Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 12. 2015,
7.04

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Honda Športni Avtomoto

Petek, 18. 12. 2015, 7.04

7 let, 12 mesecev

Je lahko tudi majhna prostornina motocikla športna?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Honde CBR niso nujno vrtoglavo hitre in ostre superšportnice. Tokrat smo primerjali najmanjši izvedbi in ugotavljali, kdaj se odločiti zanju in katero izbrati.

Moč ni vse

Honda CBR je lahko tudi prijazna, tako za voznika kot njegovo "zdravje" in denarnico. 125- in 250-kubični CBR-ki glede na zmogljivosti nimata nič skupnega z večjima superzmogljivima sestrama, a v videzu in občutku se jima približujeta.

Katero izbrati?

Poglejmo konkretno - četrtlitrska CBR-ka stane 4890 evrov, omogoča končno hitrost 150 km/h in ima porabo goriva nekoliko pod štirimi litri. 125-kubična verzija je 1400 evrov cenejša ima končno hitrost pod 120 km/h, pospešuje enkrat počasneje in ima liter manjšo porabo od večje sestre.

V praksi smo za četrtlitrsko

Tukaj dileme načeloma ne bi smelo biti. Najstniki drugega kot 125 kubikov tako ne smejo voziti, za vse druge pa je 125-kubična izvedenka preveč podhranjena, saj z desetimi kilovati ne more držati tempa na primer na avtocesti in tudi v preostalem prometu zahteva vrtenje na polno. Vsekakor pa je to dobra odskočna deska za večje športne motocikle.

Pravi izbor za vse umirjene in manj zahtevne

Po drugi strani je četrtlitrska verzija že pravi motocikel. Čeprav na videz skoraj ni razlike, dvakrat večja moč pomeni pomembno razliko. S končno hitrostjo 150 km/h je to zelo prijazen in vsestransko uporaben motocikel, ki je po zaslugi dobre ciklistike in kombiniranega ABS-a tudi zelo varen.

Kaj pa več?

Dilema, ali izbrati še zmogljivejšo 600-kubično sestro, pa je že filozofske in finančne narave. Če imamo še dva ali trikrat toliko denarja in si želimo adrenalinsko razburljivo vožnjo z vložki na dirkališču, je jasno, da bomo izbrali več, toda tisti, ki želijo majhne stroške vzdrževanja, vožnjo na varni strani prometa in ob tem vendar bolj športne občutke in boljšo vodljivost kot na primer na prostorninsko enakih skuterjih ali čoperjih, najdejo tudi v manjših CBR-kah odličen motocikel.

Še nekaj alternativ

Seveda začetniki lahko izbirajo med različnimi pravimi motocikli majhne prostornine. Že honda ponuja 125-kubični terensko potovalni motocikel varadero ali majhnega "mestnega" nagca CBF 125 F. Kdor hoče bolj športno naravnane stroje za najstnike, ima letos možnost na primer v Duku 125 ali vrsti supermoto motociklov "najmanjše" prostornine, da o hardendurih niti ne govorimo. A za tiste, ki se želijo v prihodnosti preizkušati na športnih motociklih, je tak stroj, kot je CBR 125 ali 250, najboljše izhodišče.

Ne spreglejte