Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
17. 12. 2015,
5.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Hyundai Terenski Avtomoto Družinski Avtomoto

Četrtek, 17. 12. 2015, 5.53

8 let

Hyundai ix35 1,6 GDI 2WD

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Športni terenci se vse bolj domače počutijo v urbanemu okolju. Osnovni modeli so namenjeni nezahtevnim voznikom, ki se na račun SUV odpovejo zmogljivejši, a uporabniško manj prijazni kombilimuzini.

Povpraševanje po štirikolesnem pogonu v Evropi strmo pada

Športni terenci se v Evropi vse bolj odmikajo od neurejenih grobih poti in zato tudi vse manj njihovih kupcev povprašuje po štirikolesnem pogonu. Ta trend se nekoliko počasneje uvaja tudi v Sloveniji, ki z alpskimi državami sicer tvori območje, kjer se delež štirikolesnega pogona pri urbanih športnih terencih še giblje od 20 do 30 odstotkov.

Kombilimuzina ali urbani terenec za 18 tisočakov?

Že večkrat smo poudarili, da so urbani terenci zaradi višje oddaljenosti od tal ter posledično lažjega vstopanja in boljše preglednosti še najbolj pisani na kožo starejši populaciji ali manj zahtevnim voznikom.

Ti imajo na izbiro klasično kombilimuzino z boljšim motorjem ali pa vstopno različico katerega izmed razpoložljivih terencev.

Kupec hyundaia bi tako lahko izbiral med dizelsko gnanim in bolje opremljenim i30 ali ix20, ali osnovnim terencem ix35. Cena obeh se giblje okrog 18 tisoč evrov.

Za podoben znesek lahko torej manj zahteven voznik dobi avtomobil, v katerem sedi višje in ima tudi več prostora v kabini in prtljažniku.

Hyundai pri vstopnem modelu vztraja brez turbinskega polnilnika

Testni osnovni ix35 je poganjal 1,6-litrski atmosferski motor. Tudi po prenovi Korejci torej vztrajajo pri motorju brez turbinskega polnilnika, kar zagotovo vpliva na vozne lastnosti vozila. Te so povprečne in bodo zadovoljile le nezahtevnega voznika, ki bo na račun športnega terenca sprejel kompromis vozne dinamike.

Motor nima veliko navora, pri 99 kilovatih je voznik tudi na avtocesti obsojen kvečjemu na hitrost dobrih 100 kilometrov na uro. Nezahtevne in umirjene voznike, ki bodo sprejeli omenjeni kompromis, bo najbrž tudi ta podatek zadovoljil. Enako velja za porabo, ki je na našem testu znašala okroglih osem litrov na sto prevoženih kilometrov.

Pri dilemi kombilimuzina ali športni terenec je zato treba upoštevati tudi višjo porabo pri SUV, ki lahko znaša tudi do dva litra na sto prevoženih kilometrov. Če bi letno prevozili 20 tisoč kilometrov, bi nas torej bencinski motor pri terencu lahko na letni ravni stal dodatnih 600 evrov.

V zaostrenem boju za ključne kupce, ki pri kolebanju med športnim terencem, crossoverjem ali klasično kombilimuzino iščejo prav vozilo za okrog 18 tisoč evrov, bo zmogljivost vstopnega motorja še pridobivala pomembnost. Nissan je navsezadnje v novega qashqaia, ki je uveljavil avtomobilski razred križancev, pri osnovnem modelu že vgradil 1,2-litrski turbobencinski motor.

Glavni adut ix35 je evropsko navdahnjena oblika

Hyundai v boju za evropske kupce sicer stavi predvsem na svojo obliko, ki naj bi bila pri njihovih dozdajšnjih voznikih glavni razlog za nakup. Pri prenovi je zato skoraj niso spreminjali. Poleg malenkostnih dodelav (sprednja dnevna svetila LED) ima ix35 po prenovi tudi manj togo vpetje na sprednjih kolesih.

Testni ix35 je imel še opremo dynamic (parkirni senzorji zadaj, gretje sprednjih in zadnjih sedežev, usnjen volan in prestavna ročica, tempomat, povezava bluetooth ....) za doplačilo 750 evrov, tako da je cena vozila skupaj s pripravo in prevozom (200 evrov) že skoraj 19 tisočakov.

Ne spreglejte