Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
4. 1. 2016,
21.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Športni Avtomoto Družinski Avtomoto Prva vožnja

Ponedeljek, 4. 1. 2016, 21.58

8 let

Mercedes-AMG A 45 4matic – najzabavnejši in najhitrejši mercedes za dobrih 50 tisočakov

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ko trenutno najzmogljivejši serijski dvolitrski štirivaljnik na svetu zadiha s polnimi pljuči, ga ni voznika na tem svetu - to si upam trditi -, ki bi ob tem ostal ravnodušen. Kot da bi jezdili veter.

Na videz recept za popoln cestni kaos je v resnici izjemen tehnični zapis varnega uživanja na krilih zmogljivega stroja

Na papirju se marsikomu celo zazdi, da so v Stuttgartu s prenovljenim in tehnično še bolj skrbno dodelanim mercedesom-AMG A 45 4matic ustvarili recept za popoln cestni kaos, v katerem gnev surove turbomoči predimenzioniranega stroja lahko pomeni pogoje za katastrofo s skupnim imenovalcem neobvladljivo. Priznam, njegova osebna izkaznica ti da misliti, kako se ga tam zunaj brzda. Malce strahospoštovanja si tak avtomobil nedvomno zasluži.

Da, kompaktna, dobre 4,3 metre dolga kombilimuzina s petimi vrati, ki skupaj s 75-kilogramskim voznikom tehta tono in pol, ima v nosu dvolitrski bencinski turbomotor s kar 381 "konji" in 475 njutonmetri navora. Ja, vem, sliši se noro, da ima ta najmanjši mercedes kar 191 "konjev" oziroma 141 kilovatov moči na liter delovne prostornine motorja ali pa 242 "konjev" na 1.000 kilogramov mase. Te številke oziroma razmerja moč:masa so seveda dovolj, da ta najostrejši A lahko "leti" 270 kilometrov na uro, pa še ta hitrost je elektronsko omejena. Le 4,2 sekunde pa potrebuje, da iz mirujočega stanja doseže hitrost sto kilometrov na uro. Taki pospeški so bili še do pred kratkim rezervirani za veliko dražje superšportnike.

Ampak verjemite, na cesti je resnično stabilnejši kot temelji Pentagona, ceste pa se drži tako suvereno, da ima človek občutek, da se bo v ovinku prej odtrgal asfalt, kot da bi A 45 AMG ostal brez nadzora oziroma oprijema pod kolesi. Njegova vodljivost je izjemna in trenutno ga ni GTI-ja, RS-a, ST-ja ali kakšnega drugega med športnimi kombilimuzinami, hothatchi, ki bi na voznika naredil tak vtis kot strupeni A.

Pričakovali smo silovitost pospeševanja, odlične zavore z dih jemajočimi pojemki, a presenetil nas je predvsem z oprijemom in predvidljivostjo ter odzivnostjo čisto vseh ključnih elementov, ki vplivajo na vožnjo in vozniško dinamiko.

Tudi povsem na robu tistega, kar fizika sploh še tolerira, ko govorimo o oprijemu na začrtani smeri, so stvari z njim neverjetno logične, jasne, predvidljive in posledično varne. Kdor mu bo sledil, a tempo je res lahko preklemano hiter, bo užival, varno užival, kar je največja odlika tega avtomobila. Tehnika pa je vozniku vključno s tristopenjskim delovanjem sistema stabilizacije vozila ESP v izdatno pomoč, kar pomeni, da vam ni treba biti Nico Rosberg ali Lewis Hamilton, da boste lahko izkoristili njegov zabavno-hitrostni potencial.

Močnejši od neposrednih konkurentov

Kar zadeva same zmogljivosti pogonskega paketa, je trenutno čisto na vrhu. Še najbližje mu je audi RS3. Prav zanimiv bi bil na primer track day oziroma dan na dirkališču, ko bi se za čast in slavo udarili ta na novo tehnično streniran A 45 AMG, pa audi RS3 in novi focus RS.

Kljub slavi quattra in izjemnosti Fordovega podvozja, ki je tudi dobilo štirikolesni pogon, nismo prepričani, da ta AMG s svojim štirivaljnikom, štirikolesnim pogonom 4matic – ta je na sprednji osi nadgrajen še z novo mehansko zaporo diferenciala z omejenim zdrsom, integrirano v ohišje ravno tako novega, precej hitrega ter posebej za AMG-jev športni značaj prilagojenega (krajša prestavna razmerja) samodejnega menjalnika AMG speedshift 7G-DCT z dvema sklopkama in sedmim prestavami – ne bi obema pokazal zob in izpuha.

