Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 9. 2016,
10.12

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Renault Nissan Slovenija

Natisni članek

advertorial Renault Renault Nissan Slovenija Varna vožnja

Petek, 2. 9. 2016, 10.12

2 meseca, 1 teden

Avtomobil je kompleksni strojni organizem in kot tak zahteva strokovnjaka

Pooblaščeni Renault servis: tudi skriti, a pomembni argumenti govorijo ZA

Vsebino omogoča Renault Nissan Slovenija
Pooblaščeni servis Renault | Foto Renault

Foto: Renault

Prvi avtomobili so pred več kot stoletjem nastajali v delavnicah in servisne mreže še ni bilo – popravljal ga je bolj ali manj kar lastnik sam. Sodoben avtomobil je pravo nasprotje: sestavljen je iz na tisoče delov, katerih delovanje je prepleteno in zapleteno. Le uradna servisna mreža pozna vse skrivnosti in pasti.

Poskrbite, da nestrokovno vzdrževanje ne bo postalo šibek člen vaše mobilnosti

Renault megane RS - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar Lahko bi rekli, da je avtomobil danes sestavljen iz številnih sistemov, ki vsebujejo vrsto sestavnih delov, ti sistemi pa so pogosto med seboj povezani. Vse več je natančnih tipal, ki velikokrat zahtevajo natančno umerjanje, da bi bil lahko sistem, v katerega so vgrajeni, učinkovit. Nekatera tipala so očesu skrita, nekatera pa so dobro vidna – vzrok je v tem, da le tako lahko uspešno opravljajo svoje delo. Eden takšnih je kamera na vrhu vetrobranskega stekla, ki med drugim služi za prepoznavanje stanja pred vozilom.

Njeno informacijo nenehno pregleduje elektronika in ko ugotovi, da sledi trk, zavornemu sistemu ukaže, naj sam zavre in prepreči ali vsaj omili trčenje. Razumljivo je, da je delovanje kamere oziroma natančnost njene informacije ključna za uspešno delovanje sistema. In ker je kamera pritrjena na vetrobransko steklo, njena menjava ni več tako preprosta kot še ne dolgo tega. Potrebna sta ustrezno orodje za menjavo in oprema za umerjanje njenega delovanja. Pooblaščeni serviser lahko to zagotovo stori na način, kot ga predpisuje proizvajalec.

Pravilno delovanje za varnost pomembnih sistemov: bi zaupali operacijo nekomu, ki je poceni, a nimate zagotovila, da za njim stoji proizvajalec, ki garantira, da je strokovno usposobljen in ima vso potrebno opremo

Večino zapletenih sistemov avtomobila je treba ob zamenjavi umeriti, da bi lahko od njih pričakovali pravilno delovanje. In vsi sistemi so danes krmiljeni z elektroniko, kar pomeni, da avtomobil sestavlja tudi dobršen del softvera (programske opreme), ki je, tako kot pri domačih računalnikih, podvržen pogostim nadgradnjam. To pa pomeni tudi, da morajo biti v sistemih vsi elementi med seboj kompatibilni, saj nadgradnja programske opreme lahko pomeni tudi zahtevo po drugačnih tipalih in drugih komponentah. | Foto: Ciril Komotar Večino zapletenih sistemov avtomobila je treba ob zamenjavi umeriti, da bi lahko od njih pričakovali pravilno delovanje. In vsi sistemi so danes krmiljeni z elektroniko, kar pomeni, da avtomobil sestavlja tudi dobršen del softvera (programske opreme), ki je, tako kot pri domačih računalnikih, podvržen pogostim nadgradnjam. To pa pomeni tudi, da morajo biti v sistemih vsi elementi med seboj kompatibilni, saj nadgradnja programske opreme lahko pomeni tudi zahtevo po drugačnih tipalih in drugih komponentah. Foto: Ciril Komotar

Nekateri sistemi so namenjeni le večanju udobja potnikov, nekateri pa so ključni za varnost v prometu. Pri teh je nadgradnja elektronske programske opreme še posebej pomembna, zato mora biti avtomobil recimo ob servisiranju po poškodbi ali okvari pregledan širše kot nekoč: ob udarcu pri trčenju se lahko poškodujejo tudi tipala ali elektronika nekega pomembnega sistema, ki sicer na videz s poškodovanim delom nima neposredne povezave, uradni servis pa razpolaga z vodili in smernicami za pregled pomembnih sistemov tudi v takšnih primerih.

