SiolNET. Avtomoto Tehnika
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Se v prihodnosti obetajo letalski konvoji?

2

termometer

 | Foto:
Ameriški Boeing namerava s posnemanjem formacijskega letenja ptic vplivati na zniževanje porabe goriva v vojaškem letalstvu. Bi tehnologijo lahko uveljavilo tudi civilno letalstvo?

Letalski inženirji navdih iz narave jemljejo že več kot stoletje

Boeing namerava z optimizirano tehniko formacijskega letenja precej vplivati na ekonomičnost letalskih poletov. Vzor so ptice. Jate z natančno koreografiranim formacijskim letenjem lahko z manj vložene energije letijo bistveno dlje, kot bi lahko sicer.

Do rešitve le z optimizacijo programske opreme

Medtem ko tovrstni način premagovanja razdalj pticam v iskanju primernega zavetišča omogoča lahkotnejše premagovanje velikanskih razdalj, naj bi vojaška letala s skoraj dobesednim posnemanjem, ki ga omogoča prilagojena programska oprema, privarčevala vsaj od 5 do 10 odstotkov goriva, kar je skoraj polovica prihranka, ki ga je Boeing pri razvojih najnovejših generacij potniških letal dosegel z večmilijardnimi razvojnimi vložki.

Posebej prilagojena programska oprema samodejno upošteva natančni položaj vodilnega letala, z vzdrževanjem enakomernega razmaka in natančno določenih parametrov poti tako izkoriščajo vzgonsko moč vrtinčenja zraka, ki ga povzročajo krila. Izgubljeno energijo obračajo sebi v prid.

Boingov inženir: "Piloti pravijo, da surfajo."

Stefan Bieniawski, inženir Boeingovega tehnično-raziskovalnega oddelka v videoprispevku poudarja pomembnost programske prilagoditve, s katero bo najprej ameriška vojska, pozneje pa bržkone tudi civilno letalstvo pridobilo na področju ekonomičnosti. Pravi, da Boeingovi piloti "jezdenju" zračnih vrtincev pravijo kar srfanje, kratica pa je primerna – SAVE – varčevati (Surfing Aircraft Vortices for Energy).

Letenje v formaciji v letalskih zgodovini sicer ni novost, je pa prvič, da se tovrstni način letenja namesto za vojaško-strateške razloge uporablja za varčevanje goriva.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin