Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
1. 12. 2015,
16.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peugeot Športni Avtomoto

Torek, 1. 12. 2015, 16.33

8 let

Peugeot RCZ 1,6 THP

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Osvežen in drzen ohranja položaj enega najbolj privlačnih dostopnih kupejev. Z zmogljivim bencinskim turbomotorjem in sposobnim podvozjem je prerasel status pozerja.

Lahkotna prenova je največ sledi pustila na sprednjem delu

Prvič smo ga preizkusili pred skoraj natančno tremi leti. Hvalili smo videz in trdili, da je pod mejo tridesetih tisočakov nemogoče najti bolj atraktiven avtomobil, kar še vedno drži.

Izginil je velik "žabji gobec", zamenjala ga je deljena odprtina za zajemanje zraka, v katero so na robovih namestili dnevne LED-luči. Zaradi sprememb RCZ ni nič bolj športen in nič bolj atraktiven. Le sodobnejši je videti, predvsem pa je sprednji del oblikovan bolj v skladu z drugimi peugeoti.

Videz superšportnika v kabino prinese prednosti in slabosti. Vidljivost nazaj je zaradi velikih steklenih površin zgledna, naprej in vstran pa zaradi nizkega položaja sedenja slaba.

Sedeža sta lepa, a …

V estetskem smislu izstopata predvsem sprednja sedeža – čudovita izdelka, med lepšimi v avtomobilskem svetu nasploh, a s pomanjkljivostjo, o kateri se umirjenim voznikom ne bo sanjalo, športni pa je ne bodo odpustili. Ramenske in bočne opore je veliko premalo. Telo že v zmerno hitrih zavojih leze s sedeža in voznika sili v napenjanje mišic v želji, da bi ostal na mestu. Energijo in pozornost usmerja v položaj za volanom, namesto da bi se stoodstotno posvetil cesti.

Kakovost materialov in izdelave je odlična. Najbolje opremljene izvedbe, tako kot testni avtomobil, k dodatnim občutkom prestiža pripomorejo z dodatki, kot so z usnjem prevlečena vrata. Malenkosti štejejo.

Prostornost hvalimo in grajamo

Hvalimo, ker je prtljažni prostor zares velik in kljub nakladalnemu robu lahko dostopen, graja pa je pravzaprav bolj opazka, ki pri tovrstnih avtomobilih ne šteje prav dosti. Prostora na zadnjih sedežih je premalo tudi za otroke. Prostora za glavo bi imeli dovolj, a bi jim nogice s pomikom sprednjega sedeža nazaj stisnil že povprečno visok voznik, kaj šele dolgonoga pozerka – takšnih v RCZ-jih po slovenskih cestah vidimo največ.

Podvozje je podrejeno športnosti

Čeprav pri Peugeotu trdijo, da se vzmetenja ob prenovi niso dotikali, se zdi, da je vozniškomalce bolj osredotočen kot pred prenovo. Takrat smo ga označili bolj za "softcore" kot "hardcore" športnika, kar je ob drugem testu z zmogljivejšim motorjem delno popravil, nagibanja karoserije in mehkobe pa je bilo še vedno preveč.

Tokratni RCZ je bil čvrstejši v vseh pogledih. Volan je bil presenetljivo trd, stopalka sklopke težka, tudi hodi prestavne ročice so bili trdi, a zelo natančni. Vožnje kljub preglednosti ne moremo opisati kot lahkotne, ampak kot takšno, kot smo je bili vajeni iz dražjih in vozniško zahtevnejših športnih vozil. Kot da so naredili korak proti vozniku, stran od pozerjev, in so tudi najmanjše luknjice in grbinice njegovi največji sovražniki.

Dobro za tistih pet ali deset odstotkov časa, ko voznik želi izkoristiti ves atletski potencial avtomobila, slabše med vsakodnevno vožnjo. Hitre kombilimuzine, tudi tiste najtrše in najbolj brezkompromisne, blažijo bolje, ne da bi se odrekle suverenosti v zavojih.

Med športno vožnjo smo si kljub izraziti čvrstosti zaželeli več neposrednosti krmiljenja in manj nagibanja karoserije. Prihajajoči RCZ R bo to bržkone popravil.

K športni zagnanosti je prispeval tudi turbobencinar z dvesto "konji"

Vsak hip pripravljen za igro, celo toliko, da se nam je zdel pretirano nervozen, neučakan. Kljub minimalnim zamikom v odzivnosti zaradi prisilnega polnjenja hvalimo njegov ognjevit značaj.

Igla merilnika se je ob pretiravanju v omejevalnik vrtljajev zaletavala kot hiperaktiven terier, in ker je vse skupaj spremljal izrazito športen zvok, trdimo, da je RCZ šele po prenovi začel uresničevati svoj športni potencial. Mimogrede, najlepše zahrope med 3.500 in 5.000 vrtljaji v minuti.

Strošek WIZ kaska:

Pri izračunu zgornjih podatkov smo upoštevali soudeležbo pri škodi v višini 100 evrov, dodatna kritja WIZ Voznik in WIZ Nezgoda in zavarovanca z rojstnim datumom 1. januarja 1970, ki škode ni uveljavljal že več kot 5 let. Za izračun kasko zavarovanja po vaših parametrih kliknite na grafiko.

Ne spreglejte