Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 5. 2016,
5.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Opel Urbani Atomoto

Četrtek, 12. 5. 2016, 5.41

6 let, 6 mesecev

Opel corsa 1.4 ecotec easytronic – ima sklopko, nima pa pedala sklopke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Opel corsa 1.4 ecotec easytronic - test | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Za umiritev nakopičenega adrenalina smo iz divje, z adrenalinom prežete trivratne corse OPC sedli v pohlevno, s "konji" prav nič preobremenjeno petvratno različico. Takšen precej umirjen karakter tej corsi določa njen petstopenjski menjalnik z robotiziranim delovanjem. To je vozilo za umirjeno mestno vožnjo in voznika, ki ga ne zanimajo dinamični kilometri.

Poudarki:

Corsi z 1,4-litrskim 66-kilovatnim motorjem pripada ročni petstopenjski menjalnik. Tega lahko kot običajno upravlja voznik ali pa, kot v primeru testnega vozila, za samodejno prestavljanje skrbi avtomatizirana sklopka. Takšna različica corse je po rednem ceniku za tisočaka dražja. Je pa ta različica menjalnika oziroma prestavne avtomatike primerna predvsem za umirjene voznike in urbane kilometre od semaforja do semaforja.

Pri enaki največji hitrosti (175 km/h) je pospeševanje različice easytronic do stotice sedem desetink sekunde počasnejše, povprečna poraba goriva pri kombiniranem ciklu pa je dva decilitra manjša.

Colour edition je tretja od petih stopenj opreme vozila. Poleg osnovnih varnostnih sistemov vključuje 16-palčna lita platišča, električni pomik ogledal in stekel, usnjen volan, sistem start/stop, potovalni računalnik, radio s CD in povezavo Bluetooth, tempomat, pomoč pri speljevanju v klanec …

Motor: 66-kilovatni bencinski štirivaljnik z robotiziranim menjalnikom

Poraba na testu: 6,8 l/100 km

Cena testnega vozila: 16.725 evrov

V testnem vozilu je vgrajeno za skoraj štiri tisočake dodatne opreme, ki jo najdete v nadaljevanju tega zapisa, tako da si lahko o njej ustvarite svoje mnenje. | Foto: Klemen Korenjak V testnem vozilu je vgrajeno za skoraj štiri tisočake dodatne opreme, ki jo najdete v nadaljevanju tega zapisa, tako da si lahko o njej ustvarite svoje mnenje. Foto: Klemen Korenjak

To ni OPC

Na zadnji klopi lahko dovolj udobno sedita dva, če sta voznik in sovoznik srednje rasti. | Foto: Klemen Korenjak Na zadnji klopi lahko dovolj udobno sedita dva, če sta voznik in sovoznik srednje rasti. Foto: Klemen Korenjak

Testna corsa nikakor ni tako vpadljiva kot modra opecejka z več kot enkrat tolikšno konjenico. Vseeno pa je (sicer doplačilno) bolj izzivalna od običajnih različic s paketom, ki kontrastno črnino širi od ostrešja na zunanji ogledali, masko, stekla in kolesa. Da ne gre za športnika, sporočata zavorna bobna, ki gledata skozi serijska 16-palčna lita platišča zadnjih koles.

Notranjost seveda ni športno usnjena, pa vseeno ponuja dobro oprijemljiva sprednja sedeža. Njuna posebnost je izdaten vzdolžni pomik za res velike postave, na zadnji klopi pa lahko dovolj udobno sedita dva, če sta voznik in sovoznik srednje rasti. Za lepši videz poskrbijo modre črte na sedežih, modra OPC-letev čez armaturo, veliko klavirsko črnih in na odtise ter prah občutljivih površin (armatura, vrata, celo prestavna ročica) in kroma (spodnji krak volana, prestavna ročica, gumb ročne zavore).

