Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Nedelja,
30. 4. 2017,
15.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

2

Natisni članek

nesreča nesreča DARS Varna vožnja Avtocesta Avtocesta

Nedelja, 30. 4. 2017, 15.19

6 let, 6 mesecev

Pomemben steber obrambe zapore na avtocestah

Varnostnih naletni meh – upanje za delavce ob cestnih zaporah in neprevidne voznike #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,98

2

DARS varnostni naletni meh in delovna zapora na avtocesti | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Pri Darsu za zaščito delovišč v delovnih zaporah, pa tudi pri okvarah vozil na odstavnih pasovih in nesrečah, zdaj uporabljajo poseben naletni varnostni meh, nameščen na zadnji del tovornjaka ali večjega dostavnika. Njegova glavna vloga je absorpcija sproščene energije ob naletu.

Pri nesreči ali naletu s hitrostjo sto kilometrov na uro reši življenje

DARS varnostni naletni meh in delovna zapora na avtocesti | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Prvi obrambni steber, ki ščiti neprevidne voznike, če spregledajo vsa svetlobna opozorila in prometne zanke, je varnostni meh. Ta varnostni element, katerega aluminijasta sredica, nanizana v plošče oziroma satovje, je zmožna absorbirati velike količine energije ob naletu, je na naših cestah rešil že kar nekaj življenj.

Izkušeni koordinator vzdrževanja Dušan Molek iz Darsove avtocestne baze v Postojni Dušan Molek, ki se veliko ukvarja z varnostjo na avtocesti, pravi, da gre v primeru varnostnega meha za precej učinkovito zaščito:

"Naletni varnostni meh uvaja novi pravilnik in je dejansko namenjen uporabnikom avtoceste, voznikom, ki naredijo napako. Njegova tehnologija omogoča, da nespretnemu vozniku, ki spregleda vso signalizacijo in se v zaporo zaleti tudi do hitrosti sto kilometrov na uro, reši življenje. Naleti v delovne zapore so žal prepogosti, samo letos je naletni varnostni meh že trikrat odigral vlogo obrambnega stebra delovišča."

Varnostni meh je zelo pomemben tudi za varnost potnikov, ki v pokvarjenem vozilu obtičijo na odstavnem pasu, in za vse delavce, ki na avtocesti v delovnih zaporah opravljajo vzdrževalna ali obnovitvena dela. V preteklih letih je bilo po podatkih Darsa vsako leto v povprečju tudi do 19 naletov v vozila in opremo družbe Dars. V teh naletih so vzdrževalci avtocest in hitrih cest pogosto bili tudi hudo poškodovani, pri Darsu pa so žal v takšnem dogodku enega sodelavca tudi izgubili. | Foto: Klemen Korenjak Varnostni meh je zelo pomemben tudi za varnost potnikov, ki v pokvarjenem vozilu obtičijo na odstavnem pasu, in za vse delavce, ki na avtocesti v delovnih zaporah opravljajo vzdrževalna ali obnovitvena dela. V preteklih letih je bilo po podatkih Darsa vsako leto v povprečju tudi do 19 naletov v vozila in opremo družbe Dars. V teh naletih so vzdrževalci avtocest in hitrih cest pogosto bili tudi hudo poškodovani, pri Darsu pa so žal v takšnem dogodku enega sodelavca tudi izgubili. Foto: Klemen Korenjak

Ublaži nalet z absorpcijo sil

Naletni varnostni meh ima podobno vlogo kot deformacijske cone pri avtomobilski karoseriji, ki absorbirajo in preusmerjajo kinetično energijo, sproščeno ob naletu. Naletni meh je sestavljen iz ohišja plastične mase, v njem pa so nanizane aluminijaste plošče. Ob naletu se te začno deformirati ena za drugo in s tem pobirajo energijo naleta ter ublažijo sproščene sile. Največje naletne mehe lahko namestijo na tovornjake, imajo pa tudi manjše za na dostavnike.

Novi pravilnik o zaporah na cestah, ki je uvedel zavarovanje signalizacije na odstavnem pasu z opozorilnimi letvami, daljše območje preusmeritve s stožci - najprej postavljeni diagonalno na razdalji 50 metrov in nato še 50 metrov vzdolžno po črti pred tablo za zaporo pasu - in varovanje delovišč z naletnim mehom (na fotografiji), je začel kazati pozitivne učinke, saj na Darsu beležijo manj poškodb delavcev in opreme. | Foto: Klemen Korenjak Novi pravilnik o zaporah na cestah, ki je uvedel zavarovanje signalizacije na odstavnem pasu z opozorilnimi letvami, daljše območje preusmeritve s stožci - najprej postavljeni diagonalno na razdalji 50 metrov in nato še 50 metrov vzdolžno po črti pred tablo za zaporo pasu - in varovanje delovišč z naletnim mehom (na fotografiji), je začel kazati pozitivne učinke, saj na Darsu beležijo manj poškodb delavcev in opreme. Foto: Klemen Korenjak

Nasvet: Štirje koraki, ki jih je treba upoštevati, če na avtocesti obstanete zaradi okvare vozila

Okvara na avtocesti DARS nasvet | Foto: DARS/zajem zaslona Foto: DARS/zajem zaslona

1. Vklopimo smernike

Vozimo se 130 kilometrov na uro in naenkrat se vozilo pokvari. V takem primeru nemudoma vklopimo vse varnostne utripalke. Ne poskušajmo takoj obračati ključa in pritiskati na plin. Namesto tega pritisnimo na pedal za sklopko, saj lahko le tako ohranimo dovolj hitrosti, da umirjeno vozilo preusmerimo na rob vozišča oz. odstavni pas, kjer se ustavimo.

