Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vodik

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

8 let, 1 mesec

Miti in resnice o vodikovem dodatku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Odzvali smo se na zgodbe, kako je mogoče z navadno vodo povečati zmogljivost avtomobila in ga narediti okolju prijaznejšega ter zadevo preizkusili v praksi.

Najprej malo teorije

To ni vodikov pogon v smislu gorivnih celic ali jeklenke z eksplozivnim vodikom. Tu je avtomobilu dodana posoda za vodo, ki prek elektrolize proizvaja majhne količine vodika v motornem prostoru.

Ta vodik se zmeša z zrakom in s tem v valjih poveča eksplozivnost mešanice goriva in zraka ter s tem spremeni značaj eksplozije. Na tisoč kilometrov pri tem porabimo približno liter vode.

V praksi to pomeni, da bi motor moral proizvajati več moči! Zagovorniki tega sistema pravijo, da je eksplozivna mešanica z vodikom tudi blagodejnejša za motor in zaradi boljšega izgorevanja prijaznejša do okolja.

Zaradi vsega tega naj bi bili izpusti ogljikovega dioksida manjši, po prepričanju uporabnikov pa naj bi se celo zmanjšala poraba goriva.

Ali lahko temu verjamemo?

Največja težava je v tem, da ni mogoče goljufati termodinamičnih zakonov. Elektroliza namreč potrebuje energijo, ki jo dovaja akumulator, zaradi česar je bolj obremenjen alternator in zato porablja motorno moč!

Drug problem je preprostost. Res so preproste rešitve običajno najboljše, a v tako zapletenem sistemu, kot je avtomobil z elektronsko nadzorovanim vbrizgom goriva, je težava v dodatnem sistemu, ki nenehno dovaja približno enako količino vodika.

Tretja težava je v tem, da zaradi boljšega izgorevanja v motorju lambda sonda "zahteva" večji vbrizg goriva. Kar seveda ni dobro. Toda stvar je preprosto rešljiva z dodatno elektroniko, ki "vara" lambda sondo.

Vprašanje, ki ga je treba preveriti

Vprašanje je zdaj, ali je ta dodatna elektronika dovolj, da kompenzira neprilagodljivo dovajanje vodika, in predvsem ali motor zaradi dodatka z elektrolizo pridobljenega vodika proizvede več moči, kot jo porabi za elektrolizo? Stvar smo se odločili preizkusiti v praksi in konkretno izmeriti.

Izmeri smo približno enako moč!

Vzeli smo starejši BMW 325 s pogonskim agregatom M50b20 s tovarniško nazivno močjo 110 kilovatov na glavni gredi in prevoženimi 390 tisoč kilometri.

Dinamometer Avtoelektronike je pokazal glede na različne motorne vrtljaje kilovat manjšo ali večjo moč pri uporabi dodatnega vodika.

To pomeni, da je tudi na mestih, kjer je moči več, njen prirastek zanemarljiv. Posledično zato tudi pri porabi goriva ne more biti bistvene razlike.

Edino, kar je drugače, je nekoliko čistejši izpuh, saj se zaradi drugačne narave eksplozije in boljšega izgorevanja zmanjša izpust CO.

Meritev lambda sonde (za uspešen tehnični pregled mora biti pod 1,03) je ob uporabi elektrolitskega vodika padla z 1,07 oziroma 1,04 na 1,026.

Ne spreglejte