Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
27. 8. 2014,
6.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Boeing Tehno Avtomoto Ciril Komotar

Sreda, 27. 8. 2014, 6.14

7 let, 12 mesecev

Se v prihodnosti obetajo letalski konvoji?

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriški Boeing namerava s posnemanjem formacijskega letenja ptic vplivati na zniževanje porabe goriva v vojaškem letalstvu. Bi tehnologijo lahko uveljavilo tudi civilno letalstvo?

Letalski inženirji navdih iz narave jemljejo že več kot stoletje

Boeing namerava z optimizirano tehniko formacijskega letenja precej vplivati na ekonomičnost letalskih poletov. Vzor so ptice. Jate z natančno koreografiranim formacijskim letenjem lahko z manj vložene energije letijo bistveno dlje, kot bi lahko sicer.

Do rešitve le z optimizacijo programske opreme

Medtem ko tovrstni način premagovanja razdalj pticam v iskanju primernega zavetišča omogoča lahkotnejše premagovanje velikanskih razdalj, naj bi vojaška letala s skoraj dobesednim posnemanjem, ki ga omogoča prilagojena programska oprema, privarčevala vsaj od 5 do 10 odstotkov goriva, kar je skoraj polovica prihranka, ki ga je Boeing pri razvojih najnovejših generacij potniških letal dosegel z večmilijardnimi razvojnimi vložki.

Posebej prilagojena programska oprema samodejno upošteva natančni položaj vodilnega letala, z vzdrževanjem enakomernega razmaka in natančno določenih parametrov poti tako izkoriščajo vzgonsko moč vrtinčenja zraka, ki ga povzročajo krila. Izgubljeno energijo obračajo sebi v prid.

Boingov inženir: "Piloti pravijo, da surfajo."

Stefan Bieniawski, inženir Boeingovega tehnično-raziskovalnega oddelka v videoprispevku poudarja pomembnost programske prilagoditve, s katero bo najprej ameriška vojska, pozneje pa bržkone tudi civilno letalstvo pridobilo na področju ekonomičnosti. Pravi, da Boeingovi piloti "jezdenju" zračnih vrtincev pravijo kar srfanje, kratica pa je primerna – SAVE – varčevati (Surfing Aircraft Vortices for Energy).

Letenje v formaciji v letalskih zgodovini sicer ni novost, je pa prvič, da se tovrstni način letenja namesto za vojaško-strateške razloge uporablja za varčevanje goriva.

Ne spreglejte