Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 10. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

2

Natisni članek

Nissan renault primerjalni test

Sreda, 4. 10. 2017, 5.00

6 let, 6 mesecev

Primerjalni test dveh športnih terencev z družinskimi geni

Renault koleos ali nissan X-trail - enaka osnova in cena, drug namen družinskega SUV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,05

2

Nissan X-Trail in Renault Koleos | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Renault koleos in nissan X-trail si delita arhitekturo, motor, menjalnik in spadata v isti razred. Toda kljub enakemu DNK se med seboj ne razlikujeta le po videzu, temveč vsak ubira svojo smer. Nissan piha na dušo tradicionalnim kupcem, ki cenijo izjemno prilagodljivost potniške kabine, renault bo z atraktivnim videzom in moderno potniško kabino očaral predvsem kupce, ki želijo na cesti izstopati. Sta kos najbolj dovršenim tekmecem v razredu?

Renault koleos initiale paris energy DCi 175 CVT 4WD

Motor: 2,0-litrski dizelski motor; moč: 130 kilovatov

Poraba goriva: 8,2 litra na 100 prevoženih kilometrov

Cena: 41.195 evrov

Nissan X-Trail tekna DCi 175 CVT 4WD

Motor:
 2,0-litrski bencinski turbomotor; moč: 130 kilovatov

Poraba goriva: 8,3 litra na 100 prevoženih kilometrov

Cena: 41.160 evrov (s popustom za vozila na zalogi 35.660 evrov) 

Največje razlike med tekmecema

Renault koleos in nissan X-trail si lastita enako pogonsko tehniko, vendar se v ključnih stvareh med seboj močno razlikujeta. X-trail veliko stavi na prilagodljivost potniške kabine, kjer prednjačijo pomična zadnja klop, premični naslon in modularni prtljažni prostor. Povrhu vsega je na voljo še kot sedemsedežni športni terenec. Po drugi strani koleos ni tako prilagodljiv, a bistveno bolj moderen, dodelan in poseben. V potniški kabini je v primerjavi z X-trailom mirneje in tišje, vožnja je udobnejša. Oba se lahko pohvalita s preklopljivim štirikolesnim pogonom in bogatim naborom varnostno-asistenčnih sistemov, toda koleos celotno ponudbo nadgradi z digitalnimi merilniki in pokončno postavljeno večopravilno enoto.

Ste vedeli, da njun štirikolesni pogon deluje le do hitrosti 80 kilometrov na uro in da nimata možnosti radarskega tempomata? Za oba je konkurenca v razredu športnih terencev za 40 tisoč evrov zelo močna. Omenimo le škodo kodiaq ...

Koleos je nedvomno bolj udarnega videza in strogo sledi najnovejšemu Renaultovemu oblikovalskemu jeziku. X-trail je oblikovno bolj zadržan in tradicionalen, a dovolj možat in nastopaški, da se lahko po robu postavi mlajšemu koncernskemu tekmecu. | Foto: Gašper Pirman Koleos je nedvomno bolj udarnega videza in strogo sledi najnovejšemu Renaultovemu oblikovalskemu jeziku. X-trail je oblikovno bolj zadržan in tradicionalen, a dovolj možat in nastopaški, da se lahko po robu postavi mlajšemu koncernskemu tekmecu. Foto: Gašper Pirman

Palec gor - renault koleos: izjemno udobni tribarvni sedeži z vrhunskimi vzglavniki, bogata opremljenost z najnovejšimi asistenčnimi sistemi, avtomatski štirikolesni pogon.

Palec gor - nissan X-trail: tradicionalni športni terenec, prilagodljivost prtljažnega prostora, pomična zadnja klop, avtomatski štirikolesni pogon, 360-stopinjski sistem kamer.
Palec dol - renault koleos: prepočasna večopravilna enota, prilagodljivost prtljažnega prostora ni na ravni X-traila, brez impulznega pomika stekel, ni možnosti aktivnega tempomata, nizko odpiranje prtljažnih vrat, skrita stikala za upravljanje štirikolesnega pogona.

