Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Nedelja,
5. 10. 2014,
22.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Opel Ciril Komotar Tehno Avtomoto

Nedelja, 5. 10. 2014, 22.09

7 let, 12 mesecev

Zmogljiv Oplov trivaljnik napoveduje hibridno zavezništvo z električnimi konji

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pogovor z Oplovim inženirjem o novem trivaljniku in električni prihodnosti nemške znamke, ki bo novo poglavje odprla po amperini upokojitvi.

Dr. Matthias Alt, 43-letni inženir in direktor razvoja malih bencinskih motorjev, svojo predanost nemški znamki dokazuje že sedemnajsto leto. Tudi zaradi njegove pomoči bo peta generacija opel corse najtišji malček z litrskim trivaljnikom. O novem trivaljniku je spregovoril z zanosom ponosnega očeta, ki opisuje prve korake svojega prvega otroka. Vloga na novo razvitega trivaljnika kompaktne zasnove in s popolnoma aluminijastim blokom bo, sodeč po njegovem skrivnostnem nasmešku, presegala malega adama in corso. Leta 2008 je bil zaradi raziskav in razvoja na področju malih motorjev na notranje izgorevanje imenovan za Oplovega najbolj koristnega delavca.

Opel s trivaljnikom vztraja že od leta 1997 (opel corsa), zdaj pa ste s popolnoma novim motorjem storili velik korak naprej. Kako velik izziv je bilo na novo zasnovati motor, brez katerega znamka v stremenju za najnovejšimi trendi sploh ne sme več ponuditi majhnega avtomobila?

Opel je bil eden izmed tistih, ki je svojo trivaljno vizijo zakoličil že globoko v prejšnjem tisočletju, zato smo se lahko naslanjali na skoraj dve desetletji izkušenj. Znanju, ki smo ga nakopičili z uspešno trivaljno prakso nekaterih starejših modelih, smo dodali sodoben pristop, katerega glavni značilnosti sta izpopolnjeni tehnologiji neposrednega vbrizga in prisilnega polnjenja s turbinskim polnilnikom.

V iskanju sinergije omenjenih tehnologij smo stremeli predvsem k izboljšanju ravni učinkovitosti in ekonomičnosti, kar smo tudi dosegli. Prednosti novega motorja so tako v primerjavi s trivaljnim predhodnikom in podobno zmogljivimi, pretežno štirivaljnimi motorji večje prostornine, občutne.

Torej, kakšne so prednosti in katere izboljšave so jih prinesle?

Še posebej smo ponosni na vzoren izkoristek, energijsko učinkovitost in prožnost motorja. Pri denimo 1800 vrtljajih ponuja za dobro tretjino več navora kot Oplov podobno zmogljiv 1,6-litrski atmosferski štirivaljnik, veliko časa pa smo namenili tudi tehnologiji neposrednega vbrizga, ki učinkovitost dolgujejo natančni kalibraciji variabilnega krmiljenja ventilov.

Z odlično odzivnostjo turbinskega polnilnika smo izkušnjo še dodatno nadgradili – pomembno je namreč, da kupcem ponudimo veliko uporabnega navora že v nižjem območju delovanja.

Nekateri vozniki, kupci trivaljnikov še niso sprejeli z odprtimi rokami. Izdajata jih zvok in tresljaji …

Eno glavnih vodil pri razvijanju novega motorja je bilo, da tudi zahtevnejši uporabniki ne smejo čutiti ali celo slutiti majhnosti in kompaktnosti motorja. Število valjev pravzaprav ni pomembno in kar šteje, so zmogljivosti, uglajenost in učinkovitost, ki naj bi se jih voznik zavedal predvsem na bencinski črpalki.

Verjamem, da smo oziroma bomo spremenili občutke oziroma dojemanja voznikov, vsaj tistih, ki se ideji o zmogljivem in varčnem trivaljniku še niso privadili. Tudi zato smo, na primer, izkoristili vsako priložnost za izboljšanje uglajenosti motorja pri vseh vrstah obremenitev, kar med drugim dokazujemo tudi z integracijo izravnalne gredi v oljnem koritu karterja, za uravnoteženje delovanja motorja.

Povedano preprosto, z omenjeno gredjo smo praktično eliminirali negativne vibracije in dosegli zelo visoko raven mirnega teka v vseh območjih delovanja.

Litrski trivaljnik je pot začel v adamu, nadaljuje pod pokrovom corse, kako visoko pa lahko poseže? Kakšen je njegov domet znotraj Oplove palete vozil?

Dolgoročno seveda načrtujemo z umestitvijo trivaljnika v več naših avtomobilov, tudi večjih, kjer bo, o tem smo prepričani, svoje poslanstvo opravljal v enako zanesljivi meri. Kje natančno pa se bo naš nov motor pojavil, pa še ne moremo razkriti.

Nekateri tekmeci so sicer že napovedali enako velike in podobno zmogljive motorje v vozilih srednjega razreda, vprašanje pa je, kako se bodo na to odzvali kupci. Nekdo, ki odšteje relativno veliko denarja za tako velik avtomobil, verjetno še ni pripravljen na takšen preskok.

Hibridizacija in elektrifikacija že nekaj časa presegata okvire modne muhe in neslišnost pogona počasi kaplja tudi v majhna vozila. Kakšni so Oplovi načrti v tej smeri? Zdi se, da pri Oplu vlada zatišje pred nevihto.

Corsa je avtomobil cenovno izredno občutljivega segmenta. Tudi zato smo se usmerili v razvijanje učinkovitosti lahke gradnje klasičnih motorjev na notranje izgorevanje, tako imenovane turbo tehnologije in tehnologije neposrednega vbrizga.

Vsekakor pa trivaljnik vidimo kot idealnega partnerja morebitnega nadaljevanja zgodbe elektrifikacije Oplove palete v prihodnosti. Razvijamo namreč nekaj zanimivih konceptov, ki bi bili v tem pogledu lahko zelo učinkoviti in bi se lahko ustrezno vključili v našo prodajno paleto.

V tem trenutku pa bomo vso pozornost najprej posvetili amperi, ki ima pred sabo še lep del življenjske poti. Nekatere podrobnosti, verjetno tudi o usodi trivaljnika, bodo najbrž znane že na avtosalonu v Detroitu, januarja 2015, ko bo Chervolet razkril osveženega brata dvojčka, volta.

Ne spreglejte