Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
21. 4. 2014,
9.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

BMW Tehno Avtomoto Varna vožnja

Ponedeljek, 21. 4. 2014, 9.19

8 let

BMW s pametnimi lučmi in nočnim vidom nad skrite pasti nočne vožnje

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
BMW varnost izboljšuje s pametnimi lučmi in sistemom nočnega vida s funkcijo prepoznavanja pešcev in divjadi. Dolga luč se sama prilagaja prometu, avtomobil pa v temi vidi bolje kot voznik.

Pametne luči s pomočjo kamere usmerjajo svetlobo tja, kjer jo voznik potrebuje

Z zagotavljanjem boljše vidljivost pa BMW želi aktivno vplivati na zmanjšanje števila nesreč ponoči.

Pri tej nameri se Bavarci ne zanašajo zgolj na doseg svetlobnega snopa novih luči. S svojo tehnologijo aktivnih žarometov BMW selective beam svetlobo aktivno usmerjajo tja, kjer jo voznik najbolj potrebuje. Pri tem snop sledi toku prometa, da ne moti preostalih udeležencev v prometu. Kamerama vrhu vetrobranskega stekla predstavlja podatkovni vir, ki svetlobni snop luči vodi tako, da ne zaslepijo voznike, ki pripeljejo na sproti oziroma ne motijo voznika v spredaj vozečem avtomobilu.

Tak aktivni žaromet povsem torej povsem samodejno prilagaja dolžino in širino snopa.

Kirurška natančnost svetlobnega snopa brez izgub intenzitete svetilnosti

BMW inženirje smo povprašali tudi o razliki med sistemom BMW selective beam in Audijevimi matrix LED-žarometi, ki smo jih nedavno preizkusili na testu prenovljene osmice.

Razložili so nam, da so odločili, da pri usmerjanju svetlobe ne bodo prižigali in ugašali posameznega segmenta LED-diod, temveč svetlobo usmerjali. V ta namen so razvili zelo natančne vrtljive mehanizme.

Ti na podlagi slike s kamere usmerjajo dolgo luč in delujejo z natančnostjo 0,1 stopinje. Tako so dosegli, da se prekriva le najmanjša potrebna površina, kar precej zmanjša izgubo jakosti svetlobe. Pozno zvečer na cestah bavarskega podeželja smo se prepričali, da zadeva deluje res zelo natančno. Cesta je pred avtomobilom dejansko v vsakem trenutku osvetljena kar najbolj optimalno. BMW pametne luči se na prometni tok ter razmere odzivajo res hitro in zdi se, da bolj kot zasukom volana dejansko sledijo voznikovemu pogledu.

Night vision, nočni vid za jasen pogled skozi črno temo

Nadgradnja pametnih aktivnih žarometov pa v seriji vozil 5, 7 in X5 kot opcijo ponuja še funkcijo nočnega vida in prepoznavanja pešcev ter divjadi.

S sistemom, ki ponoči vidi dlje kot voznik, prepozna več kot 10.000 živali in voznika opozori ter z utripajočim svetlobnim snopom celo označi divjad ob cesti, je seveda možnost za tovrstne nesreče bistveno manjša.

Pri tem so aktivni varnostni sistem povezati tudi z drugimi avtomobilskimi komponentami. Izstopa predvsem ocena tveganja, na katero se odzove zavorni sistem.

Če voznik ob svetlobnem in zvočnem opozorilu ne reagira oziroma ne zmanjša hitrosti ter nadaljuje z vožnjo v enakem tempu, nadzorna enota samodejno poveča tlak v zavorah in avtomobil pripravi na zaviranje v sili.

Če se pešec ali žival znajdeta v kritičnem območju, so zavore v polni pripravljenosti.

Takoj, ko voznik pritisne na zavoro, te odreagirajo s polno močjo, in to ne glede na odločnost voznikovega zaviranja.

Ne spreglejte