Pregledni merilniki | Foto: Klemen Korenjak Pregledni merilniki Foto: Klemen Korenjak

Usnjen volanski obroč je polepšan s kromom. Stikala za avdiosistem, telefon in tempomat so nameščena na prečkah. In poglej, poglej, instrumenti so enaki kot pri hitri corsi OPC! To pomeni pregledni merilnik hitrosti s črticami po en kilometer na uro in razločno po sto enot razdeljen merilnik vrtljajev.

Nad zaslonom med okroglima enotama sta dobro pregledna vodoravna podatka za gorivo in temperaturo. Vse druge funkcije, ki so vsaj posredno povezane z vožnjo, so dosegljive prek zaslona na osrednji konzoli.

Podvozje za moči od 55 do 110 kilovatov

Podvozje običajne corse je pripravljeno za motorje od 55 pa vse do 110 kilovatov, torej zlahka prenese testnih 66 kilovatov. Deluje bolj trdo, zanesljivo sledi ukazom neposrednega volana, le na luknjastih cestah se ga včasih tudi sliši.

Poleg "eco" načina varčne vožnje si lahko voznik izbere mestno, lahkotnejše vrtenje volana. Posebej hvalimo učinkovita biksenonska žarometa, čeprav olajšata denarnico za 750 evrov. V mrzlih dneh je kupce privabljal zimski paket, ki za 250 evrov vključuje ogrevana sprednja sedeža in volanski obroč. Kupcem bi se gotovo prilegla ugodnejša spomladansko-poletna cena klimatske naprave, za katero je treba po ceniku doplačati vsaj 900 evrov.

Colour edition je tretja od petih stopenj opreme vozila. Poleg osnovnih varnostnih sistemov vključuje 16-palčna lita platišča, električni pomik ogledal in stekel, usnjen volan, sistem start/stop, potovalni računalnik, radio s CD in povezavo Bluetooth, tempomat, pomoč pri speljevanju v klanec … | Foto: Klemen Korenjak Colour edition je tretja od petih stopenj opreme vozila. Poleg osnovnih varnostnih sistemov vključuje 16-palčna lita platišča, električni pomik ogledal in stekel, usnjen volan, sistem start/stop, potovalni računalnik, radio s CD in povezavo Bluetooth, tempomat, pomoč pri speljevanju v klanec … Foto: Klemen Korenjak

Prtljažniku se pri opecejki nismo posvečali

Prtljažnik je urejen. V desnem zaprtem bočnem predalu je shranjeno orodje, trda plošča dna je odstranljiva in pokriva 16 centimetrov globoko korito. | Foto: Klemen Korenjak Prtljažnik je urejen. V desnem zaprtem bočnem predalu je shranjeno orodje, trda plošča dna je odstranljiva in pokriva 16 centimetrov globoko korito. Foto: Klemen Korenjak

Seveda ne, saj je bil pri modrem strupu povsem v drugem planu. Z 280-litrskim volumnom tudi v civilnih različicah corse ne igra vidne vloge. Je pa urejen, v desnem zaprtem bočnem predalu je shranjeno orodje, trda plošča dna je odstranljiva in pokriva 16 centimetrov globoko korito, pod katerim je nameščeno rezervno kolo.

Za boljši prostorski izkoristek prtljažnega prostora je mogoče postaviti naslonjala zadnje klopi navpično in s tem omogočiti namestitev škatlastih kosov prtljage. Seveda pa se naslonjala tudi položi v ravno dno za sprednjima sedežema.