Palec dol - nissan X-trail: notranjost deluje zastarelo, ločljivost vzvratnih kamer, brez impulznega pomika stekel, ni možnosti aktivnega tempomata, razmeroma trd na običajnih cestah, gladko dno v dvojnem dnu, prehitro resetiranje računalnika za trenutno povprečno porabo.

Kljub sorodstvenim genom in podobni velikosti nagovarjata drugo vrsto kupcev - prvi je bolj všeč voznikom, ki želijo izstopati, drugi pa bo navdušil družine in tiste, ki večkrat zapeljejo z urejenih cest. | Foto: Gašper Pirman Kljub sorodstvenim genom in podobni velikosti nagovarjata drugo vrsto kupcev - prvi je bolj všeč voznikom, ki želijo izstopati, drugi pa bo navdušil družine in tiste, ki večkrat zapeljejo z urejenih cest. Foto: Gašper Pirman Maneken proti garaču

Tokrat smo pod drobnogled vzeli dva člana zveze Renault-Nissan, ki si delita arhitekturo, v nosu imata vgrajen dolgo pričakovan dvolitrski dizelski agregat z 130 kilovati, prenos navora na vsa štiri kolesa pa je speljan prek brezstopenjskega menjalnika CVT. Oba primerka sta se bohotila z najvišjim paketom opreme, koleos z nekoliko premijskim initiale paris in X-trail s paketom tekna.

Glede na enako pogonsko tehniko in zelo podobno opremo je podobna tudi cena. V redni ceni je razlike le za 30 evrov, a se ob upoštevanju popusta pri Nissanu za vozila na zalogi cena X-traila spusti na 35.660 evrov. Če sta cenovno poravnana in v povprečju porabita skoraj enako goriva - med testom je X-trail porabil približno deciliter goriva več na prevoženih sto kilometrov -, pa se lahko koleos pohvali z 2.000 evrov vrednim petletnim podaljšanim jamstvom, ki ga slovenski uvoznik ob nakupu avtomobila kupcu podari.

 

Renault koleos

Nissan X-trail

Cena osnovnega modela

26.900 EUR

29.350 EUR

Osnovna cena tesnega modela

38.900 EUR

40.540 EUR

Cena testnega modela

41.195 EUR

41.160 EUR

Dolgo časa smo v ponudbi iskali najmočnejšega dizla

Če smo Nissanu pri manjšem qashqaiu še oprostili, da ima najmočnejši dizelski agregat le 96 kilovatov, pa je bil 1,6-litrski agregat pri bistveno večjem X-trailu preprosto premalo. Kupci, ki so želeli nekoliko več moči, druge izbire na žalost niso imeli, a so se pri koncernu Renault-Nissan zganili in dve leti po prihodu nove generacije enega najbolj priljubljenih športnih terencev na svetu (v letu 2016 so jih po svetu prodali 750 tisoč) nazadnje le ponudili močnejši dizelski agregat. S pomočjo novega motorja X-trail do stotice prišprinta v zglednih 9,7 sekunde, a občutek pri pritisku na stopalko za plin je na račun večje moči in navora vsekakor samozavestnejši in po meri tega velikega športnega terenca. Ker je novi dizel v mirovanju glasen, je opazna razlika med koleosom in X-trailom. Novejši francoski SUV je zaradi boljše zvočne izolacije v notranjosti bistveno tišji in vibracije niso tako izrazite, v tem primeru se že poznajo leta X-traila. Na poti k nam je sicer že prenovljena različica tretje generacije, ki bo osvežila potniško kabino in s tem zmanjšala zaostanek za koncernskim bratom.

