Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 9. 2012,
10.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

elektrika

Sreda, 26. 9. 2012, 10.27

8 let

Kako klasičen motocikel preprosto spremenite v električnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenci so razvili kit za preprosto predelavo bencinskega v električni motocikel, ne da bi posegali v okvir vozila. Ohranja celo hlajenje in menjalnik ter omogoča povratno transformacijo.

Po tem, ko smo pretekli konec tedna v Logatcu lahko gledali tekmovanje z električnimi trial motocikli in ko je skoraj hkrati Letrika na cesto postavila renaulta twizyja z njihovim lastnim električnim pogonskim sklopom, smo Slovenci naredili še korak dlje k elektrifikaciji prevoza.

Vgradnja elektromotorja brez spreminjanja strukture motocikla

Nekdanja Iskra Avtoelektrika, zdajšnja Letrika, je skupaj s Pfeifer inventom in Ecatom končala prvo razvojno stopnjo električnega kita za predelavo bencinskega motocikla v električnega, ne da bi karkoli spreminjali strukturo vozila. Pri tem je pomembno to, da ohranja celo vodno hlajenje, menjalnik in sklopko! Tako dejansko zamenjamo le agregat, odstranimo posodo za gorivo in jo nadomestimo z baterijo.

Elektromotor z vodnim hlajenjem in šeststopenjskim menjalnikom

Kit je namenjen vsem supermoto in enduro motociklom, trenutno pa je vgrajen v supermoto proizvajalca HM. Ta homologacija zahteva 4,5 kilovata. To je toliko kot originalni – bencinski motocikel.

Seveda pa ima nekatere prednosti električno gnanih dvokolesnikov – to je velik navor že v prvih vrtljajih in lahkotnejša okretnost, ker nima vztrajnosti gibajočih se batov. Kljub elektromotorju, ki v osnovi ne potrebuje menjalnika, ta ostaja, saj izboljšuje zmogljivosti in ekonomičnost.

Elektromotor in celo elektronika sta tekočinsko hlajena, zato se ne ustraši športne vožnje. Prvi interni testi kažejo, da naj bi motocikel na električni pogon ob polnem plinu v šesti prestavi naredil okoli 50 kilometrov. Obstaja tudi zračno hlajen elektrokit za konverzijo mopedov z avtomatskim dvostopenjskim menjalnikom, ki dosegajo hitrost 25 kilometrov na uro.

Ne spreglejte