SiolNET. Avtomoto Tehnika
2,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Volvo predstavlja še zmogljivejši sistem proti naletu v tovornjaku #video

To je Volvov tovornjak, ki odpušča napake: konec smrtonosnih naletov #video

2,30

termometer

Volvo tovornjak - varnost in sistem prot naletu
Foto: Volvo

Med nesreče z najtežjimi, nemalokrat tudi usodnimi posledicami nedvomno spadajo naleti težkih tovornjakov v spredaj vozeči avtomobil oziroma kolono. Tovrstne nesreče jemljejo življenja tudi na naših cestah in avtocestah. Volvo zdaj predstavlja nov, zmogljivejši sistem za preprečevanje naleta v tovornjaku. Pri Volvu pravijo, da je tak tovornjak pozornejši in sposoben zavirati hitreje kot voznik.

Statistika ima dve plati: hudih nesreč s tovornjaki manj, a …

Volvo tovornjak - varnost in sistem prot naletu Foto: Volvo Pri Volvu glede na raziskave o varnosti tovornega prometa v najnovejšem poročilu ugotavljajo, da se je število hudih prometnih nesreč, v katerih so udeležena tovorna vozila, v Evropi zmanjšalo, toda varnost tistih najranljivejših udeležencev v prometu, ki se znajdejo na poti tovornjakov, pa je še treba izboljšati. Ugotovitve letošnjega varnostnega poročila tega proizvajalca tovornjakov namreč kažejo, da bo v prihodnje treba več pozornosti nameniti zmanjšanju tveganj za nalet v avtomobile in predvsem tiste udeležence v prometu, ki jih ne ščitijo karoserija, varnostni pas, zračne blazine … To so pešci, kolesarji, mopedisti in motoristi. Švedski strokovnjaki ugotavljajo tudi, da še vedno premalo voznikov tovornih vozil uporablja varnostni pas. Varnostno poročilo sicer temelji na Volvovih lastnih raziskavah nesreč ter podatkih različnih nacionalnih in evropskih organov.

Zaradi večjega števila vozil na cesti, hitrejšega prometnega toka in motečega pretoka informacij so vozniki tovornjakov, avtobusov in osebnih avtomobilov precej obremenjeni. Po drugi strani pa oseba za volanom še nikoli ni imela toliko priložnosti za varno vožnjo, kot jih ima na voljo danes. Sistemi aktivne varnosti, ki so vgrajeni v številne sodobne avtomobile in tovorna vozila, voznikom omogočajo, da se veliko lažje izognejo nesrečam. Je pa to povezano z investicijami v varno mobilnost. Zaradi večjega števila vozil na cesti, hitrejšega prometnega toka in motečega pretoka informacij so vozniki tovornjakov, avtobusov in osebnih avtomobilov precej obremenjeni. Po drugi strani pa oseba za volanom še nikoli ni imela toliko priložnosti za varno vožnjo, kot jih ima na voljo danes. Sistemi aktivne varnosti, ki so vgrajeni v številne sodobne avtomobile in tovorna vozila, voznikom omogočajo, da se veliko lažje izognejo nesrečam. Je pa to povezano z investicijami v varno mobilnost. Foto: Volvo

Brez temeljitega ukrepanja bo število poškodb in žrtev lahko celo naraslo

Okrog 35 odstotkov ljudi, ki se v nesrečah s tovornimi vozili hudo ali smrtno poškodujejo, so ranljivi udeleženci v prometu. Okrog 35 odstotkov ljudi, ki se v nesrečah s tovornimi vozili hudo ali smrtno poškodujejo, so ranljivi udeleženci v prometu. Foto: Volvo Okrog 35 odstotkov ljudi, ki v nesrečah s tovornimi vozili utrpijo hude ali smrtne poškodbe, so ranljivi udeleženci v prometu. Razvoj urbane mobilnosti in širitev urbanih predelov je v polnem razmahu in na cestah je vse več oseb in vozil, zato obstaja nevarnost, da bo brez temeljitih ukrepov število poškodb naraslo.