X-trail je čistokrvni družinski športni terenec, ki navduši s prilagodljivostjo zadnje klopi in prtljažnega prostora. Z veliko prostora za kolena potnikov, nastavljivimi naslonjali in opcijskima dodatnima dvema sedežema nagovarja povsem drugačne kupce kot koleos. Francoski šarmer z atraktivnim videzom, moderno potniško kabino in pokončno postavljenim zaslonom na dotik sproža številna čustva, a nagovarja manjše družine, ki želijo na cesti izstopati in uživati v neskončnem udobju. | Foto: Gašper Pirman X-trail je čistokrvni družinski športni terenec, ki navduši s prilagodljivostjo zadnje klopi in prtljažnega prostora. Z veliko prostora za kolena potnikov, nastavljivimi naslonjali in opcijskima dodatnima dvema sedežema nagovarja povsem drugačne kupce kot koleos. Francoski šarmer z atraktivnim videzom, moderno potniško kabino in pokončno postavljenim zaslonom na dotik sproža številna čustva, a nagovarja manjše družine, ki želijo na cesti izstopati in uživati v neskončnem udobju. Foto: Gašper Pirman

Brezstopenjski samodejni menjalnik simulira prestavljanje prestav

Samodejni brezstopenjski menjalnik X-tronic s planetnim gonilom je bil ob prehodu iz druge v tretjo generacijo izboljšan. Po novem moč na kolesa prenaša v prepričljivejšem in bolj uglajenem delovanju. V primerjavi z menjalnikom, ki ga nadomešča, je boljši in hitrejši, v primerjavi z nekaterimi drugimi, ki jih segment premore, pa zaostaja predvsem na področju odzivnosti. Kljub temu velja, da "avtomatike" klasične zasnove oponaša veliko bolje kot prej.

Preklopljivi samodejni štirikolesni pogon zna varčevati z gorivom, a deluje le do 80 km/h

Francoski šarmer sloni na arhitekturi CMF-C/D, torej je opcijsko lahko opremljen z elektronskim preklopljivim štirikolesnim pogonom. Štirikolesni pogon all model 4x4-i, kot je njegovo uradno ime, pozna tri različne nastavitve in ga pri nissanu upravljamo prek vrtljivega stikala na sredinski konzoli med sprednjima sedežema. Da koleos prvenstveno ni namenjen vožnji po neprevoznih terenih, temveč bo raje ugajal v mestu, sporoča tudi položaj tega stikala. To je skrito povsem na levi strani armaturne plošče, globoko pod volanskim obročem. Pri obeh športnih terencih imamo na voljo  tri načine vožnje: pogon samo na prvi dve kolesi (2WD), samodejni način (AUTO) ali stalni štirikolesni pogon (LOCK).

Oba športna terenca imata vgrajen preklopljivi štirikolesni pogon all mode 4x4-i, vendar o terenskih ambicijah posameznega modela priča že sama postavitev stikal za izbiro načina - pri x-trailu je to nameščeno na vidno mesto na sredinski konzoli, pri koleosu pa zelo skrito na levi strani pod volanskim obročem. | Foto: Gašper Pirman Oba športna terenca imata vgrajen preklopljivi štirikolesni pogon all mode 4x4-i, vendar o terenskih ambicijah posameznega modela priča že sama postavitev stikal za izbiro načina - pri x-trailu je to nameščeno na vidno mesto na sredinski konzoli, pri koleosu pa zelo skrito na levi strani pod volanskim obročem. Foto: Gašper Pirman

Večinoma smo posegali po programu auto, ki samodejno prerazporeja navor in prek senzorjev nadzoruje vsako kolo posebej. Ob nepredvidenih situacijah se navor prenese na zadnjo os, toda, pozor, navor se na zadnji kolesni par prenaša izključno do hitrosti 80 kilometrov na uro. Pri višji hitrosti je na voljo samo še dvokolesni pogon. Za lazenje po težjih predelih skrbi elektronska zapora diferenciala ter razporedi navor med sprednjo in zadnjo os v razmerju 50:50. Tudi ta funkcija je omejena, deluje do hitrosti 40 kilometrov na uro. Omeniti moramo tudi nov sistem za nadzor podvozja. Sestavljen je iz sistemov ARC in ATC. Prvi deluje po principu, da senzorji zaznavajo tip cestišča in s tem prilagajajo nagibanje karoserije z blažilci. Drugi ATC ves čas nadzoruje hitrost, krmiljenje, zaviranje voznika in s tem pri ekstremnem zaviranju prilagaja sile pri posameznem kolesu. S tem omogoča manjše podkrmarjenje in skrajša zavorno pot. 

