Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
24. 3. 2016,
19.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Opel

Četrtek, 24. 3. 2016, 19.24

6 let, 7 mesecev

Opel astra potrjeno lahkotna, sodobna in varčna: Je zdaj boljša tudi od VW golfa?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Opel astra je na cesti opazno lažja, vozniško boljša in varčnejša. V razred prinaša novo tehnologijo, zavidljivo opremo in celo kanček prestiža za zmerno ceno. Je torej boljša tudi od VW golfa?

Znanilka Oplove zelene pomladi

Opel se je kot del velikega koncerna General Motors dolgo boril za svoj del sončnih žarkov na evropskem avtomobilskem trgu. Zato je bila tolikšna pozornost v avtomobil, ki na eni strani nadaljuje dolgo pot Oplovih kombilimuzin in mora istočasno upravičiti pet milijard evrov težko naložbo General Motorsa v razvoj avtomobilov lahke gradnje z novimi varnostno-asistenčnimi sistemi, pravzaprav pričakovana.

Oplu je nova astra odlično uspela, kar dokazujejo zaporedne zmage na različnih avtomobilskih izborih. Astra je zmagala tako v Sloveniji kot v Evropi in skupno osvojila že 11 nacionalnih izborov najboljšega avtomobila.

S svežim zagonom in pomladjo, ki jo avtomobil prinaša Oplu, bi v Russelsheimu letošnje leto lahko zaključili v zelenih številkah. Je astra upravičeno tako uspešna?

Lažja in aerodinamično boljša: vozniško je astra postala lahkotna, energijsko zelo varčna

Tudi po daljšem preskusu nove astre si upamo trditi, da je Opel z njo naredil velik korak naprej in jo postavil v sam vrh razreda, kjer je lestvica najboljših postavljena resnično visoko. Od kompaktnih kombilimuzin, kjer v Evropi tradicionalno kraljuje volkswagen golf, se upravičeno pričakuje veliko.

Ti avtomobili morajo nuditi udobje, vozniško zabavnost, privlačno oblikovanje in znatno bero modernih tehničnih pripomočkov, vse to pa mora zaokrožiti še sprejemljiva cena. Astri to uspeva in še več: vsaj trenutno je to avtomobil, ki nudi boljši in obširnejši paket od golfa in njemu primerljivih tekmecev. Astra v razred na primer prva prinaša matrične žaromete LED, ima tudi moderni infozabavni sistem z Applovim vmesnikom Car Play, varčne bencinske motorje …

Iz vidika uporabnika so pomembni naslednji astrini poudarki: zaveza k lahki gradnji je prinesla astro, ki je bila v primeru primerljive astre prejšnje generacije lažja za okrog 200 kilogramov. Manjša masa je pogosto podcenjena vrlina novih avtomobilov. To ni le statistični prodajni argument, temveč element avtomobilove fizikalne zasnove, s katero ta postane za vožnjo lahkotnejši, bolje uravnotežen in ima skupaj z boljšo aerodinamično zasnovo zunanjosti tudi neposredni vpliv na vozne lastnosti ter porabo goriva.

Pri normalni vsakdanji vožnji je bila poraba 1,4-litrskega bencinskega motorja s 110 kilovati (150 "konji") brez težav pod sedmimi litri na sto prevoženih kilometrov.

Na sredinski konzoli zdaj za četrtino manj gumbov

V notranjosti pri novi astri hitro opazimo prečiščeno sredinsko konzolo. Ta sicer ni ravno minimalistična, manjše število gumbov pa je vseeno prijaznejše do voznika in sovoznika. Če smo jih v prejšnji astri na sredinski konzoli našteli še 43, jih ima astra zdaj 32. Eno mesto je bilo v testnem avtomobilu še prosto za doplačljivi sistem prilagodljivega načina vožnje oziroma gumba sport.

Gumbov je torej za četrtino manj. Zdaj so tudi bolj smiselno porazdeljeni po ločenih funkcionalnih sklopih in niso več združeni vsi skupaj kot nekoč.

Astra dobro razume tudi slovensko

Hvalimo prijetno debel volanski obroč in prestavno ročico šeststopenjskega ročnega menjalnika, ki je dobro ergonomsko oblikovana. Enako velja za odlagalne površine, saj je dovolj tistih za raznovrstno šaro kot tudi steklenice pijače oziroma kave.

Infozabavni vmesnik pri astri, česar smo pri Oplu že vajeni, razume slovensko. Razumljivost podmenijev je zgledna, sistem podpira tudi nove vmesnike, kot je Applov Car Play. Avtomobil je imel tri priključke USB, od tega sta bila dva namenjena potnikom na zadnji klopi. Za tiste spredaj bi si želeli, da bi bil na bolj vidnem mestu kot v težje dostopni odprtini pod naslonom za roke.

