Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
18. 12. 2015,
9.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mazda Terenski Avtomoto Družinski Avtomoto

Petek, 18. 12. 2015, 9.04

8 let

Mazda CX-5 CD 175 revolution AWD

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najbolje opremljena mazda CX-5 svoj smisel najde kot alternativa primerljivim premium vozilom. Vozniku nudi zelo dobro dinamiko, opremo in terenski videz. Poraba višja, cena pogojno sprejemljiva.

"All inclusive" mazda CX-5 je alternativa nemško-švedski premium ponudbi

Avtomobilski svet se danes vse hitreje vrti okrog športnih terencev, ki so se v zadnjih 30 letih iz vozil za prosti čas, ta so bila izrazito namenjena vožnjam po neurejenih cestiščih, prelevila v urbane robustnejše postavneže.

Zato je model CX-5 za Mazdo postal glavni prodajni konj novega oblikovalskega jezika kodo in sklopa tehnologij Skyactive, s katerimi Japonci izkazujejo drugačen pristop do motornega "downsizinga", varčevanja pri masi in posledično tudi pri porabi goriva.

CX-5 je s svojimi 4,5 metri dolžine zelo postaven športni terenec, ki osnovne naloge modernega SUV izpolni že v osnovnih različicah. Večina kupcev ne potrebuje štirikolesnega pogona, ta je dejansko bolj pridih moči, luksuza in prestiža na štirih kolesih.

Druga najbolje opremljena mazda CX-5, ki smo jo na testu pozdravili s štirikolesnim pogonom, samodejnim menjalnikom in najmočnejšim dizelskim 2,2-litrskim motorjem, ne more biti prva izbira za povprečne kupce športnih terencev, temveč za tiste, ki iščejo alternativo klasičnim ponudnikom premium avtomobilov nemških oziroma švedskega proizvajalca.

Kljub dobri opremljenosti ima prostor za izboljšave

Če testno mazdo gledamo skozi prizmo tovrstne alternative, avtomobil zagotovo dobi svoj smisel. Z bogatim naborom opreme, belim usnjem in skoraj popolnim tehnološkim seznamom dodatkov daje vozniku občutek prefinjenosti za dobrih 36 tisočakov. Pri nemški premium konkurenci bi za tako opremljeno vozilo plačali bistveno več.

Priznati je seveda treba, da ima CX-5 še precej prostora za izboljšanje. Radarski tempomat deluje le solidno in vozniku ne nudi zanesljivosti neposredne konkurence. Enako velja za preglednost info-zabavnega vmesnika.

Vozna dinamika prepriča tako na asfaltu kot makadamu

Veliko boljši je avtomobil pri vozni dinamiki, saj motor s 129 kilovati moči in 420 njutonmetri navora zanesljivo opravi svojo nalogo. Tudi delovanje samodejnega menjalnika je hitro, zgledno in vsekakor zadovoljivo. Avtomobil je kljub pregovorni "štorasti" zasnovi športnih terencev tudi prostoren, ima tudi veliko vlečno silo in je tako lahko skoraj idealen za družinski počitniški izlet z domačo dopustniško prikolico.

Kdor išče alternativno premium ponudbi, bo namesto visoke porabe opazil sprejemljivo ceno

Zatakne se lahko pri povprečni porabi goriva, ki pri tej najbolje založeni CX-5 ni majhna. Le vozniki z zelo nežno desno nogo bi porabo spravili krepko pod osem litrov na 100 prevoženih kilometrov, ob normalni uporabi vozila se je poraba na testu gibala med 8,1 in 8,8 litra na sto prevoženih kilometrov.

To ni malo, saj je enaka mazda s šibkejšo, 110-kilovatno različico motorja na sto kilometrov porabila 7,4 litra, različica z dvolitrskim bencinskim motorjem pa 8,6 litra.

"All inclusive" mazda CX-5 bo pri racionalnih kupcih torej lahko požela dvome, pri premožnejših voznikih, ki iščejo pobeg iz okopov tradicionalnih premium znamk, pa svežino, dobro opremljenost in dinamično počutje za volanom za sprejemljivo ceno.

Ne spreglejte