Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2015,
17.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ford Fiat Družinski Avtomoto

Torek, 1. 12. 2015, 17.35

8 let

Fordova dinamika ali Fiatova praktičnost?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dva mala enoprostorca navdušujeta vsak na svojem področju. Kateri bolj ustreza starejšemu paru? Vozniško boljši ali bolj praktičen? Tretji, kompromisni?

Otroci so šli, starejši par menja avtomobil

Čakam na parkirišču, mimo se pripelje starejši par tik pred upokojitvijo s Citroënovo xsaro picasso. Zamenjala bi jo rada in tile novi mali enoprostorci se jima zdijo povsem dovolj veliki, otroci so namreč šli po svoje ... Ustavila pa sta zato, ker sem stal pred fiatom 500L.

Gospe je italijan iz Srbije neznansko všeč in močno navija, da bi ga kupila. A gospod se ne da: "Oblika ni vse." Jaz mu vsekakor po moško pritrdim. On bi namreč veliko raje kupil forda B-maxa.

Seveda se je par ustavil, ker je bila žena prepričana, da bom kot ponosni novopečeni lastnik svežega enoprostorca njenemu možu povedal same pozitivne besede. Na njeno nesrečo in gospodovo srečo je bil 500L zgolj testni, z mojim mnenjem pa se kljub temu nobeden od njiju ni mogel okoristiti, da bi tehtnico nagnil na eno od obeh sprtih strani. Obema sem namreč natrosil nekaj plusov, ki jih zdaj zagotovo uporabljata pri reševanju te družinske zadrege. Oba avtomobila v nekaterih pogledih močno prekašata drugega.

Gospodu sem pritrdil, da je B-max vozniško gledano veliko boljši od fiata, lega je izvrstna, občutki na volanu prvinski.

Fordov litrski ecoboost ponuja mnogo lahkotnejšo vožnjo kot fiatov klasični 1,4, ki je tako dolgočasen, da na avtocesto praktično ne smete, saj vam bo z zoprnim rohnenjem ves čas "težil". Pri Fiatu ne gre drugače, kot da vzamete dizelski motor. Fordov trivaljnik po drugi strani ni dovolj varčen.

Fordova drsna vrata bo ta starejši par začel oboževati, ko bosta šla prvič namesto svojih otrok po vnuke v vrtec. Fiat sicer ponuja preprosto dosegljive priključke isofix, a sedeži nato skoraj prekrijejo varnostno zaponko.

B-maxovi sedeži so veliko udobnejši in do hrbtenice bolj prijazni kot povsem ploski fiatovi. Otroci v otroških sedežih se namreč na vsakem ovinku nagnejo s celim sedežem.

Fiat je veliko bolj pregleden! Naprej, v ovinek, tudi nazaj. Otroci iz svojih otroških sedežev vidijo iz obeh avtomobilov, čeprav je 500L v tem pogledu boljši.

Oba avtomobila preklapljata naslonjalo sovoznikovega sedeža in s tem omogočata prevoz dolgih predmetov.

Fiatov prtljažnik bolj navduši – s po višini premično polico lahko stvari poljubno razporedimo, v spodnjem delu na primer bolj umazane predmete, recimo čevlje z blatom, vetrovko ali kakšno orodje, v zgornjem delu še vedno ostaja veliko prostora za čiste zadeve, na primer "špecerijo", vse pa je v vsakem trenutku dosegljivo.

Fiatov prtljažnik je povečljiv z dolžinskim pomikom zadnje klopi, kar pri teh majhnih litrih močno nagiba tehtnico!

Ford je nemško resnejši, fiat pa živahen italijanski lepotec, ki je starejšo gospo povsem omrežil. Te ljubezni nisem mogel zatreti s pripombo, da 500L močno spominja na novodobni nemški izdelek nekdaj britanske znamke.

Glasujte, komentirajte ...

Torej dragi bralci, na vrsti ste vi. Povejte, katerega bi izbrali vi, če bi se odločali namesto omenjenega starejšega para.

Bi se po moško odločili za vozniško boljšega forda ali bi se strinjali z gospo, da sta bistveni "cukrasta" oblika in večja praktičnost?

Bi po vašem mnenju dobiček moral imeti tretji mali enoprostorec? Na primer opel meriva, ki se med omenjenima skrajnima poloma zdi kot vmesna kompromisna rešitev? Naj starejši par nadaljuje zgodbo s citroëni in vzame prenovljenega C3 picassa?

Ne spreglejte