Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Ponedeljek,
4. 1. 2016,
13.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Honda Športni Avtomoto Družinski Avtomoto

Ponedeljek, 4. 1. 2016, 13.49

7 let, 12 mesecev

Honda civic 1,6 CDT-i sport - futuristični varčnež trn v peti evropejcem?

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Test honde civic z izredno varčnim dizelskim motorjem. Tudi po prenovi si ponosno lasti naziv razredne posebnice, izstopa pa izboljšana lega na cesti.

Leta 2006 je postal posebnež. Takšen je še danes.

Videz – mimo tega, kot običajno, ne moremo. In ne smemo! Vendarle je Honda civica prenovila in mu namenila nekaj več oblikovne ostrine. Ob tem je primerno, da omenimo, od kod ta sploh izvira.

Še danes je svež spomin, ko je Honda pred skoraj desetimi leti šokirala z uvedbo oblikovalsko skrajno drznega jezika in hkrati, ta del je pomemben, redefinirala pojem prostornosti in prilagodljivosti znotraj razreda petvratnih kombilimuzin. Pred in po tem beseda "vesoljsko" v povezavi z avtomobilom ni bila povezana pogosteje.

Šest let za tem, leta 2012, je bil predstavljen naslednik in neposredni predhodnik avtomobila, ki ga vidite na fotografijah. Civic je v grobem zadržal osnovne lastnosti, ki so predhodnika naredile tako zelo posebnega – atraktiven videz karoserije in kabine, prilagodljivost druge vrste z dvižno klopjo in ogromen prtljažni prostor. V takratnem testu smo največjo kritiko namenili izgubi izrazito športnih voznih lastnosti.

Zapisali smo, da ovinkari predvidljivo in samozavestno, a pri hitreje odpeljanih zavojih zaradi nagibanja karoserije in pomanjkanja povratnih informacij ne vliva toliko zaupanja, kot smo pričakovali. K voznim lastnostim se še vrnemo.

Neposredna primerjava z avtomobilom, ki ga nadomešča, razkrije predvsem spremenjen sprednji del. Odbijač je drugače oblikovan, nova je maska hladilnika, nad žarometi je po novem tudi črta LED-diod. Zadek je le malenkostno spremenjen, v kabini bistvenih sprememb videza ni, videz pa ostaja značilno futurističen. Sedi se odlično (hvalimo), ergonomskih pomislekov kljub na prvi pogled konfuzni postavitvi stikal in gumbov nimamo, pozdravljamo tudi razvejanost aktivno-varnostne palete pomagal (fotografiji 16 in 17).

In da ne pozabimo, civic zna po novem prepoznati tudi dostopno točko Wi-Fi, s čimer so mu odprta vrata v širni splet, v okviru točno določenih aplikacij je sposoben na sredinski zaslon preslikati tudi zaslon telefona. No, bistvo prenove je, tako trdi Honda, čutiti predvsem med vožnjo, zato brž na cesto!

Vozna dinamika izvrstna. Skozi zavoje z največjim veseljem.

Takoj je čutiti, da trditve o vrnitvi vozniške ostrine, za katere je bilo v veliki meri odgovorno tudi zgolj povprečno komunikativno krmiljenje, prenesejo vozniško prakso. Civic glede vozne dinamike ne brodi več po razrednem povprečju.

Vtis je popravil predvsem z izredno neposrednim in natančnim krmiljenjem, za katerega trdimo, da nima veliko tekmecev v segmentu, če že, pa ti prihajajo iz nabritega dela razreda, kjer plenijo najbolj športne različice. S preobrazbo krmiljenja se dobro ujame tudi optimizirano delovanje vzmetenja. Apetit do zavojev je zrasel, obenem pa se civic ni odrekel udobju. Blaži odlično.

K izboljšanju voznih lastnosti prispeva tudi sistem AHA (agile handling assist), ki zaradi stalnega spremljanja različnih parametrov prepozna športni slog vožnje in se odzove samodejno. V sodelovanju s standardnim stabilizacijskim sistemom VSA prilagaja zavorni tlak na vsakem kolesu posebej in s tem umirja oziroma preprečuje prekomerno nagibanje karoserije.

5,3 litra na sto kilometrov

1,6-litrski dizelski motor, Honda ga je v civicu prvič ponudila razmeroma pozno, šele leta 2013, ostaja njegov popoln partner. Že ob prvem preizkusu pred dvema letoma smo ga označili za presežek svoje vrste in pohvalili Hondine inženirje.

Ponovno hvalimo zmogljivost, živahnost, celo iskrivost vseh 120 "konjev" največje moči. Njegova odzivnost je na visoki ravni, Honda pa je naslovila eno redkih kritik na njegov račun – zvokovno robatost. Tudi zato so prostor, v katerem štirivaljnik opravlja svoje delo, dodatno zvočno izolirali.

Med testiranjem se je izkazal za vzor varčnosti. Medtem ko je med umirjenim ciklom zahteval le 4,3 litra na sto kilometrov, se je v povprečju zadovoljil z le dober liter večjo porabo. Potovalni računalnik je kazal porabo 5,2, izmerili pa smo 5,3-litrsko povprečje.

Glede na brezsramno izkoriščanje njegove navorske ponudbe je to odličen podatek. Omeniti velja, da je na testu pred prenovo zahteval malenkost več, 5,6 litra na sto kilometrov, zgledno varčnost pa je pred kratkim dokazal tudi v nosu večjega in težjega CRV-ja. Takrat je porabil le 5,9 litra na sto kilometrov.

Ne spreglejte