Sklopka je, stopalke pa ni

Oplovi inženirji trdijo, da so robotizirani menjalnik temljito prenovili, poskrbeli za manj trenja in bolj natačno delovanje. No, voznik zanj potrebuje nekaj časa, o ljubezni na prvo prestavo ravno ne moremo govoriti. Je pa kljub vsemu bolj prepričljiv kot kakšen podoben menjalnik pri francoski konkurenci. | Foto: Klemen Korenjak Oplovi inženirji trdijo, da so robotizirani menjalnik temljito prenovili, poskrbeli za manj trenja in bolj natačno delovanje. No, voznik zanj potrebuje nekaj časa, o ljubezni na prvo prestavo ravno ne moremo govoriti. Je pa kljub vsemu bolj prepričljiv kot kakšen podoben menjalnik pri francoski konkurenci. Foto: Klemen Korenjak

Prvi ročni menjalniki z robotizirano sklopko pred desetletjem v novinarskih vrstah niso želi veliko pohvalnih besed. Prestavljanje je že pri umirjeni vožnji povzročalo vzdolžno nihanje, ki so ga potniki po krivici pripisovali voznikom. Občutki so bili takšni, kot da bi voznik najprej odvzel plin in šele za tem z zamikom pritisnil stopalko sklopke, vključil višjo prestavo in pospešil vožnjo.

Opisano nihanje pri testni corsi ni tako pretirano, kot smo zapisali, vendar je še vedno zaznavno. Pri tem lahko voznik, ki takšen menjalnik sprejme in se z njim sprijazni, z umirjenim ravnanjem s stopalko plina poskrbi, da vožnja tudi za potnike ni moteča. Prinaša tudi prednosti samodejnega menjalnika, a njegova odzivnost je po meri umirjenih voznikov.

Prestavna ročica v corsi easytronic nima položaja P, kot smo navajeni pri avtomatskih menjalnikih, seveda pa ne manjkata oznaki D in R za vožnjo naprej in nazaj. Pri izbiri na primer D se corsa ne pomakne kar takoj, ampak malo počaka in nato previdno spolzi naprej. Med vožnjo je mogoče tudi ročno izbiranje prestav s pomikom ročice naprej v višje prestave in nazaj v nižje. | Foto: Klemen Korenjak Prestavna ročica v corsi easytronic nima položaja P, kot smo navajeni pri avtomatskih menjalnikih, seveda pa ne manjkata oznaki D in R za vožnjo naprej in nazaj. Pri izbiri na primer D se corsa ne pomakne kar takoj, ampak malo počaka in nato previdno spolzi naprej. Med vožnjo je mogoče tudi ročno izbiranje prestav s pomikom ročice naprej v višje prestave in nazaj v nižje. Foto: Klemen Korenjak

Zadeva deluje avtomatsko, vendar ni avtomatik

Med postanki pred semaforji motor miruje samo v položaju D, dokler voznik pritiska zavoro, zakaj se v položaju N takoj zažene, pa ni povsem jasno.

Hvalimo pretikanje med N in D brez uporabe zavore, prav tako tudi mehak samodejni zagon motorja brez tresenja, kakršnega povzroča zagon s kontaktnim ključem. Aja, ko voznik ugasne motor, mora v položaju N aktivirati ročno zavoro, sicer ne more izvleči ključa iz kontaktne ključavnice.

Eco in običajen način

Menjalnik je z bencinskim motorjem usklajen tako, da menja prestave pri približno 2.100 vrtljajih. | Foto: Klemen Korenjak Menjalnik je z bencinskim motorjem usklajen tako, da menja prestave pri približno 2.100 vrtljajih. Foto: Klemen Korenjak

Menjalnik je z bencinskim motorjem usklajen tako, da menja prestave približno pri 2.100 vrtljajih. Med podeželsko vožnjo s hitrostjo največ 95 kilometrov na uro (90 po garminu) je poraba le malo presegla pet litrov, kadar smo izbrali način "eco" in kadar je bil tudi voznik nastavljen na "eco". S tempomatom izbrana hitrost 136 kilometrov na uro (130 po garminu) na ravnem odseku avtoceste pa zahteva 6,8 litra na sto kilometrov.

Seveda smo preizkusili tudi, kako corsa potegne. Izklopili smo stikalo varčne vožnje in se z mesta pognali s polnim plinom. Motor se je pol sekunde obotavljal, kot bi se hotel prepričati, ali smo resni, nato pa je 90 "konjev" pospeševalo z menjavanjem pri 6.000 vrtljajih, razen iz četrte v peto, ko je avtomatika gnala vrtljaje do rdečega polja pri 6.500. Podatek o pospeševanju do stotice v 13,9 sekunde pove, da nas corsa ni prav lepila na naslonjala svojih sedežev.

Mi smo se na "robota" sicer navadili, vendar je trajalo nekaj dni. V mestu ima svoje pozitivne lastnosti. | Foto: Klemen Korenjak Mi smo se na "robota" sicer navadili, vendar je trajalo nekaj dni. V mestu ima svoje pozitivne lastnosti. Foto: Klemen Korenjak

Po vseh preizkusih v mestu, na avtocestah in zunaj naselij, pri menjavanju vseh načinov vožnje nam je corsa na testu porabila 6,8 litra 95-oktanskega goriva na sto kilometrov. Pričakovali smo manj, zato smo med mestno vožnjo povprečno porabili šest litrov, pričakovali pa smo več.

Pred odločitvijo o nakupu corse easytronic je seveda treba sesti za volan. Po uvodnih kilometrih vam zaradi valovitega zibanja med prestavljanjem še ni treba kar zaviti nazaj v salon. Preizkusite se v vseh pogojih mestne vožnje, zapeljite na odprte ceste, na avtocesto, poiščite počasno premikajočo kolono in uredite svoje občutke. Če vam opisani easytronic ne ustreza, izberite ročni menjalnik in porabite privarčevanega tisočaka za kaj drugega. Mi smo se na "robota" sicer navadili, vendar je trajalo nekaj dni. 


Za pikolovce

Colour edition kot tretja od petih stopenj opreme je brez klime! Dodati jo je mogoče na enega od treh načinov: z doplačilom 900 evrov za klimatsko napravo (1), z doplačilom 1.150 evrov za elektronsko klimatsko napravo (2), z doplačilom 1.980 evrov za paket colour edition premium, ki med drugim vključuje tudi elektronsko klimatsko napravo (3).


Notranjost seveda ni športno usnjena, pa vseeno ponuja dobro oprijemljiva sprednja sedeža. Njuna posebnost je izdaten vzdolžni pomik za res velike postave. | Foto: Klemen Korenjak Notranjost seveda ni športno usnjena, pa vseeno ponuja dobro oprijemljiva sprednja sedeža. Njuna posebnost je izdaten vzdolžni pomik za res velike postave. Foto: Klemen Korenjak

Cena testnega vozila: 16.725 EUR

Cena osnovne različice: 10.140 EUR (opel corsa 1.2 51 kW selection)

Osnovna cena testnega vozila: 12.790 EUR (opel corsa 1.4 66 kW start/stop easytronic colour edition)

Dodatna oprema: 3.935 EUR
modra obloga instrumentne plošče (25 EUR), tepihi iz velurja (50 EUR), električni, ogrevani, ročno poklopni zunanji ogledali (80 EUR), predal v dnu prtljažnika (30 EUR), paket colour edition premium (6 zvočnikov, alarmni sistem, dodatno zatemnjena zadnja stekla, elektronska klimatska naprava, IntelliLink, bralnie lučke z mikrofonim za prostoročno telefoniranje, kratka antena, napredni parkirni pomočnik, ogrevano vetrobransko steklo, opozorilnik za mrtvi kot, meglenki s kromirano obrobo - 1.980 EUR), 16-palčno rezervno kolo (70 EUR), zimski paket (ogrevana sprednja sedeža in volanski obroč - 260 EUR), paket preglednosti in osvetlitve (senzor za dež, samodejne luči, samozatemnitveno ogledalo - 150 EUR), sredinska konzola z držali za pijačo (40 EUR), biksenonska žarometa z ločeno LED tehnologijo (750 EUR), digitalni avdio sistem (200 EUR), paket black roof (maska v črni barvi, streha, sprednja letev in zunanji ogledali v črni barvi, športne stopalke, športni izpuh, črna platišča - 300 EUR)

