Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
8. 1. 2017,
9.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

2

Natisni članek

test BMW

Nedelja, 8. 1. 2017, 9.02

6 let, 7 mesecev

Lep, hiter, udoben. Tudi pameten?

BMW ConnectedDrive: avtomobil kot pametni telefon na štirih kolesih #test

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

2

BMW 425d gran coupe | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Za volanom BMW 425d gran coupe smo se poglobili v večpredstavnostni vmesnik ConnectedDrive, ki bavarca spremeni v pametni telefon na štirih kolesih.

Kaj je ConnectedDrive?

Vozila BMW, ki imajo na seznamu dodatne opreme tudi ConnectedDrive, so opremljena s kartico SIM, ki zagotavlja stalen dostop do spleta prek mobilnega omrežja 3G.

ConnectedDrive je hkrati asistent na cesti in večpredstavnostna centrala. Med funkcijami, ki jih ponuja, so pomoči za čim bolj udobno in varno vožnjo, zelo napredna navigacija, možnost prebiranja novic, brskanja po spletu in nalaganja aplikacij ter stik s podporo lastnikom vozil BMW kadarkoli in kjerkoli.

Na uporabniško izkušnjo med drugim vplivata  tudi velikost in kakovost, berite ločljivost, zaslona. Tesla je v tem pogledu postavila standarde. Pri tokratnem zaslonu si na primer pripombo zasluži slaba vidljivost, ko pod določenimi koti v kabino posijejo sočni žarki.  | Foto: BMW Na uporabniško izkušnjo med drugim vplivata tudi velikost in kakovost, berite ločljivost, zaslona. Tesla je v tem pogledu postavila standarde. Pri tokratnem zaslonu si na primer pripombo zasluži slaba vidljivost, ko pod določenimi koti v kabino posijejo sočni žarki. Foto: BMW

ConnectedDrive ni najcenejša dodatna oprema. Testni BMW 425d gran coupe, ki stane 74.138 evrov, bi bil brez paketa ConnectedDrive cenejši za 2.501 evro.

Preberite test avtomobila BMW 425d gran coupe

To je avtomobilsko razkošje za 170 tisoč evrov. Tudi za slovenske menedžerje?

ConnectedDrive - kako?

ConnectedDrive je integriran v BMW-jev infozabavni sistem iDrive. V testnem BMW 425d gran coupe je prikazan na sedempalčnem zaslonu, ki pa ga ni mogoče upravljati s prsti (beri: ni na dotik). Nadzor nad pametnimi funkcijami avtomobila omogoča ob prestavni ročici nameščena konzola z enim vrtljivim in sedmimi klasičnimi gumbi.

Nadzor z gumbi pod desno roko vozniku omogoči, da ConnectedDrive upravlja, ne da bi s pogledom zapustil optimalni položaj za volanom. Z glasovnimi ukazi tudi obe roki lahko ostaneta na volanu. Zaslon na dotik je sicer na voljo kot dodatna oprema pri določenih modelih vozil BMW. | Foto: Matic Tomšič Nadzor z gumbi pod desno roko vozniku omogoči, da ConnectedDrive upravlja, ne da bi s pogledom zapustil optimalni položaj za volanom. Z glasovnimi ukazi tudi obe roki lahko ostaneta na volanu. Zaslon na dotik je sicer na voljo kot dodatna oprema pri določenih modelih vozil BMW. Foto: Matic Tomšič

ConnectedDrive - navigacija in asistenčni sistemi

BMW ConnectedDrive vozniku ponuja napreden navigacijski sistem, ki zna poiskati optimalno pot do cilja. Navigacija v primeru prometnih zamaškov določi pot, ki bo vozniku prihranila največ časa. Podatke o prometnih konicah ConnectedDrive pridobi na spletu.

Uporabniški vmesnik ConnectedDrive je preveden v slovenščino, a ne popolnoma. Ko zaidemo globlje v menije, materni jezik zamenja angleščina. | Foto: Matic Tomšič Uporabniški vmesnik ConnectedDrive je preveden v slovenščino, a ne popolnoma. Ko zaidemo globlje v menije, materni jezik zamenja angleščina. Foto: Matic Tomšič

Navigacija zna za voznika najti tudi interesne točke v bližini avtomobila. Nas je zanimalo, kje so trgovine, zato smo BMW povprašali po "Shopping Facilities":