X-trail tudi kot sedemsedežnik

V Sloveniji je vse več ljudi, ki potrebujejo avtomobil s sedmimi sedeži, a se nočejo okrog prevažati s potniškim kombijem. Proizvajalci vozil zato vse več poudarka namenjajo športnim terencem z vgrajeno dodatno tretjo vrsto, kjer sta nameščena dva dodatna sedeža. Družinsko usmerjenost X-traila lahko poudarimo z opcijsko izbiro dodatnih dveh sedežev za 820 evrov. Ker pri koleosu ni mogoče dokupiti dodatne tretje vrste, smo pogledali h konkurenci. Največja tekmeca japonskemu prodajnemu adutu bosta škoda kodiaq (dodatna sedeža 740-880 evrov) in peugeot 5008 (dodatna sedeža 830 evrov). Med premijskimi športnimi terenci izstopa land rover discovery sport (dodatna sedeža 1.260-1.550 evrov).

Brezstično kartico smo pri renaultu že spoznali, prav tako smo še vedno navdušeni nad njenim delovanjem. X-trail pozna sistem prostoročnega vstopa in izstopa, vendar ni tako dodelan kot renaultov. | Foto: Gašper Pirman Brezstično kartico smo pri renaultu že spoznali, prav tako smo še vedno navdušeni nad njenim delovanjem. X-trail pozna sistem prostoročnega vstopa in izstopa, vendar ni tako dodelan kot renaultov. Foto: Gašper Pirman

Eden izjemno prilagodljiv, drugi izredno šik

Ker gre za zelo podobna koncernska brata, smo se v uredništvu velikokrat vprašali, ali bosta drug drugemu jemala kupce. Stvari so se popolnoma razčistile ob pregledu potniške kabine. Koleos s prepoznanim, pokončno postavljenim zaslonom na dotik, številnimi barvnimi kombinacijami ambientalne osvetlitve, digitalnim voznikovim zaslonom in vrhunskimi usnjenimi sedeži v napa usnju. Po drugi strani je X-trail že kar nekoliko zastarel, še posebej če pogledamo k prenovljeni različici, ki pri nas še ni na voljo. Armaturna plošča je preprosta, večopravilna enota kar nekoliko majhna, a po drugi strani hitra in preprosta za uporabo. O digitalnih merilnikih ni ne duha ne sluha, prav tako ima koleos bistveno več majhnih podrobnostih, ki celotno potniško kabino zaokrožijo v smislno celoto.

Initiale paris prinaša lep nabor dodatne opreme, podobno je tudi pri x-trailu, ki je opremljen s paketom tekna. Pri obeh na seznamu opcijske opreme ni mogoče najti aktivnega tempomata. Prav tako smo pri nissanu zaznali nekaj težav pri povezovanju mobilnega aparata in predvajanja glasbe prek pametnega telefona. | Foto: Gašper Pirman Initiale paris prinaša lep nabor dodatne opreme, podobno je tudi pri x-trailu, ki je opremljen s paketom tekna. Pri obeh na seznamu opcijske opreme ni mogoče najti aktivnega tempomata. Prav tako smo pri nissanu zaznali nekaj težav pri povezovanju mobilnega aparata in predvajanja glasbe prek pametnega telefona. Foto: Gašper Pirman

X-trail po drugi strani navduši s svojo prilagodljivostjo. Zadnja klop je namreč pomična za 260 milimetrov, naslonjalom se lahko spreminja nagib, vse skupaj pa se konča v prtljažnem prostoru. Poleg električno krmiljenega odpiranja vrat je na voljo devet različnih razporeditev prostora, tudi pokončna razmejitev s polico, katere nosilnost v najvišjem (vodoravnem) položaju je deset, v najnižjem, ko tvori podlago dvojnega dna, pa 75 kilogramov. Pomislek namenjamo le trdi plastiki ob straneh prtljažnega prostora. Ne toliko zaradi kakovosti kot zaradi občutljivosti na praske.

