Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
23. 12. 2015,
14.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Škoda

Sreda, 23. 12. 2015, 14.21

6 let, 7 mesecev

Škoda citigo 1,0

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Citigo je prvi Škodin mestni malček, ki si osnovo in zunanjost deli s volkswagnom upom. Pet vrat pripomore k udobju in uporabnosti. Prostornost tako kot pri upu postavlja smernice v nižjem razredu.

Prvi Škodin mestni malček

Volkswagnov koncern je s platformo mestnega malčka, ki si jo bo delil s Škodo in Seatom, v razredu postavil nova merila. To smo ugotovili že, ko smo testirali trivratnega volkswagna upa, ki nas je navdušil z varčnim motorjem, prostorno notranjostjo in praktičnostjo. Ko smo tokrat sedli v njegovega češkega brata, so nas zanimale tudi tiste majhne skrite razlike med obema malčkoma. Medtem ko je up na natrpanih mestnih ulicah imel predhodnike, je citigo tja zapeljal prvič. S čim bo torej Škoda nagovarjala kupce?

Za začetek citigo obljublja nižjo ceno. Osnovna različica je 500 evrov cenejša od upa, praktične cene so pozneje odvisne od stopnje opremljenosti.

Pet vrat za večjo uporabnost in udobje

Toda še pomembneje je to, da je citigo takoj začel prodajati petvratno različico. Zato smo v koncernskem malčku preizkusili pet vrat, ki so potrdila naša predvidevanja, da bo zato malček še uporabnejši. Vstopanje do zadnje klopi je veliko preprostejše, saj se izognemo nerodnemu sklanjanju in premikanju sprednjih sedežev iz trivratnega upa. S petimi vrati je avtomobil tudi bližje starejšim, ki spadajo med ciljne kupce malčka. Razlika v ceni? Pri citigu pet vrat pomeni 300 evrov višjo ceno. Po naši oceni se zagotovo splača.

Dvojna vrata še poudarijo že tako presenetljivo prostornost malčka. Na sprednjih sedežih je vožnja podobna kot v precej večjih avtomobilih. V citigu je bil po višini nastavljiv tudi sovozniški sedež. Prostora je zanesljivo dovolj tudi na zadnji klopi, kakšnega večjega tekmeca pa prekosi tudi citigov prtljažnik. Njegovo globoko dno je kot nalašč za prevoz vrečk in torb

V citigu bolj zadržana in resna notranjost

V notranjosti sta bila testna up in citigo precej različna. Nemški original je imel notranjost v barvi karoserije, priokus armaturne plošče je bil prestižen. Tudi volanski obroč je bil tam bolj prefinjen in lepši. Na drugi strani je notranjost citiga tipična za Škodin avtomobil. Umirjena, zadržana, oblikovno skladna. Za mestnega malčka, ki stavi tudi na mladino, morda celo preresna. Zato pa je bil testni citigo prepoznaven zaradi panoramske šipe (doplačilo 643 evrov).

Zunanje razlike med malčkoma so majhne. Najbolj opazna je na zadku, kjer pri citigu vrata pod zadnjim steklom niso bila črna, temveč v barvi karoserije.

Poraba zlahka okrog pet litrov na 100 prevoženih kilometrov

Pri motorju nič novega. Tudi citiga je poganjal litrski 55-kilovatni bencinski trivaljnik. Poraba je bila med testom brez težav le kak deciliter na petimi litri na sto prevoženih kilometrov. Za tako porabo, predvsem med vožnjo v službo in po vsakodnevnih opravkih (za to je citigo tudi namenjen), se nam ni bilo treba posebej potruditi.

Na našem testnem krogu je bila poraba 5,7 litra na 100 prevoženih kilometrov.

Seveda, vrtljaje motorja citiga je mogoče pognati tudi v rdeče polje. Ob taki vožnji se seveda poviša tudi poraba. Toda ker citigo ni športnik (sestrski seat mii bo prišel tudi v športni različici FR), mu tega ne zamerimo. Pomembneje je, da se motor pri nižjih vrtljajih nič kaj ne trese. Pri trivaljnikih je to vedno pohvalno.

Primerljivo, če že ne ceneje z avtomobili stopnjo višjega razreda

Nižji spodnji razred širi svoje meje in pridobiva na pomembnosti. Vse manjša je razlika med pravimi malčki in avtomobili spodnjega razreda. Nemško-češko-španska platforma orje ledino, med seboj pa se avtomobili razlikujejo predvsem po opremi. Testni citigo je pokal od dodatne opreme, saj je imel poleg že znanega prenosnega navigacijskega sistema (ukazi v slovenskem jeziku) tudi tempomat in športni paket (15-palčna platišča, športno podvozje).

Skupaj z že omenjeno panoramsko šipo in po višini nastavljivim sovozniškim sedežem je bila cena citiga 11.412 evrov. To je nekoliko dražje od trivratnega in nekoliko slabše opremljenega testnega upa in vsaj primerljivo, če ne že ceneje, z avtomobili korak višjega razreda.

Osnovno vprašanje se torej glasi: je prišel čas, ko bodo malčki z varčnim motorjem, prostornostjo in udobjem prekosili slabše opremljene avtomobile nižjega razreda? Tekmec citiga zato nista le up in mii (in vsi manj sofisticirani ali predragi neposredni tekmeci), temveč tudi večji kia rio, renault clio, seat ibiza, volkswagen polo …

Ne spreglejte