Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 12. 2015,
18.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Fiat Družinski Avtomoto

Sreda, 23. 12. 2015, 18.12

8 let

Fiat 500 living 1,3 multijet dualogic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Fiata 500 living smo preizkusili z 62-kilovatnim motorjem, torej najšibkejšim iz ponudbe. Opremljen je z robotiziranim menjalnikom, prostora je za sedem oseb. Občutki? Zelo različni.

Je res za sedem oseb?

Za dve osebi spredaj ni nobenega dvoma, za drugo vrsto damo roko v ogenj le za dva, ozki vmesni sedež pa tudi v večini drugih vozil označujemo kot kazenski.

Sedenje v tretji vrsti je lahko v veselje le manjšim oziroma mlajšim otrokom, tem pa je treba pomagati pri vstopanju.

Odmik sedežev druge vrste za dostop do tretje namreč lahko izvedejo samo močnejše osebe, te pa so običajno prevelike za daljše udobno potovanje tam zadaj.

Kaj pa retro?

Da bo imel majhni fiat 500 kdaj pet vrat in sedem sedežev, si v 20. stoletju niti v najbolj halucinogenih sanjah ne bi upala apovedati nobena vedeževalka takratnega sveta.

Zgodba fiata 500 iz šestdesetih let 20. stoletja se je, kot vemo, nadaljevala z reinkarnacijo v naslednjem stoletju oziroma tisočletju.

Novi enoprostorec pa kljub številki 500 nima s prvencem ničesar skupnega, z novo petstotico pa ima le malo vezi. Če gledamo nanj z zornih kotov oblike, sloga, mere, namena in voznih lastnosti, je to torej povsem druga zgodba, tako ne pomeni neposredno nadaljevanja novega modela 500, temveč zgolj posredno družinsko sorodstvo.

Kaj smo že povedali in kaj povemo novega?

V naših zapisih s prve vožnje in testov smo poudarjali temeljne značilnosti, vrline in slabosti, od katerih ponavljamo predvsem prostornost in uporabnost. Predalov in odlagalnih mest je kar 22.

Glede vožnje smo pohvalili preglednost naprej in okarali oprijem sedežev, zlasti sprednjih dveh. Pohvalili smo dostop do druge vrste sedežev, to pa moramo pri testnem vozilu odmakniti za dostop do tretje.

Pomik je sicer res izvedljiv z eno roko, ta pa mora biti močnejša od tiste otroške, ki bi pomagala pri plezanju na zadnja sedeža. In kaj ostane za sedmimi sedeži? Vsega 158 litrčkov prostornine.

Petstopenjski dualogic porabil več, čeprav ne bi smel

Testnega fiata smo vozili z robotiziranim menjalnikom, ki deluje počasneje od ročnega. Med ustavitvijo ne rine naprej kot običajni avtomatiki, med vožnjo pa omogoča izbiro samodejnega ali ročnega prestavljanja (v obeh primerih deluje z zamikom).

Sicer omogoča sproščeno in lahkotno upravljanje, voznik pa se mora sprijazniti z rokovanjem pri speljevanju naprej in nazaj v kombinaciji z ugašanjem motorja med postanki. Včasih motor ugasne prav v trenutku, ko želimo speljati, oglasi se tudi kakšna hupa zadaj, ki sicer nikomur ne pomaga.

Po tovarniških podatkih je poraba goriva z menjalnikom dualogic manjša za 0,2 litra na sto kilometrov kot pri ročnem menjalniku. Tega ne moremo potrditi, saj smo z 1,3-litrskim multijetom porabili 0,1 litra več, vendar lahko o vzroku samo ugibamo.

Res je, da smo razveseljevali mladež z vožnjo na sedežih tretje vrste, vendar zaradi tega nismo pričakovali večje porabe. Drži tudi, da sedeža skupaj z otrokoma lahko pomenita nekoliko večjo porabo zaradi dodatne obremenitve vozila. Ta lahko znaša 50 ali 60 kilogramov. Tako lahko ugibanje sklenemo s priznanjem, da so med zadnjim testom vozniške noge že morale biti težje.

Kako se pelje?

O voznih lastnostih smo se že razpisali v enem od prejšnjih testov. Temu lahko bolj za šalo kot zares dodamo misel, da že opisana ploskost sedežev lahko pomeni element varnosti, saj med ostrejšim zavijanjem prej odpove oprijem telesa z naslonjalom kot pa oprijem koles s podlago …

Prav zares pa menimo takole: robotizirani menjalnik z nazivom dualogic deluje počasi, s premislekom, in zahteva ustrezno prilagajanje. Primeren je za povsem umirjeno družinsko vožnjo, pri kateri slabši oprijem telesa sploh ne more priti do izraza.

Prav gotovo pa ta menjalnik med svojim delovanjem ne povzroča tistega motečega valovanja, ki smo ga že kritizirali pri kakšni drugi avtomobilski znamki. Seveda velja, da naj vozniki, ki si želijo bolj odzivno upravljati vozilo, izberejo ročni šeststopenjski menjalnik.

Ne spreglejte