Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
22. 4. 2016,
5.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Opel Športni Avtomoto

Petek, 22. 4. 2016, 5.31

6 let, 6 mesecev

Opel corsa OPC: najcenejša med zares hitrimi

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Opel corsa OPC - fotogalerija testnega vozila | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Test majhnega športnega avtomobila, ki je s ceno 17.890 evrov od najbližjega, primerljivo zmogljivega tekmeca cenejši za kar 2.150 evrov. Corsa OPC v zameno za razumno vsoto ponuja koncentrat znanja Oplovega performance centra. Vredno razmisleka.

Poudarki

Opel corsa OPC - fotogalerija testnega vozila | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Opel je v corsi OPC nakopičil več kot dvajsetletne izkušnje, nabrane z ustvarjanjem kompaktnih športnih avtomobilov.

Bit privlačnega paketa z izrazito športno nastavljenim podvozjem in razmeroma ostrim videzom je vozniška zabava. Ni najbolj natančna med sebi podobnimi, a zahvaljujoč mehanski zapori diferenciala (darilo dirkaških bogov) daje tudi veščim voznikom polne roke dela.

1,6-litrski motor z 207 "konji" v smislu zmogljivosti ne odstopa od uveljavljene ponudbe, 245 njutonmetrov največjega navora pa ponuja zelo širok razpon vrtljajev. Avtocestne trase zaradi glasnosti (prestavna razmerja so zelo kratka) utegnejo biti naporne.

S ceno 17.890 evrov je corsa daleč najcenejša med tekmeci.

Motor: turbobenicnski 1,6-litrski motor z močjo 152 kW
Poraba na testu: 9,6 l/100 km
Cena testnega vozila: 23.480 evrov

Tam zunja, med zavoji se je ne da zgrešiti: spojlerji, platišča, oznake, agresiven nos, dva lična izpuha, vmeščena v difuzor, pa značilna barva. | Foto: Klemen Korenjak Tam zunja, med zavoji se je ne da zgrešiti: spojlerji, platišča, oznake, agresiven nos, dva lična izpuha, vmeščena v difuzor, pa značilna barva. Foto: Klemen Korenjak

Cena testnega vozila: 23.480 evrov (Opel corsa OPC)

Cena osnovne različice: 17.890 evrov (Opel corsa OPC)

Cena dodatne opreme: 5.590 evrov

Streha, prednja letev in ohišji zunanjih vzvratnih ogledal v črni barvi carbon flash: 180 evrov; dodatno zatemnjena zadnja stekla: 120 EUR; tepihi za vse vremenske razmere: 40 evrov; elektronska klimatska naprava: 250 evrov; zaboj v prtljažnem prostoru: 50 evrov; predal v prtljažnem dnu: 30 evrov; priklopna enota za navigacijsko napravo: 50 evrov; modra kovinska barva: 200 evrov; paket za zimo (zimski paket, ogrevana sprednja sedeža, ogrevan volan, ogrevano vetrobransko teklo): 300 evrov; paket preglednosti in osvetlitve (brisalca s senzorjem za dež, samodejni vklop luči z zaznavanjem predorov, samozatemnitveno notranje ogledalo): 150 evrov; paket zmogljivosti OPC (Brembo zavore, diferencial z omejenim zdrsom, platišča iz lahkih kovin 18 x 7,5 45 – dizajn OPC, pnvmatike 215/40 R18): 2.400 evrov; usnjeno neperforirano oblazinjenje v jet črni barvi: 1000 evrov; strešni spojler OPC extreme: 200 evrov; parkirni pomočnik zadaj: 320 evrov; radio IntelliLink (predvajalnik MP3, vgrajen zaslon, bluetooth, priključka USB in AUX): 300 evrov

Za vozniške hedoniste

Že kolega Gregorčič jo je namenil vozniškim hedonistom – tistim izkušenejšim, ki bodo na seznamu doplačilne opreme hitro našli poseben paket, namenjen izostritvi že tako nabritega paketa v pripravah na serijsko proizvodnjo.  Z njim smo se zelo dobro seznanili tudi na Nürburgringu. Ta corso OPC opremi z zmogljivejšimi Brembovimi, 330-milimetrskimi koluti spredaj, lepljivejšimi pnevmatikami, posebnimi platišči in, to je najpomembnejši del, mehansko zaporo diferenciala, ki izkušnjo iz prijetne transformira v zahtevnejšo, zabavnejšo, predvsem pa hitrejšo. In ravno takšna je prišla na test.

