Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 7. 2018,
7.31

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

1

Natisni članek

test avtomobila Citroen

Petek, 27. 7. 2018, 7.31

5 let

Test prenovljenega modela: Citroën C4 cactus

Nenavaden? Da in še zelo varčen #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

1

Citroen C4 Cactus | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

S prenovo je C4 cactus prevzel dve funkciji. Po eni strani gre za običajno prenovo vozila, po drugi pa nadomešča C4, sicer klasičnega predstavnika spodnjega srednjega razreda. Pa je res klasičen? Hm, morda na bežen prvi pogled.

Motor: 1,5-litrski dizel, 80 kW
Poraba goriva: 5,0 l/100 km
Cena: 19.650 EUR
Palec gor: Prenovljeni cactus izstopa z izvirno svežino zunanjega oblikovanja in notranje urejenosti. Za vozilo, katerega prva vrlina je udobje med vožnjo, je 100-konjski, izredno varčni BlueHDi odlična izbira.
Palec dol: C4 cactus je avtomobil brez navzdol pomičnih stekel v zadnjih vratih, merilnikov vrtljajev in prikaza temperature delovanja motorja. Tudi ogledalca v desnem senčniku nima. To so elementi, ki običajno ne manjkajo v vozilih za dobrih 19 tisočakov.

Citroen C4 Cactus | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman C4 cactus je posebnež, ki ga je Citroën malo presenetljivo uvrstil med kombilimuzine tako imenovanega golfovega razreda. Sveže prenovljeni in izviren sicer zlahka piha na duše zapriseženim pristašem Citroënov, od tekmecev pa izstopa s sočasnim videzom križanca in resne kombilimuzine. No, pa tudi z nekaterimi manj racionalnimi lastnostmi, ki so ostale po prenovi nespremenjene.

Po predhodnem cactusu je ostal visok, odbojnih oplat je le za vzorec. Ostrešje brez serijskih vzdolžnih nosilcev je videti, kot da v celoti lebdi nad okenskimi stekli. Navidezno štirikraka izvirno oblikovana 17-palčna platišča šele od blizu odkrivajo preostale štiri krake (310 evrov). No, pa tudi odvrnejo pogled na zavorne bobne zadaj. Sprednji del je namesto prejšnje robustne zasnove povzel limuzinsko obliko s poudarkom na jasno izraženi povezavi med LED dnevnimi lučmi in Citroënovima strešicama, ki grizeta v pokrov motorja.

Fotogalerija
1 / 25

Ocena

Prenovljeni C4 cactus je avtomobil, ki mu ni para niti v spodnjem srednjem razredu, niti med križanci, in niti med kombilimuzinami, čeprav z močno zmanjšanimi odbojnimi oplatami ne izstopa tako kot predhodnik. Pečat mu dajeta izvirno urejena notranjost in vozniška izkušnja s posebnim poudarkom na udobju, s čimer se odločno razlikuje od tekmecev. Motor s petstopenjskim menjalnikom ne predstavljata novosti, vendar ta kombinacija zasluži visoko oceno. 8-ventilski BlueHDi povprečno porabi pet litrov šele po tem, ko voznik dobro zapreže stoglavo konjenico.

Voznica C2 kar ni hotela iz avta

Občudovala je oblikovanje kokpita in gladila temno rdečo ravno armaturno ploščo (330 evrov skupaj z oblazinjenjem). Kot pripadnici mlajše generacije sta ji bila všeč oba zaslona v obliki tablice. Našla je tudi izgovor za odsotnost ogledalca v desnem sedežu, saj voznici vendar zadošča tisto na levi strani, nad volanom! Zato je tudi okenska stekla zadaj samo na izmik nista ganila. Lično oblazinjenje v treh barvah pa je seveda navdušilo tudi nas.

Po predhodniku je C4 cactus povzel obloge okoli blatnikov, medtem ko so zaščitne bočne obloge močno zmanjšane. Ugaja oblikovanje 8-krakih platišč, ki so na prvi pogled 4-kraka. | Foto: Gašper Pirman Po predhodniku je C4 cactus povzel obloge okoli blatnikov, medtem ko so zaščitne bočne obloge močno zmanjšane. Ugaja oblikovanje 8-krakih platišč, ki so na prvi pogled 4-kraka. Foto: Gašper Pirman

Citroen C4 Cactus | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Velik pokrov predala pred sovoznikom je odvzel prostor zračniku, ki je običajno nameščen na skrajno desni strani armaturne plošče. | Foto: Gašper Pirman Velik pokrov predala pred sovoznikom je odvzel prostor zračniku, ki je običajno nameščen na skrajno desni strani armaturne plošče. Foto: Gašper Pirman

Kaj ima voznik od cactusa?