Hiter je kot hudič, verjemite, in to na ravnini in v zavojih.

Na merilniku hitrosti je zadnja oznaka 320 km/h

Odzivnost motorja, menjalnika in vzmetenja seveda definira sistem AMG dynamic select driving programmes. Gre za pet načinov vožnje od komfortnega s funkcijo jadranja in sistem start stop za manjšo porabo goriva, pa do dveh športnih (sport in sport +) in možnost nastavitve unikatnega programa.

Peti pa je program RACE rezerviran za najbolj dinamično vožnjo na dirkališču. Pri njem velja omeniti, da najbolj izostri odzivnost motorja, da z njegovo aktivacijo tudi menjalnik v samodejnem načinu postane enako suveren kot, če bi ga skozi prestave navzgor in navzdol vodila odločna in izkušena roka. Zavoje s še več razumevanja in odzivnost glede zagotavljanja oprijema obvladuje mehanska zapora. Ob vsem skupaj pa še vedno za voljo varnosti ostane pripravljen sistem ESP, ki v načinu sport handling mode pusti veliko svobode in poseže vmes , ko je fizika izgubi živce. "Vozniška svoboda brez paranoje, a z izhodom v sili", bi rekli tej elektronski vrlini. Se spomnite, da sem rekel, da je varen tudi, ko gume puščajo sledi užitkov.

Brez težav sem ostal prilepljen na odbijač superšportnega težkokategornika …

Kaj pa vse to dejansko pomeni v praksi? Zadnja vrednost na merilniku hitrosti je 320 km/h, da tja sicer ne bo šlo, a do serijske blokade 250 kilometrov na uro bi se na nemškem Autobahnu prebili hitro, hitreje kot si mislite.

Kako dejansko hiter in predvsem vozno prepričljiv je ta avtomobil, pa smo videli, ko sem AMG inštruktorja Reinholda Rengerja prosil, da smo se še enkrat pognali iz boksov dirkališča Lausitz. Agilnost A 45 AMG je še toliko bolj prišla do izraza zaradi bolj zaprte konfiguracije steze s krajšimi ravninami in ostrejšimi zavoji.

A kljub vsemu ... Radijska postaja je utihnila, kar pomeni, da je tudi izkušeni dirkač v superšportniku AMG GT volan prijel z obema rokama in pohodil odločno. Ni ušel. Mali AMG je skozi zavoje dobesedno pikiral po liniji GT-ja.

Prav nasmehnil sem se, ko sem iz kroga v krog v zavoje prinesel več hitrosti, spustil avtomobil dlje in dlje, zaviral vedno natančneje ter povsem suvereno sledil ritmu GT-ja pred mano. Dober občutek res, ko avto čutiš v ramenih, v rokah in v nogah, kot ti tehnika bere misli. Tega ni mogoče doživeti v vsakem avtomobilu.

Za lažjo predstavo na točko zaviranja je Reinhold pripeljal, zaupal nam je na večerji s hitrostjo okoli 225 oziroma največ 230 kilometrov na uro, jaz pa sem na isti točki zviral pri hitrosti 217 kilometrov na uro. Renger nas je v drugem krogu tudi opozoril naj prestavljanje zaupamo novem menjalniku, ker ta zna prebrati slog vožnje in se prilagoditi voznikovemu stilu.

"Jure, prepusti mu prestave in se osredotoči le na volan in pospeševanje ter zaviranje, ne boš razočaran," mi je dejal izkušeni inštruktor. Jp, jezik do tal, šlo je še hitreje.

Ko si za vedno zapomniš ime človeka, ki ga še nikoli nisi videl ne srečal …

Kot avtomobilski novinar, predstavnik tehniške kulture pač enostavno ne morem mimo tega, da nebi odprl pokrova motorja, sploh, če pod njem rohni trenutno najmočnejši serijski štirivaljni turbo motor na svetu.

Ta stroj seveda sodi med nagrajence izbora Motor leta (International engine of the year, kategorija od 1,8 do 2,0 litra), saj gre za tehnični presežek v vseh pogledih.