Programska oprema je še bolj kot pri klasičnih pogonih pomembna pri električnih vozilih. | Foto: Klemen Korenjak Programska oprema je še bolj kot pri klasičnih pogonih pomembna pri električnih vozilih. Foto: Klemen Korenjak

Programska oprema, podatki … Pametnega telefona tudi ne date v roke prav vsakomur.

Renault megane RS - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar Programska oprema je še bolj kot pri klasičnih pogonih pomembna pri električnih vozilih, kot sta na primer zoe in kangoo Z.E.. Pri teh je pogon vse do elektromotorja povsem električen in elektronsko nadziran, vključno s polnjenjem. Da je tu programska oprema ključnega pomena za varno delovanje, je seveda logično.

Pri pogonu so električni tokovi veliki, zato morajo biti zaradi varnosti pod nenehnim nadzorom. Enako velja za polnjenje pogonske baterije, ki jo prav tako nadzira elektronika. Ker so številni električni spoji še posebej v vsakdanjem, nezaščitenem okolju kritični za oslabitev, kar lahko vodi tudi do okvare ali poškodbe, jih je treba načrtovano pregledovati – že na rednih servisih, še posebej pa ob okvari ali poškodbi pri trčenju.

Pooblaščeni servis Renault ima vso potrebno dokumentacijo z navodili za pregled in za popravilo tudi v takšnih primerih.

Srce avtomobila je danes drugačno kot nekoč

Zaradi ustreznega vzdrževanja še danes živijo in pojejo Renaulti, ki so pisali zgodovino v svetu in v Sloveniji. Ustrezni servis lahko avtomobil naredi nesmrten, neustrezen servis pa ga lahko hitro pošlje med zveriženo pločevino. | Foto: Zaradi ustreznega vzdrževanja še danes živijo in pojejo Renaulti, ki so pisali zgodovino v svetu in v Sloveniji. Ustrezni servis lahko avtomobil naredi nesmrten, neustrezen servis pa ga lahko hitro pošlje med zveriženo pločevino. Originalni nadomestni deli: garancija na kakovost. | Foto: Renault Originalni nadomestni deli: garancija na kakovost. Foto: Renault Toda tudi klasični pogoni z bencinskimi ali dizelskimi motorji so vse bolj zapleteni. Sistem za zaustavitev motorja in ponoven zagon (stop/start) je dobrodošel, saj zmanjšuje porabo in onesnaževanje v gostem mestnem prometu z veliko zaustavljanji, a mora tudi brezhibno delovati, za kar spet skrbi elektronika, ki nadzira električne tokove med vzdržljivima akumulatorjem in elektromotorjem za zagon. Tudi delovanje pogonskega motorja je odvisno od številnih tipal, saj lahko motorna elektronika le na osnovi pravilnih signalov s tipal učinkovito krmili motor. In tu ne gre zgolj za polnjenje z gorivom in vžig zmesi v motorju, pač pa tudi za delovanje turbopuhal, hlajenje, mazanje in seveda uravnavanje izpušnega katalizatorja.

Vse našteto pooblaščeni servisi Renault opravljajo tako na rednih servisnih pregledih kot v primeru okvare ali trčenja. V garancijo spadajo tako sestavni deli, ki se ne pokvarijo zaradi zunanjih vplivov, kot delo mehanikov. Renault ponuja tudi mobilno asistenco v primeru okvare ali trčenja, kar ne pomeni le popravila na ustrezno opremljenih servisih in dela usposobljenih mehanikov, temveč tudi pomoč na mestu okvare in trčenja.

Brez logističnih zamud: rečeno, storjeno

Renault servis | Foto: Renault Foto: Renault Servisna mreža Renault ima organizirano dobavo rezervnih delov v najkrajšem mogočem času, kar je še ena pomembna prednost za lastnike vozil Renault. Lastnikom je omogočeno tudi naročanje na redne ali izredne servisne preglede.

Posebej pomembne in koristne za lastnika vozila Renault so pogodbe o vzdrževanju, ki jih lahko doplača pri nakupu vozila. Renault ponuja tri različne pakete za dobo od 24 do 84 mesecev, da pa bi bila storitev kakovostna, jih je seveda mogoče koristiti le na pooblaščenih servisih Renault.

Pogodbo o vzdrževanju lahko lastnik vozila Renault podpiše tudi za svoje rabljeno vozilo, omogoča pa brezskrbno vožnjo, saj ne glede na izbrani paket ta vsebuje znanje, izkušnje in tovarniško dokumentacijo Renault pri vzdrževanju vozila. Poleg tega se s tem lastnik izogne nepredvidenim stroškom pri zamenjavi ali popravilu sestavnih delov.

Ne spreglejte