V dobi digitalizacije merilnikov je Citroën pred voznika postavil tablico z osnovnimi podatki, kjer izstopa razločen prikaz hitrosti (pri 130 se zmoti le za dva kilometra na uro). Manj viden je podatek o količini goriva, bolj pregledna pa sta delovanje tempomata in puščica indikatorja prestav. Jakost zvočnega signala smernih in varnostnih utripalk ni zadostna in tudi svetlobno sta premalo vidna.

Testni cactus je opremljen z varnostnimi elementi kot so samodejno zaviranje v sili, nadzor voznikove pozornosti, nadzor lege na pasu in mrtvega kota, prepoznavanje prometnih znakov (skupaj 550 evrov) in s pripomočki kot so hill holder, start stop, nadzor boka, vzvratna kamera (240 evrov) …

Vozniku in sopotniku je namenjen osrednji 7-palčni zaslon za navigacijo, avdio sistem, Bluetooth, nastavitve in možnostjo zrcaljenja podatkov pametnega telefona prek sistema Mirror Link s funkcijama Apple Carplay in Android Auto.

Občutki za volanom

C4 cactus premaguje ovinke brez posebnega nagibanja. Tudi zaporedne nekako preplava podobno kot vzdolžne neravnine. Citroën veliko stavi na svoje inovativno vzmetenje in posebno obdelavo sedežev, s čimer tudi določa profil voznika. V prvem planu je občutek umirjenega in lahkotnega premagovanja neravnin, kakršnekoli že so. Progresivni hidravlični omejevalniki, ki dopolnjujejo delo amortizerjev, tudi na nenadno in hitro spreminjanje smeri reagirajo kot na motnjo na cestni površini in nekako razblinjajo vozniške apetite po hitrem ovinkarjenju. Sicer pa so hidravlične oblike vzmetenja v Citroënovih genih in tako C4 cactus deluje predvsem v prid potnikom.

Delno se lahko strinjamo, da mehka in udobna vožnja, kot osnovni prvini tega vozila, opravičujeta odsotnost merilnika vrtljajev. Vsaj glede prestavljanja navzgor, ki ga predlaga razločen indikator, za vključevanje v nižje prestave pa močno zamuja. Voznik se lahko med pospeševanjem (kot v starih časih) ravna po naraščajočem zvoku, zaradi dobre zvočne izoliranosti pa lahko zamuja pri izbiri nižje prestave.

Tablica na sredini je namenjena potnikoma spredaj za upravljanje klime, navigacije, avdio sistema, telefona in za nastavitve. Mirror Link omogoča zrcaljenje pametnega telefona na 7-palčni zaslon s funkcijama ApplecarPlay in Android Auto. Zaslon ima po tri bližnjice na obeh robovih, spodaj pa je vsega pet stikal in en sam vrtljiv gumb za glasnost avdio sistema. Vse ostalo je na dotik. | Foto: Gašper Pirman Tablica na sredini je namenjena potnikoma spredaj za upravljanje klime, navigacije, avdio sistema, telefona in za nastavitve. Mirror Link omogoča zrcaljenje pametnega telefona na 7-palčni zaslon s funkcijama ApplecarPlay in Android Auto. Zaslon ima po tri bližnjice na obeh robovih, spodaj pa je vsega pet stikal in en sam vrtljiv gumb za glasnost avdio sistema. Vse ostalo je na dotik. Foto: Gašper Pirman

Zunanja sedeža nista enakih dimenzij, kot je to običajno. Naslonjala po vrsti merijo 48, 33 in 43 centimetrov. | Foto: Gašper Pirman Zunanja sedeža nista enakih dimenzij, kot je to običajno. Naslonjala po vrsti merijo 48, 33 in 43 centimetrov. Foto: Gašper Pirman

Citroen C4 Cactus | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Občutki potnikov

Sedeži stavijo na posebno penasto gumo, spredaj z manj izpostavljenimi bočnimi oblogami. Pri visoko raslih potnikih, ki spustijo sedeža povsem navzdol, pride sedalni del v stiku z naslonjalom prenizko. Sedalo se približa bolj vodoravnemu položaju pri dviganju sedeža (30 potegov ročice), vendar se pri tem sedež pomika naprej k volanu.