Že omenjena lahkotnost avtomobila gre dobro z roko v roki tudi s poudarjenim udobjem. Sprednji usnjeni sedeži AGR so ergonomsko nadgrajeni, nudili so tudi sistem elektronskega nastavljanja položaja in masaže, prav tako gretja in hlajenja.

Kdor hoče uživati na ovinkih, naj dokupi še 33. gumb sredinske konzole

Udobje in lahkotnost se kajpak odražata prav na cesti. Avtomobil je zdaj bolje zvočno izoliran, zato je predvsem vožnja pri nižjih hitrostih zelo tiha. Astra je bila vselej avtomobil z dobrimi voznimi lastnostmi tudi na ovinkih in enako velja tudi za njen najnovejši primerek.

Kdor bi želel z astro na ovinkih resnično uživati, bi moral vendarle dokupiti možnost izbire načina vožnje v različici sport, ki bi volanski mehanizem spremenil v nekoliko tršega, prilagodil bi tudi odzivnost in motorja. Če te možnosti ni na izbiro, volan ni progresiven in zato se enako lahkotno vrti v mestih kot med dinamično vožnjo skozi ovinke. V tem primeru je v osnovni različici povratni občutek do voznika premalo neposreden.

Hvalimo sistem za prepoznavanje prometnih znakov, ki ga je Opel že pri prejšnji generaciji astre predstavil kot prvi. Od takrat je precej napredoval. Znake za omejitve hitrosti zanesljivo prepoznava tudi ponoči, obenem pa voznika opozarja tudi na prisotnost šol, začetek in konec avtoceste oziroma hitre ceste in podobno.

Kaj nas je zmotilo?

Noben avtomobil kajpak ni popoln in enako velja za astro. Kljub nizki porabi goriva smo z eno posodo goriva prevozili le dobrih 500 kilometrov. Posoda za gorivo sprejme 48 litrov, pri konkurenčnem fordu focusu 55 litrov, pri peugeotu 308 53 litrov, pri golfu in seatu leonu 50 litrov. V primeru focusa sedem litrov večja posoda že lahko pomeni dodatnih sto prevoženih kilometrov.

Ob vsakdanji uporabi so nas zmotili zelo glasni parkirni senzorji (zelo dobro jih slišijo tudi mimoidoči) in agresivno popravljanje volanskega obroča iz strani sistema "lane assist" za preprečevanje nenamerne menjave voznega pasu.

Prtljažni prostor ima sicer veliko odprtino in je zato lahko dostopen, a je precej nizek. To je predvsem posledica rezervnega kolesa v spodnjem prostoru prtljažnika, zaradi katerega je prostor slabo izkoriščen. Svetovali bi izbiro 60 evrov cenejše različice brez rezervnega kolesa in s paketom za samodejno obnovo poškodovane pnevmatike. Takrat je prtljažnik primerno globlji in uporabnejši.

Od avtomobila, ki napoveduje novo Oplovo pomlad, bi si želeli tudi več razpoložljivih toplejših pomladnih barv karoserije. Na voljo sta le osnovna bela in najbolj prepoznavna rdeča barva, ob tem pa le še kovinske barve z odtenki srebrne, granitne in temnomodre barve.

Odlično opremljena astra za 22 tisoč evrov, do konca marca je cenejša še za dva tisočaka

Kot smo zapisali že v uvodu, je pri avtomobilih tega razreda največkrat bistvena cena. Konkurence je veliko, razlike so objektivno majhne in poleg osebnih preferenc do določene znamke tudi cena igra eno ključnih vlog. Testna astra je imela paket opreme innovation in bi v različici s 110-kilovatnim bencinskim motorjem in ročnim menjalnikom stala 19.200 tisoč evrov. Seznam dodatne opreme sicer ni bil skrajno dolg, a zato konkretno založen. Prinašal je tako ergonomske športne sedeže, ki so bili v različne smeri prilagodljivi tako pri vozniku kot sovozniku, res zelo dobro delujoče matrične žaromete LED, vzvratno kamero in podobno. Za ta doplačila bi dodali slabih tri tisoč evrov za redno ceno 22.123 evrov, ki pa se ob upoštevanju trenutnega popusta uvoznika do konca marca zniža še za dva tisočaka na končnih 20.123 evrov.

Za karavansko astro bo treba doplačati 750 evrov, mi jo bomo prvič vozili že ta mesec

Ker Opel nudi precej ugodno doplačilo za samodejni menjalnik v višini 800 evrov, se bodo kupci najbrž radi odločali tudi za to različico. Enako velja za karavansko izvedbo astre sportstourer, ki jo bomo v uredništvu Siol.net Avtomoto prvič vozili že ta mesec. Karavanska astra bo od kombilimuzinske dražja za 750 evrov. V prejšnji generaciji je karavanska izvedba predstavljala 45 odstotkov prodaje astre v Sloveniji.

Ne spreglejte