Še vedno družinski, a ne toliko

Koleos v prilagodljivosti močno zaostaja za X-trailom, zato družin ne bo nagovarjal toliko kot X-trail. Njegov prtljažni prostor je v osnovi večji za 30 litrov, a ne ponuja praktično nobene dodatne prilagodljivosti. Če upoštevamo, da je X-trail na voljo še z dvema dodatnima sedežema, je rezultat jasen: koleos se bo prikupil manjših družinam, ki cenijo imidž ter tehnološko naprednost in manjkrat zapeljejo z urejenih poti, X-trail pa bo našel simpatije predvsem pri družinah, ki aktivno uporabljajo prtljažni prostor in veliko časa preživijo v naravi ter od vozila zahtevajo več terenske svobode.

Kljub enaki zasnovi je koleos v potniški kabini tišji, vožnja je bolj udobna in v notranjost se prenaša manj vibracij. Tudi samodejni menjalnik CVT je deloval lepše in z manj zaganjanja v obrate kot pri x-trailu. | Foto: Gašper Pirman Kljub enaki zasnovi je koleos v potniški kabini tišji, vožnja je bolj udobna in v notranjost se prenaša manj vibracij. Tudi samodejni menjalnik CVT je deloval lepše in z manj zaganjanja v obrate kot pri x-trailu. Foto: Gašper Pirman

Dobrodošel pripomoček je 360-stopinjska kamera, vendar grajamo ločljivost zaslona. Kakovost slike s kamere je za leto 2017 preprosto preslaba, prav tako bi si želeli večji zaslon. | Foto: Gašper Pirman Dobrodošel pripomoček je 360-stopinjska kamera, vendar grajamo ločljivost zaslona. Kakovost slike s kamere je za leto 2017 preprosto preslaba, prav tako bi si želeli večji zaslon. Foto: Gašper Pirman

 

Renault koleos

Nissan X-trail

Motor

Štirivaljni, dizelski, 1.996 cm3, 130 kW (175 KM) pri 3.750, 380 nM pri 2.000

Štirivaljni, dizelski, 1.996 cm3, 130 kW (175 KM) pri 3.750, 380 nM pri 2.000

Prenos moči

Prenos moči na vsa štiri kolesa, samodejni menjalnik CVT, pnevmatike 225/55 R19

Prenos moči na vsa štiri kolesa, samodejni menjalnik CVT, pnevmatike 225/55 R19

Mere in mase

Dolžina: 4.672 mm, širina: 1.864 mm, višina: 1.678 mm, medosna razdalja: 2.705 mm, masa praznega vozila: 1.747 kg, največja dovoljena masa: 2.300 kg, prostornina prtljažnika: 579 l

Dolžina: 4640 mm, širina: 1820 mm, višina: 1710 mm; medosna razdalja: 2705 mm; masa praznega vozila: 1665/1720 kg; prostornina prtljažnika: 550 - 1982

Zmogljivosti in poraba

Največja hitrost: 201 km/h, pospešek od 0 do 100 km/h: 9,5 s, mestna vožnja: 6,2 l, odprte ceste: 5,8 l, kombinirano: 5,9 l, prostornina posode za gorivo: 60 l, emisije CO2: 156 g/km, EURO 6

Največja hitrost: 196 km/h, pospešek od 0 do 100 km/h: 10,0 s, mestna vožnja: 6,6 l, odprte ceste: 5,6 l, kombinirano: 6,0 l, prostornina posode za gorivo: 60 l, emisije CO2: 156 g/km, EURO 6

Ne spreglejte