Največji navor 475 njutonmetrov ponuja že pri 2.250 vrtljajih in z njim vztraja vse do 5000 obratov motorne gredi v minuti. In, da ne pozabim, dame in gospodje … Zvok, tisti rezek kovinski, dirkaški s pokanjem iz izpuhov. Ni tako globok kot pri GT-ju pred nami, ali pa pri AMG osemvaljniku, ki je svojevrstnem plesu po dežju grmel kot bog Thor.

Razvojnik AMG oddelka zadolžen za kompaktne avtomobile Steffen Jastrow nam je sicer dejal, da so s samodejno prilagodljivim loputami v izpušnem sistemu, katerih intonacijo vklopi stikalo na sredinski konzoli ali pa vozni program RACE želeli uglasiti napev dirkalnikov DTM.

Morda, sliši pa se res fantastično. Saj ni važno kje, na avtocesti, sredi zavite magistralke ali pa pod tribunami dirkališča, te njegove kovinske arije ob gromkih pokih izpuha, se pravi ljubitelji avtomobilskega sveta pač ne bodo nikoli naveličali.

Ta stroje se res zavrti z vso vnemo, značilno za najbolj romantične čase visoko vrtečih se atmosferskih motorjev. Njegova odzivnost je naravnost impresivna, saj trzne že na najmanjši pomik stopala voznikove desnice. Ja in narejen je kot vsi motorji na oddelku AMG, po načelu filozofije vrhunske strojegradnje: en človek en motor.

Na ploščici sredi tega visokotehnološkega srca je podpisan inženir Maximilian Reiss.

Ne poznam ga, nisem ga še srečal, a njegovo delo in posledično njegovo ime si bom zapomnil za vse življenje. Jp, po prvih petih krogih je ta stroj povezal človeka, ki se nikoli nista srečala. Čutite magičnost trenutka? Večjega poklona avtomobilskemu zanesenjaštvu si pač sam ne predstavljam.

Maximilian, iskreno, sestavil si izreden motor!

Za konec: tovarniška povprečna poraba 6,9 litra. Pozabite, s tem avtom nikoli!

Pri Mercedesu so v laboratorijskih meritvah porabe po standardu NEDC pri tem motorju prišli do najnižjega povprečja 6,9 litra na 100 prevoženih kilometrov in 162-gramske sledi ogljikovega dioksida na kilometer.

Pozabite. Ni pogojev, da bi se s tem avtomobilom vozili s tako porabo. Ne gre, saj je skušnjava po užitkih in adrenalinu enostavno prevelika. Verjamemo, da se A 45 AMG 4matic da spraviti pod deset litrov. Na čudovitih cestah po podeželju okoli Dresdna, sva se z novinarskim kolegom vozila z 12-litrskim povprečjem in ob tem neznansko uživala v zavojih, pa na prevojih … Podatek s potovalnega računalnika po desetih krogih na dirkališču, pa je pokazal 32 litrov na sto.

Če nameravate varčevati, ta avtomobil ni za vas. Potem raje razmislite o dizelskih različicah od A 160 d pa do A 220 d 4matic. Z njim smo denimo kljub vozniški dinamiki in 117 kilovati ostali pod sedmimi povprečne porabe.

50.000 evrov vredna naložba v dušo?

Tudi dobrih 50.000 evrov kolikor v Nemčiji stane ta A 45 AMG ni malo denarja. Vendar, če ga imate in ste avtomobilski navdušenec ne gre oklevati. To je to. Domov se boste vračali, sproščeni, nasmejani pa tudi adrenalinsko izžeti in vozniško potešeni.

Če boste razumeli njegovo bit in veliko vozili, vam na kakšnem track dayu stopničke ne uidejo, to si upam trditi.

Mercedes-A 45 AMG nikakor ni racionalni ali smotrni nakup, da ne bo pomote. Gre za investicijo v lastno dušo, če vaše finance to seveda zmorejo. Potem boste za ta denar vozili najzabavnejšega in nedvomno najhitrejšega mercedesa za ta denar, v cenovnem območju 50.000 evrov.

Da, in avto je lahko čisto povsem kultiviran, vsakdanje uporaben, dokler voznik v sebi in v njegovem tehničnem drobu ne izzove zveri. Takrat je nujno, da ste na dirkališču in ne na cesti.

Ne spreglejte