2. Obvezno si nadenimo odsevni telovnik

Ob izhodu iz avtomobila si moramo vsi potniki v vozilu nujno nadeti odsevni telovnik. Če tega ne storimo ali telovnika nimamo, smo posebej v megli, ob sneženju in ponoči slabše vidni ter predstavljamo morebitno nevarnost, da v nas trči vozilo. Poleg tega nas policisti lahko oglobijo.

Po zaustavitvi moramo vozilo čim prej zapustiti in pri tem biti zelo pazljivi, saj preostali promet poteka nemoteno. V vzvratnih ogledalih se moramo prepričati, da je vozišče prazno, medtem pa v roke primemo odsevni telovnik, ki si ga bomo nadeli ob izstopu. S telovnikom smo – tudi ponoči – zavarovani in vidni na večji razdalji. Sicer pa moramo iz vozila izstopiti kar se da hitro ter se umakniti za njegov zadek. Morebitni sopotniki morajo izstopiti skozi desna vrata ter se umakniti onkraj zaščitne ograje – posebna previdnost je potrebna na objektih in tistih delih, na katerih je za ograjo prepad. Nato oblečejo jopič ter ob tem ves čas aktivno spremljajo promet.

3. Varnostni trikotnik

Sledi namestitev varnostnega trikotnika. Če vemo, kje je, ga lahko zelo hitro najdemo in tudi uporabimo, če pa imamo v avtu naloženo veliko prtljage, bomo v velikih težavah, zato bi moral biti trikotnik vedno pri roki za hitro uporabo. Priporočljivo je, da se sestavljanja trikotnika naučimo že doma, saj nam lahko v trenutni paniki tudi to sicer preprosto dejanje povzroča težave. Trikotnik moramo postaviti najmanj sto metrov od vozila. Daljša ko je razdalja, prej bodo lahko vozniki odreagirali in se pripravili na nevarnost.

Zelo pomembno je, da se pri postavljanju trikotnika ne gibljemo po odstavnem pasu, ampak da hodimo le za varnostno ograjo.

4. Stebriček SOS

Pomembno je, da izvemo, kje in kako daleč je telefonski stebriček SOS ob avtocesti – v daljših predorih so v ta namen tudi oznake. Vozniki lahko uporabijo tudi mobilni telefon in pokličejo Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) na kratko telefonsko številko 1970, a je zaradi lažje ugotovitve lokacije voznika priporočljiva uporaba stebrička SOS, ki so med seboj razmaknjeni praviloma do dva kilometra.

Pomebno je, da ob delovni zapori prilagodimo hitrost vožnje zaradi lastne varnosti in zaradi ljudi, ki delajo na delovišču. | Foto: Klemen Korenjak Pomebno je, da ob delovni zapori prilagodimo hitrost vožnje zaradi lastne varnosti in zaradi ljudi, ki delajo na delovišču. Foto: Klemen Korenjak

Če se okvara zgodi v predoru ali na avtocesti brez odstavnega pasu

V daljših predorih, ki imajo odstavne niše, je postopek enak kot na avtocesti. Ob uporabi utripalk ter sklopke se pomikamo desno in s tem opozarjamo druge, da se nekaj dogaja. Če je le mogoče, ustavimo v odstavni niši, kjer je nameščen tudi telefon SOS. Če nam to ne uspe, skušajmo zapeljati vozilo k najbližjemu robu vozišča. To velja tudi za cesto brez odstavnega pasu, ki ima odstavne niše ravno tako na primerni oddaljenosti.

Vir: DARS - napotki za varno vožnjo

Še vedno težava ostajajo težki vlačilci oziroma njihovi naleti. V tem primeru bi morala pomagati tudi nova generacija tovornjakov z vgrajenimi sistemi za preprečevanje naletov s samodejnim zaviranjem. Na najbolj obremenjenih avtocestnih odsekih dnevno beležijo tudi več kot sedem tisoč težkih tovornjakov. | Foto: STA , Še vedno težava ostajajo težki vlačilci oziroma njihovi naleti. V tem primeru bi morala pomagati tudi nova generacija tovornjakov z vgrajenimi sistemi za preprečevanje naletov s samodejnim zaviranjem. Na najbolj obremenjenih avtocestnih odsekih dnevno beležijo tudi več kot sedem tisoč težkih tovornjakov. Foto: STA ,  

Ne spreglejte