonom na dotik, Bluetooth, vtičnice USB in AUX, pomoč pri speljevanju v klanec, ročna klimatska naprava, električni pomik sprednjih stekel, bočni izmik zadnjih stekel, zaprt predal pred sovoznikom, polica pod stropom, predali v vratih, utora za pijačo med sedežema, zadnja klop deljiva v razmerju 40/60, 12-voltna vtičnica v kabini in prtljažniku, oprema za popravilo pnevmatik v bočnem predalu prtljažnika

GARANCIJA:

dve leti osnovne garancije brez omejitve kilometrov, tri leta garancije na barvo, osem let garancije na prerjavenje; Fiat 5 plus velja do petega leta oziroma do 120.000 km
 

Lahki potniški dostavniki me prepričajo zaradi ...

  • praktičnosti in prostora
    48,77 %
    79 glasov
  • cene ugodnejše od velikega enoprostorca
    6,17 %
    10 glasov
  • združene funkcije dostavnika in osebnega, družinskega avtomobila
    6,79 %
    11 glasov
  • me ne prepričajo
    38,27 %
    62 glasov
Oddanih 162 glasov
Ne spreglejte