"V zadnjem desetletju se je število hudih prometnih nesreč, v katerih so udeležena tovorna vozila, v Evropi skoraj prepolovilo. Toda število nesreč tovornih vozil, v katerih so bili udeleženi ranljivi udeleženci v prometu, se ni zmanjšalo v enakem obsegu. Če želimo zmanjšati število prometnih nesreč, je treba nujno še naprej razvijati številne tehnične rešitve, s katerimi se voznik tovornega vozila lahko izogne morebiti nevarnim razmeram. Tudi pri Volvu poudarjajo pomen prometne vzgoje, kulture in preventive. Tudi pri Volvu poudarjajo pomen prometne vzgoje, kulture in preventive. Foto: Volvo Poleg tega morajo biti vsi udeleženci v prometu bolj ozaveščeni o nevarnostih v prometu in o ustreznih načinih za njihovo zmanjšanje. Tudi pešci in kolesarji se morajo zavedati pomembnosti vidljivosti in opaznosti, da pripomorejo k tekočemu in varnemu odvijanju prometa," pomen tehnike, preventive in izobraževanja opisuje Carl Johan Almqvist, direktor za varnost prometa in izdelkov pri Volvo Trucks.

Ugotovitve oziroma vzorce tveganja, ki jih opisuje varnostno poročilo švedskih strokovnjakov pa žal dokazujejo tudi nekatere zadnje hude prometne nesreče na slovenskih cestah. Se še spomnite tragedije štirih Romunov in voznika tovornjaka na Primorki? Če bi tovornjak na Dolgem mostu v nedavni nesreči imel najnovejši sistem proti naletu, bi se verjetno vse skupaj končalo precej drugače. Kamera in radar nikoli nista nezbrana ali utrujena.

Za preprečevanje nesreč tovornih vozil je ključno, da ima voznik jasen pregled nad neposredno bližino tovornega vozila. Kot eno od številnih dopolnil vzvratnim ogledalom, ogledalom za neposredno okolico in kameram za vzvratno vožnjo so pri Volvu razvili rešitev s kamero, ki vozniku omogoča pogled na dogajanje ob sprednjem desnem vogalu. Za preprečevanje nesreč tovornih vozil je ključno, da ima voznik jasen pregled nad neposredno bližino tovornega vozila. Kot eno od številnih dopolnil vzvratnim ogledalom, ogledalom za neposredno okolico in kameram za vzvratno vožnjo so pri Volvu razvili rešitev s kamero, ki vozniku omogoča pogled na dogajanje ob sprednjem desnem vogalu. Foto: Volvo

Življenja rešuje odločna reakcija in ne uredba

Od novembra 2015 v EU velja zakonska uredba, po kateri morajo biti nova dvo- in triosna težka tovorna vozila opremljena s funkcijo samodejnega zaviranja v sili. Tako so bili postavljeni temelji, s katerimi želi Evropa na svojih cestah zmanjšati nesreče in njihove posledice, v katerih tovorno vozilo trči v zadnji del spredaj vozečega ali stoječega vozila.

Težava pa je v tem, da je ta uredba preprosto premalo odločna. Trenutno zakonodaja zahteva, da mora sistem za zaviranje v sili zmanjšati hitrost tovornega vozila za deset kilometrov na uro. Prihodnje leto bo predpisani obvezni pojemek hitrosti zvišan na 20 kilometrov na uro. Pri Volvu opozarjajo, da je za reševanje življenja in preprečevanje hudih poškodb potrebna odločnejša zavorna reakcija.