Opel iz razmeroma zadržane osnove uspel potegniti veliko. Dovolj, da OPC svoje poslanstvo izraža jasno in skoraj tako glasno, kot bi si želeli. Spojlerji, platišča, oznake, agresiven nos, dva lična izpuha, vmeščena v difuzor, pa značilna barva. Vse za odločno prezenco, ki se znotraj nadaljuje s starima znancema – Recarovima školjkama. Položaj sedenja je odličen, še največ težav povzroča porazna preglednost, ki je posledica atraktivne oblike in trivratne karoserijske zasnove.

Je v njih tesno? Je. Je neudobno? Ni. Ob tem velja, da tudi gimnastika plezanja v avto in iz njega ni prehud zalogaj. | Foto: Klemen Korenjak Je v njih tesno? Je. Je neudobno? Ni. Ob tem velja, da tudi gimnastika plezanja v avto in iz njega ni prehud zalogaj. Foto: Klemen Korenjak

Pečat nezamenljivosti je prislužila na cesti

Opel corsa OPC - fotogalerija testnega vozila | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Dokler teorije ne zamenja praksa, se od tekmecev ne razlikuje kaj dosti. Uveljavljen proces pridobivanja pozornosti z videzom je točno to – uveljavljen. Mala OPC je svoj pečat nezamenljivosti pustila na cesti, zato pa je potrebovala prej omenjeni paket z mehansko delno zaporo diferenciala.

Najmanj, kar lahko napišem, je to, da ob pospeševanju iz zavojev zahteva odločno roko. In voznika, ki bo namesto trmastega in nadležnega oddrsavanja sprednjega dela proti zunanjemu dela zavoja vnaprej pričakoval surovo siljenje v zavoj. Ni hec, tale corsa, ko gre hitro. Takrat z največjo lahkoto v koš vrže domnevo in nekatere trditve, da cenejše, elektronsko krmiljene alternative ponujajo podobno uspešno krotenje navalov navora.

Med pozitivne plati vožnje spada še v celoti razmeroma dobro nastavljeno podvozje, ki z zelo lahkim zadkom kima igrivim voznikom, s čvrstimi nastavitvami in tehnologijo FSD (frequency selective damping) pa prilagaja moč blaženja frekvence nihanja vozila. Pozdravljamo tudi tristopenjsko nastavitev elektronske varuške – lahko je zaposlena za polni delovni čas, lahko posreduje veliko pozneje, kot bi sicer, ali pa gre na dopust in vse pusti v rokah voznika.

V smislu vozniških užitkov z razrednega prestola ne uspe sklatiti fieste ST – za to ji manjka nekaj filigranske natančnosti in neposrednosti, s katermia obdaruje najhitrejši mali ford. Verjetno dejstvo, da je corsa od fieste ST težja za zdravih 130 kilogramov, ne pomaga. Ji pa za to pripada naslov vozniško najzahtevnejše – v dobrem smislu, seveda. | Foto: Klemen Korenjak V smislu vozniških užitkov z razrednega prestola ne uspe sklatiti fieste ST – za to ji manjka nekaj filigranske natančnosti in neposrednosti, s katermia obdaruje najhitrejši mali ford. Verjetno dejstvo, da je corsa od fieste ST težja za zdravih 130 kilogramov, ne pomaga. Ji pa za to pripada naslov vozniško najzahtevnejše – v dobrem smislu, seveda. Foto: Klemen Korenjak

Opel corsa OPC - fotogalerija testnega vozila | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Motor, 1,6-litrski turbobencinski nabritež, ki sicer poganja tudi nekatere druge ople, so inženirji prilagodili z novim sesalnim dovodom do turbopuhala, natančnejšim vbrizgom injektorjev, dodali pa so tudi drugačen izpušni sistem. Je zmogljivejši kot pri prejšnji generaciji, vseh 245 njutonmetrov navora (z overboostom pa 280) pa ponuja med 1.900 in 5.800 vrtljaji. Naj njegovim delovanjem in več kot očitnim veseljem sodelovanja s težko desno nogo nimamo pripomb – je pa razmeroma glasen na način, ki se za napornega izkaže predvsem na avtocesti. Corsa OPC res ni vsestransko talentiran potovalnik.

Medtem ko Opel obljublja 7,5-litrsko povprečje, je realnost, kajpak, drugačna. Na prvi vožnji je očitna vozniška vnema pridelala 12,7-litrsko porabo, test je bil z 9,6 litra prizanesljivejši.

Od najbližjega tekmeca cenejša za 2.150 evrov

Corsa OPC je zabavni športnik, o tem ni dvoma. Ob enem pa je tudi najcenejši zabavni športnik. In razlika v primerjavi s podobno zmogljivimi tekmeci sploh ni majhna. Opel za svoj kompaktni koncentrat izrazite športnosti, napredne tehnike in ostrega videza zahteva 17.890 evrov, kar je natančno 2.150 evrov manj od drugega najdostopnejšega tekmeca, forda fieste ST. Ford jo prodaja za 23.040 evrov, a ob tem ponuja tudi popust v višini treh tisočakov. Renault za clia RS hoče 23.450 evrov, Minijev cooper S je s 25.300 evri med omenjeno družbo najdražji. Cena corse OPC pa ostane konkurenčna tudi z omenjenim paketom (slovenski uvoznik ga je poimenoval zmogljivostni paket), saj tako opremljena stane (glede na zmogljivosti) prizanesljivih 20.290 evrov. Ob tem velja omeniti, da Suzuki z različico S modela swift ponuja zanimivo, sicer bistveno manj zmogljivo in tehnično manj sofisticirano alternativo z 1,6-litrskim atmosferskim, 100-kilovatnim motorjem, a sposobnim podvozjem za 15.899 evrov.

Za pikolovce:

Povsem zgornji del naslonjala športnih sedežev ima zavoljo oblike točko na sredini droben greben, ki bi zares občutljive ob naslanjanju glave utegnil motiti.

 

Corsa OPC ni namenjena ljudem, katerih čutila ne zaznavajo avtomobilske športne erotike. OPC, ST, RS, S, GTi in podobne kratice so v prvi vrsti namenjene mlajšim voznikom, pred katerimi je vsaj nekajletno obdobje brez otroških vozičkov, otroških sedežev … | Foto: Klemen Korenjak Corsa OPC ni namenjena ljudem, katerih čutila ne zaznavajo avtomobilske športne erotike. OPC, ST, RS, S, GTi in podobne kratice so v prvi vrsti namenjene mlajšim voznikom, pred katerimi je vsaj nekajletno obdobje brez otroških vozičkov, otroških sedežev … Foto: Klemen Korenjak

Tehnični podatki: Opel corsa OPC

Nižji razred; kombilimuzina; 5 vrat; 5 sedežev

Motor: bencinski, 4-valjni, delovna prostornina: 1598 cm3; največja moč: 152 kW pri 5800 vrt/min; največji navor: 245 (280 overboost) Nm od 1900 do 5800 vrt/min

Prenos moči: Dvokolesni pogon; 6-stopenjski ročni menjalnik

Mere, mase: Dolžina: 4021 mm, širina: 1944 (z ogledali) mm, višina: 1479 mm; medosna razdalja: 2510 mm, premer kroga obračanja: 10,6 m; masa praznega vozila: 1293 kg; prostornina prtljažnika: 285 litrov

Zmogljivosti in poraba: največja hitrost: 230 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 6,8 s; povprečna poraba: 7,5 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 45 l; emisije: 174 g CO2/km, Euro 6

Varnost: čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, zračna zavesa; isofix; ABS; ASR; ESP; nadzor tlaka v gumah; opozorilnik pri nenamerni menjavi prometnega pasu; sistem za prepoznavanje prometnih znakov; opozorilnik ob nevarnosti trčenja; prikaz razdalje do vozila spredaj; biksenonska žarometa; samodejni vklop dolgih luči; ocena NCAP: 4 zvezdice (2014)

Oprema: daljinsko centralno zaklepanje, samodejna klimatska naprava, električno odpiranje stekel v sprednjih vratih, v usnje odet volanski obroč, ogrevani sedeži, volanski obroč in sprednja šipa, tempomat in omejevalnik hitrosti, kamera za vzvratno vožnjo, biksenonska žarometa, naslonjalo zadnje klopi deljivo v razmerju 60 : 40, brisalnik zadaj s prekinjenim in neprekinjenim tekom, biksenonska žarometa, sprednje meglenke, 12-voltna vtičnica, mehanska delna zapora diferenciala,

Garancija: dveletno splošno jamstvo brez omejitve kilometrov, triletno jamstvo na akumulator, 12 let jamstva na prerjavenje

Kaj bi pa vi izbrali v konkurenci majhnih za dvig adrenlina in nego vozniške duše?

  • Opel corso OPC
    32,67 %
    163 glasov
  • Ford fiesto ST
    25,05 %
    125 glasov
  • Renault clia RS
    12,63 %
    63 glasov
  • Peugeot 208 GTi
    6,41 %
    32 glasov
  • Volkswagen polo GTI
    7,01 %
    35 glasov
  • Mini cooper S
    8,02 %
    40 glasov
  • Nič od naštetega.
    8,22 %
    41 glasov
Oddanih 499 glasov
Ne spreglejte