Redno servisiranje do 180.000 km: 1.779,84 EUR  
30.000 km: 246,62 EUR / 60.000 km: 346,66 EUR / 90.000 km: 246,62 EUR / 120.000 km: 346,66 EUR, 150.000 km: 246,62 EUR / 180.000 km: 346,66 EUR

oziroma do 6 let: 1.508,29 EUR
1. leto: 197,80 EUR, 2. leto: 288,45 EUR, 3. leto: 256,01 EUR, 4. leto: 288,45 EUR, 5. leto: 197,80 EUR, 6. leto: 279,78 EUR

Interval med servisi je 30.000 km oziroma največ eno leto.
Podatke nam je priskrbela PR-služba slovenskega zastopnika.

 

TEHNIČNI PODATKI - OPEL CORSA 1.4 ECOTEC start/stop easytronic colour edition

KAROSERIJA:
kombilimuzina, spodnji razred; 5 vrat, 5 sedežev
MOTOR:
bencinski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1389 cm3; največja moč: 66 kW pri 6000 vrt/min, največji navor: 130 Nm pri 4000 vrt/min
PRENOS MOČI:
pogon na sprednji kolesi; 5-stopenjski avtomatizirani ročni menjalnik; pnevmatike: 195/55 R16
MERE IN MASE:
dolžina: 4021 mm, širina: 1775 mm, višina: 1479 mm; medosna razdalja: 2510 mm; krog obračanja: 10,6 m (med robniki), 11,0 m (med zidovi); masa praznega vozila: 1120 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 580 kg (lahki priklopnik) / 1200 kg (z naletno zavoro); prostornina prtljažnika: 280 l – 1090 l
ZMOGLJIVOSTI IN PORABA:
največja hitrost: 175 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 13,9 s; mestna vožnja: 5,8 l/100 km, odprte ceste: 4,0 l/100 km, kombinirano: 4,7 l/100 km; povprečna avtonomija: 957 km; prostornina posode za gorivo: 45 l; emisije: 112 g CO2/km, Euro 6
SERIJSKA OPREMA:
16-plačna lita platišča, LED dnevne luči, daljinsko centralno zaklepanje, električno pomični ogledali, usnjen volanski obroč nastavljiv po osi in višini s stikali za upravljanje avdio sistema, prilagodljiv električni servo sistem s programom city, naslon za roke za voznika, sedeža v drugi vrsti deljiva v razmerju 60/40, potovalni računalnik, radio CD 3.0 BT, Bluetooth, vtičnice 12 V, USB in AUX, start/stop, indikator prestavljanja, tempomat z omejevalnikom hitrosti, pomoč pri speljevanju v klanec, klimatska naprava, električni pomik sprednjih stekel, zaprt, neosvetljen predal pred sovoznikom, predali v vratih, dvojno dno prtljažnika pokrito s trdno odstranljivo ploščo, dva bočna predala, podaljšanje tovornega prostora s polaganjem naslonjal v ravno dno
VARNOST:
čelni in stranski zračni blazini spredaj, varnostni zavesi; 2x isofix; ABS, nadzor stabilnosti vozila ESP; nadzor tlaka v gumah; ocena NCAP: 4 zvezdice (2014)
GARANCIJA:
2 leti osnovne garancije, 3 leta na barvo in 12 let na prerjavenje karoserije

Ali ste že kdaj preizkusili avtomobil z ročnim menjalnikom in avtomatiziranim prestavljanjem?

  • Da, menim, da je to dobra izbira.
    31,18 %
    29 glasov
  • Da, vendar ga ne bi izbral
    22,58 %
    21 glasov
  • Ne, nisem ga preizkusil.
    46,24 %
    43 glasov
Oddanih 93 glasov
Ne spreglejte