"Zelo dobro je, da se zakonodaja zaostruje, vendar menim, da so zakonske zahteve še vedno premalo stroge. Če vozite s hitrostjo 80 kilometrov na uro, ko se aktivira sistem za zaviranje v sili, morate hitrost zmanjšati za precej več kot le 20 kilometrov na uro, da se izognete hudemu trčenju, če se je vozilo spredaj ustavilo," pravi prvi mož Volvove prometne varnosti Carl Johan Almqvist. "Zelo dobro je, da se zakonodaja zaostruje, vendar menim, da so zakonske zahteve še vedno premalo stroge. Če vozite s hitrostjo 80 kilometrov na uro, ko se aktivira sistem za zaviranje v sili, morate hitrost zmanjšati za precej več kot le 20 kilometrov na uro, da se izognete hudemu trčenju, če se je vozilo spredaj ustavilo," pravi prvi mož Volvove prometne varnosti Carl Johan Almqvist. Foto: Volvo

Najnaprednejši sistem proti naletu: tovornjak sam zavira hitreje kot katerikoli človek za volanom #video

Volvovi inženirji so glede na tveganja, ki jih navaja prej omenjeno poročilo, razvili novo generacijo sistema proti naletu s samodejno funkcijo zaviranja v sili, ki je tudi pri hitrosti 80 kilometrov na uro sposobna preprečiti nalet. Carl Johan Almqvist pravi, da novi sistem predstavlja eno najnaprednejših varnostnih tehnologij v industriji tovornih vozil in da je novi sistem sposoben vzpostaviti nadzor nad situacijo in zavirati hitreje kot katerikoli človeški voznik. V praksi to pomeni, da je tovornjak zmožen sam v primeru nevarnosti naleta zagotoviti odločen pojemek že primerljiv z zavornimi potmi osebnih avtomobilov. Pri hitrosti 80 kilometrov na uro je velik vlačilec zmožen nalet preprečiti do popolne zaustavitve v vsega 40 metrih. Da si zagotovi dovolj prostora v vsakršni situaciji, pa cesto pred seboj nenehno spremlja z radarjem in zmogljivo kamero, ki je zaradi boljše pregleda nameščena v zgornji del kabine.

Novi Volvov aktivni sistem za preprečevanje naleta deluje tudi na ovinkastih cestah ter ločuje med zaščitnimi ograjami in pravimi ovirami, kot so vozila, prepozna tudi motorna kolesa. Opozarjajo pa, da je za poln varnostni izkoristek takega sistema bistveno, da na tovornem vozilu in priklopniku aktivirate vse funkcije, na primer zavore ABS. Novi Volvov aktivni sistem za preprečevanje naleta deluje tudi na ovinkastih cestah ter ločuje med zaščitnimi ograjami in pravimi ovirami, kot so vozila, prepozna tudi motorna kolesa. Opozarjajo pa, da je za poln varnostni izkoristek takega sistema bistveno, da na tovornem vozilu in priklopniku aktivirate vse funkcije, na primer zavore ABS. Foto: Volvo

Volvo tovornjak - varnost in sistem prot naletu Foto: Volvo Sistem s kamero ter radarsko tehnologijo in funkcijami spremlja vozila spredaj ne glede na to, ali je zunaj sonce, meglica, megla ali tema. Ob nevarnosti trka opozori voznika s svetlobnimi in zvočnimi signali, katerih jakost se stopnjuje. Če sistem ne zazna odziva voznika, tovorno vozilo samodejno začne rahlo zavirati. Če se voznik še vedno ne odzove, se aktivira zaviranje v sili, dokler se vozilo popolnoma ne ustavi.

Po dodatnih petih sekundah brez kakršnegakoli premika volana ali drugega odziva se samodejno vklopi ročna zavora. Ta varnostni ukrep preprečuje, da bi se tovorno vozilo prevrnilo, če je voznik v šoku ali izgubi zavest. Ko se aktivira zaviranje v sili, zavorne luči začnejo utripati, da opozorijo vozila zadaj. Ko hitrost tovornega vozila pade pod pet kilometrov na uro, se vklopijo tudi opozorilne utripalke.

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • puščica2 / 24.05.2017. ob 11:22 0 0

    Aktivna varnost je super, če ne omogoča pasivne vožnje.

    0 0
delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin