Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
25. 11. 2013,
20.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Scania Tovorni Avtomoto

Ponedeljek, 25. 11. 2013, 20.42

8 let

Tovornjakarji bodo v zastojih tovornjak lahko prepustili elektronskemu vozniku

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Scania je predstavila sistem samodejne vožnje v prometnih zastojih. Ta vozniku omogoča počitek med zastoji, saj do hitrosti 15 kilometrov na uro avtopilot prevzame polni nadzor nad vožnjo tovornjaka.

Tudi tovornjaki in avtobusi postajajo vse pametnejši ter cesto nadzirajo z radarjem, ultrazvokom in kamerami.

Švedska Scania, ki spada med vodilne globalne proizvajalce težkih tovornjakov, turističnih avtobusov ter industrijskih in ladijskih motorjev, je v sodelovanju z različnimi univerzami in ob podpori švedskih oblasti razvila novo generacijo zmogljivih elektronskih vozniških asistentov.

Z zadnjimi želijo predvsem izboljšati prometno varnost v komercialnem cestnem transportu in hkrati znižati njegov vpliv na okolje. Evropske raziskave o prometni varnosti kažejo, da je v kar okoli deset odstotkov vseh težkih prometnih nesreč v Evropi vpleteno tudi vozilo za komercialne prevoze, tovornjak ali avtobus, torej.

Nova generacija tovrstnih naprav bo zmogljivosti elektronskih možganov tovornjakov in avtobusov skoraj povsem izenačila z umetno inteligenco najpametnejših osebnih avtomobilov.

"Vse, kar delamo, je usmerjeno v reševanje življenj in okolja. Naši napredni elektronski sistemi bodo vozniku pomagali voziti varneje in čisteje," je ob predstavitvi nove generacije tovrstnih naprav poudaril Scanijin strokovnjak Jon Andersson, vodja razvoja vozniških asistenčnih sistemov.

Samo s samodejno avtonomno vožnjo v prometnih zamaških oziroma s tako imenovano funkcijo avtopilota (traffic jam pilot function) naj bi tako, po izračunih Scanie, prihranili do 18 odstotkov goriva.

Avtopilot za vožnjo v gneči

Scania v testnih tovornjakih zdaj testira funkcijo avtopilota (traffic jam pilot function) za počasno vožnjo v prometnih zastojih, ki se redno pojavljajo tako na avtocestah kot tudi mestnih vpadnicah in drugih transportno najbolj obremenjenih prometnih žilah.

Voznik lahko z aktivacijo tega sistema elektroniki v prometnem zastoju v celoti prepusti vožnjo tovornjaka in čas, ko se tovornjak sam prebija skozi gnečo, porabi za sproščanje, počitek ali pa preostale, "papirnate" špedicijske naloge.

To pomeni, da dejansko lahko spusti krmilo in noge umakne s stopalk. Avtopilot je nato v zastojih, kjer se prometni tok v zgoščeni koloni premika s hitrostjo do največ 15 kilometrov na uro, zmožen povsem samodejno krmiliti, zavirati in pospeševati, po potrebi povsem zaustaviti tovornjak in spet speljati ter celo izbirati ustrezne prestave.

Ne spreglejte