Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 12. 2015,
4.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Porsche Športni Avtomoto

Četrtek, 24. 12. 2015, 4.48

8 let

Zakaj v porscheju 911 turbo motorju nikoli ne poide sapa?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Porschejeva najbolj zmogljiva različica ikone 911, model turbo, je koncentrat izjemne tehnike, ki zdaj ponuja nov tehnični trik, funkcijo dynamic boost. Z njo motor nikoli (več) ne ostane brez sape.

911 turbo S: do 330 kilometrov na uro!

Porsche je napovedal prenovljeni 911 turbo, ki ga bo pokazal na salonu avtomobilov v Detroitu januarja prihodnje leto. Iz Zuffenhausna so že sporočili nekaj pikantnih detajlov.

Pri tem so zmogljivosti obeh različic, običajne in S, seveda le končni učinek inženirskega dela:

397 oziroma 427 kilovatov (540 oziroma 580 "konjev") za pospešek z mesta do sto v 3,0 oziroma 2,9 sekunde ter za največ 320 oziroma 330 kilometrov na uro.

Edini serijski bencinski motor s turbino spremenljive geometrije lopatic in funkcijo dynamic boost

Inženirski prijemi so v prvi polovici običajni: šestvaljnemu bokserskemu motorju prostornine 3,8 litra z dvema turbopuhaloma so dodelali sesalne kanale v glavah, namenili nove šobe za vbrizg in povečali tlak goriva.

Novi turbopuhali za različico S imata po novem večji puhali, gre pa za, kot se pohvalijo pri Porscheju, edino znamko, ki vgrajuje turbopuhala s spremenljivo geometrijo statorskega lopatja na turbinskem delu v bencinske motorje.

Druga polovica se sliši dosti bolj inovativno: motor 911 turbo ima novo funkcijo dynamic boost, dinamičnega polnjenja, ki učinkovit polnilni tlak ohranja tudi pri spremembi obremenitve motorja.

Hitrejši, a manj požrešen. V normnem ciklu.

Še nekaj "podrobnosti": vmesna hladilnika polnilnega zraka sta zaradi učinkovitejšega hlajenja nameščena na skrajnih straneh motorja. Vsak na novo premišljen del motorja pa ni prispeval le k večji moči in boljšim zmogljivostim avtomobila, pač pa tudi k manjši porabi goriva.

Pri "običajnem" 911 turbo jim je normno porabo v mešanem ciklu uspelo zmanjšati za 0,6 litra na sto kilometrov, kar v številkah pomeni 91 oziroma za kabriolet 9,3 litra na sto kilometrov.

Slovencem na voljo od 226.991 evrov dalje

Ne spreglejte