Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
22. 7. 2014,
13.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Volvo Družinski Avtomoto Tehno Avtomoto Terenski Avtomoto

Torek, 22. 7. 2014, 13.56

8 let

Bo novi volvo XC90 najvarnejši avtomobil na svetu?

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Švedi so si zadali visoke varnostne cilje. Do leta 2020 želi Volvo svoje avtomobile narediti tako varne, da v njih ne bo ugasnilo niti eno življenje. Novi volvo XC90 vsekakor sledi temu cilju.

Ceste vsako leto vzamejo okoli 1,2 milijona življenj

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) prometne nesreče vsako leto vzamejo okoli 1,2 milijona življenj, več kot 50 milijonov ljudi pa zaradi njih utrpi težke poškodbe.

Pri Volvu želijo tej črni statistiki narediti konec. Že leta 1970 so ustanovili lasten oddelek za proučevanje posledic prometnih nesreč Volvo Cars Traffic Accident Research Team. V 44 letih so inženirske ekipe tega oddelka proučile kar 43.400 prometnih nesreč, ki so se zgodile v realnem prometu v vsakdanjih okoliščinah. Široko bazo podatkov pa Volvo uporablja pri razvoju novih varnostnih sistemov in tehnologij za povečevanje aktivne in pasivne varnosti v svojih avtomobilih.

Do leta 2020 nameravajo varnostne sisteme za preprečevanje nesreč in blaženje posledic le teh narediti tako učinkovite, da v njihovih novih avtomobili ne bo več smrtnih žrtev oziroma potnikov, ki bi se hudo poškodovali.

Novi volvo XC 90 bo ponudil tehnološko najbolj dovršen varnostni paket

K smelemu varnostnemu cilju, ki so si ga pri Volvu zadali za konec tega desetletja, pa nedvomno vodi nova generacija SUV modela XC90. Pri Volvu trdijo, da bo novinec ponudil tehnično najbolj napreden in dovršen serijsko vgrajen varnostni paket aktivne in pasivne varnosti. V njem bosta tudi dva povsem nova sistema, samodejno zaviranje v križiščih in sistem zaščite v primeru, ko avtomobil nenadoma zdrsne ali zapelje s cestišča. "Ti dve naši svetovni novosti sta primer, kako so nove tehnologije lahko povsem ciljno usmerjene za reševanje in preprečevanje velikih težav v realnem prometu. Tovrstna strategija razvoja nas pomika vse bližje in bližje našemu cilju, da do leta 2020 nihče več ne bi umrl ali se resneje poškodoval v novem volvu," je povedala profesorica Lotta Jakobsson, izkušena tehnična strokovnjakinja iz Volvovega oddelka za varnost (Volvo Cars Safety Centre).

Run-off road protection – sistem, ki potnike ščiti, ko pod kolesi nenadoma zmanjka ceste

Volvo XC90 bo imel v naboru varnostnih sistemov kot prvi vgrajen sistem za ublažitev posledic zdrsa vozila s cestišča, ki bo potnike ščitil do popolne zaustavitve vozila.

XC90 ne bo nikomur več zaprl poti

Druga varnostna novost, ki jo bo ponudil novi XC90, pa je sistem samodejnega zaviranja v križiščih (auto brake at intersections). S tem vozniškim asistentom bo kot prvi avtomobil na svetu znal preprečiti oziroma ublažiti posledice nesreč, ki nastanejo, če voznik zavije pred nasproti prihajajočemu vozilu.

Avtomobil bo tako s samodejnim zaviranjem preprečil nesreče, ki se v križiščih največkrat zgodijo, ko voznik nasproti vozečemu vozilu ob zavijanju zapre pot. Novi volvo torej ne bo dovoljeval izsiljevanj.

Borovo jeklo njegovo karoserijo ob manj kilogramih naredi čvrsto kot trezor

Profesorica Lotta Jakobsson, tehnična strokovnjakinja iz Volvovega oddelka za varnost, pa opozarja tudi povsem na novo zasnovano strukturo in arhitekturo karoserije novega volva XC90. Vsa varnostna kletka potniške kabine je narejena iz ultratrdnega borovega jekla. To je veliko trši in hkrati lažji gradniki. Ta visokokakovostna kaljena jekla pomenijo okoli 40 odstotkov teže vozila.

"To je približno petkrat večji delež kot v predhodni generaciji volva XC90," za lažjo prestavo uporabe kakovostnejšega karoserijskega gradnika pojasnjuje Profesorica Lotta Jakobsson in poudarja, da tovrstna zasnova potnike učinkovito ščiti v praktično vseh mogočih prometnih nesrečah.

Sedeži varujejo vrat

Potniki bodo sedeli na sedežih nove generacije, ki bodo veliko učinkovitejši pri zaščiti potnikov pri naletu od zadaj, ko se v zadnji del avtomobila zaleti drugo vozilo.

Takrat se zaradi nenadnega, močnega sunka od zadaj zgodi tako imenovani whiplash, ki lahko povzroči hude poškodbe vratnih mišic in vretenc. Novi sedeži bodo v kombinaciji z elektronsko nadzorovanimi varnostnimi pasovi v vseh treh sedežnih vrstah preprečevali prav tovrstne poškodbe, ki mnogokrat povzročijo trajno invalidnost.

Ne spreglejte