Za 190 centimetrov visokima potnikoma ostane zadaj bolj za silo odmerjen prostor predvsem za kolena. Zanimiva je razdelitev zadnje klopi s skupnim sedalom in dvema naslonjaloma. Namesto 60/40, kot piše v prospektu, merijo naslonjala po vrsti 48, 33 in 43 centimetrov, kar pomeni, da naj potnik z največjo zadnjico oziroma najširšim hrbtom sedi na desni strani.

Pred sovoznikom je predal z velikim pokrovom, ki je pri snovanju notranjosti pokvaril simetrijo in izrinil desni zračnik, spodaj pa je uporabna polička za telefon. 1,5-litrtski plastenki najdeta prostor v sprednjih vratih, vendar leže, torej naj ne puščata tekočine. V zadnjih vratih, kjer ni mehanizma za pomik stekel, se lahko postavita po dve veliki plastenki skupaj. Oba utora pred prestavno ročico nista najbolj uporabna, ker voznik pri prestavljanju v prvo ali peto prestavo (odvisno kje je plastenka) z roko zadeva v pijačo.

V prtljažniku je še rezerva

Vendar ne mislimo rezervnega kolesa, ampak na možnost izboljšanja. S 358 litri je razredno primeren, ima pa sorazmerno visok nakladalni rob. S položenimi naslonjali se poveča na 1170 litrov, vendar ne oblikuje ravnega dna. Okroglo korito za pribor namesto rezervnega kolesa bi bilo lahko bolj izkoriščeno. Tja smo sicer lahko namestili vso obvezno opremo, vendar bi lahko še kaj več, če ne bi plastika s priborom za popravilo zavzemala preveč prostora. Opis neustrezne namestitve pritrdilnih zank pa smo prestavili malo nižje.

Citroen C4 Cactus | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Citroen C4 Cactus | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Povprečna poraba: 5 litrov

100 dizelskih konj bi moralo povsem zadoščati voznikom, ki si bolj želijo umirjene kot dinamične vožnje. Običajno je to združljivo z željo po čim manjši porabi goriva in temu testni motor povsem ustreza. Pri enakomerni vožnji s 50 na uro (52 po merilniku) ne porabi niti 2,5 litra, pri 90 vsega 3,5 litra in na avtocesti (130 zares in 132 po merilniku) po ravnem le 4,4 litra. Po točenju goriva je C4 cactus porabil 5,0 litra goriva, pred tem pa smo testno vožnjo začinili na trasi nekdanjega relija Saturnus. Tam se je do vrha vzpona poraba dvignila na deset in pol, v dolini pa padla na osem. Po drugi strani pa smo 100 kilometrov med varčnim načinom vožnje prepeljali s porabo pod štirimi litri. Ocena: odlično!

Kaj nas je zmotilo?

Če se poistovetimo z navdušenimi častilci vozil znamke Citroën, jim lahko pritrdimo, da je na primer jermen v sprednjih vratih lepši in vsaj enako uporaben kot trd, plastičen ročaj. Našli smo tudi izgovor za odsotnost vertikalnega pomika zadnjih oken. V vratnih oblogah pač ni mehanizma, zato sta bočna predala tako razsežna, da pospravita po dve 1,5-litrski plastenki ali pa 4-litrski vitrex.

Nekako smo shajali brez merilnika vrtljajev, ampak s pritrdilnimi zankami v prtljažniku  se pa nismo sprijaznili. Zanke namreč niso pritrjene na kovinsko dno, pač pa kar na ne prav trdno spodnjo oblogo prtljažnika. Pri močnem zaviranju ali celo pri trčenju bi pritrjen tovor skupaj z oblogo poletel naprej, pri položenih zadnjih naslonjalih vse do sprednjih sedežev!

Cena testnega vozila

Dizelski C4 cactus z najvišjo stopnjo opreme shine stane 17.300 evrov, z dodatno opremo 2.350 evrov več, v primeru financiranja pa približno 1.200 evrov manj. Zakaj naj bi racionalni kupec s 15 ali 20 tisočaki v žepu posegel po petvratni limuzini brez možnosti običajnega odpiranja oken zadaj in zakaj naj bi racionalni voznik izbral vozilo brez merilnika vrtljajev?

Bi res izbral C4 cactusa med golfi, megani, focusi, astrami, ceedi, i30 in še preostalimi iz tega velikostnega razreda? Bi! Citroën ima svoje trdno verujoče pristaše, saj je dolga leta vzgajal in razvajal svoje občinstvo s svojim posebnim pristopom pri izdelavi posebnih vozil, med katera brez dvoma sodi C4 cactus.

Ne spreglejte