Ob supermarketih bi nas ConnectedDrive lahko pripeljal tudi do trgovin s spominki in z obutvijo, knjigarn, Bauhausa ... To je sicer eden od menijev, kjer BMW ne govori več slovensko, je pa glasovno vodenje do cilja v celoti v slovenščini, kar je plus. | Foto: Matic Tomšič Ob supermarketih bi nas ConnectedDrive lahko pripeljal tudi do trgovin s spominki in z obutvijo, knjigarn, Bauhausa ... To je sicer eden od menijev, kjer BMW ne govori več slovensko, je pa glasovno vodenje do cilja v celoti v slovenščini, kar je plus. Foto: Matic Tomšič

 

Takole je videti seznam vseh supermarketov v bližini vozila. Ko izberemo enega in ga označimo, se pokaže na zemljevidu. | Foto: Matic Tomšič Takole je videti seznam vseh supermarketov v bližini vozila. Ko izberemo enega in ga označimo, se pokaže na zemljevidu. Foto: Matic Tomšič

Navigacija ConnectedDrive omogoča tudi interaktivni 3D-pogled na okolico cilja. Prizore, kot je spodnji iz britanske prestolnice London, bomo sicer videli le v največjih evropskih mestih.

 | Foto: YouTube Foto: YouTube

S ConnectedDrive sodelujejo tudi nekateri sistemi pomoči pri vožnji. To so med drugim asistenti za parkiranje, opozorilo pred zapustitvijo in menjavo voznega pasu (pomočnik za ohranjanje vozila na voznem pasu je na voljo le pri vozilih BMW serije 7), pogled od zgoraj (foto spodaj), projektor HUD (Head-Up Display, hologram, ki vozniku za volanom prikazuje vse pomembne informacije).

Pogled od zgoraj je ena najbolj uporabnih pomoči pri vzvratnem parkiranju. | Foto: Matic Tomšič Pogled od zgoraj je ena najbolj uporabnih pomoči pri vzvratnem parkiranju. Foto: Matic Tomšič

BMW in internet

ConnectedDrive ob integraciji v navigacijski sistem vozniku ponuja tudi celo vrsto pametnih storitev. Prva je BMW Online.

Fotogalerija
1 / 2

Tu lahko prebiramo aktualne novice z vseh področij (če želimo, nam jih lahko avtomobil prebere na glas, a ne v slovenščini), preverimo vreme in brskamo po spletu (prek Googla) ter uporabljamo spletno pisarno. Besedila nam pri zadnjih dveh ni treba vpisovati, saj to traja odločno predolgo - lahko ga narekujemo s pomočjo spodnjega gumba:

 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Druga za slovenskega voznika zanimiva prvina ConnectedDriva je storitev BMW Apps. Vozniku omogoča, da prek aplikacije za pametni telefon BMW Connected z vozilom sinhronizira druge mobilne aplikacije, kot so Deezer, GoPro, Audible, TuneIn Radio.

Aplikacij, ki so združljive z BMW ConnectedDrive, je za zdaj zelo malo.  | Foto: BMW Aplikacij, ki so združljive z BMW ConnectedDrive, je za zdaj zelo malo. Foto: BMW

Za uporabo te funkcije mora voznik pametni telefon z avtomobilom povezati prek ustreznega kabla oziroma ga priklopiti v ležišče, ki je spravljeno pod naslonom za roko. Zadeva je v delovanju kar uporabna, čeprav je aplikacije, ki so z BMW ConnectedDrive združljive na slovenskih cestah, mogoče prešteti na prste obeh rok.

BMW kot telefon

 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Vgrajena kartica SIM vozilom BMW s paketom ConnectedDrive ne omogoča le klica BMW-jevi podpori voznikom, temveč tudi klic v sili, ko gre kaj narobe. Avtomobil na številko 112 pokliče sam, če se sprožijo zračne blazine, s pritiskom na gumb SOS, ki je na strehi tik nad prestavno ročico, pa lahko to voznik stori tudi sam.

Česa ni?

BMW 425d gran coupe | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Čeprav je cena paketa praktično enaka, ConnectedDrive slovenskemu vozniku ne ponuja nekaterih funkcij, ki so lastnikom vozil BMW na voljo v tujini. Primeri:

- možnost naročnine na nekatere storitve BMW (predvajalnik internetne glasbe z več kot 28 milijoni pesmi, podatki o pretočnosti prometa v realnem času);

- aplikacija BMW Remote, ki omogoča zaklepanje vozila na daljavo in prikaz lokacije vozila na zemljevidu Google Maps;

- BMW concierge, oseba, ki jo voznik lahko pokliče in povpraša o najboljših bližnjih restavracijah, klubih, masažnih salonih itd.;

- povezava z aplikacijami za pametni dom, ki omogočajo ogled slike iz varnostnih kamer, ki jih ima voznik doma, na zaslonu vozila BMW s ConnectedDrivom.

 

Ne spreglejte