Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
13. 6. 2014,
14.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Audi Toyota Porsche

Petek, 13. 6. 2014, 14.06

8 let

Zmagovalec v 24 urah Le Mansa naredi elektriko za 350 "žeht" domačega pranja

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dirkaški prototip lahko v 24 urah dirke v Le Mansu proizvede energije za okrog 350 "žeht" s pralnim strojem, električni golf pa bi se s to količino energije lahko peljal 4.500 kilometrov.

V Le Mansu se tradicionalno rodijo tehnologije avtomobilske prihodnosti

Prototipi elitne kategorije LMP1 za vztrajnostne dirke, ki bodo svoj vrhunec danes in jutri doživele s 24-urnim spektaklom v Le Mansu, spadajo med najdražje športne avtomobile. Zaradi pravil FIA pa so te specialke danes polne naprednih tehnoloških sistemov, ki bodo čez nekaj let postali sestavni del naših vsakdanjih avtomobilov.

Audi je prav v Le Mansu predstavil digitalno vzvratno ogledalo, uvedli so žaromete LED in lani tudi laserske žaromete.

Dirkalniki znajo izkoristiti tudi toplotno energijo izpušnih plinov

Vodilne tri tovarniške ekipe so pri izdelavi pogonskih sklopov izbrali različne pristope. Audijev dirkalnik poganja štirilitrski turbodizelski motor V6, Toyotinega TS040 hybrid pa 3,7-litrski bencinski atmosferski motor V8. Pri Porscheju stavijo na zelo kompakten dvolitrski bencinski štirivaljnik z neposrednim vbrizgom.

Lani zmagovalni Audi R18 e-tron quattro bi tako v svojem pogonskem sistemu že lahko imel dva hibridna sklopa. Prvi na sprednji osi ohranja kinetično energijo med zaviranji, električna energija pa se shranjuje prek vztrajnika. Inženirji v Ingolstadtu so zdaj turbinski polnilnik klasičnega motorja z notranjim izgorevanjem povezali z električno napravo, ki omogoča pretvorbo toplotne energije izpušnih plinov v električno energijo.

Pri Audiju so se naposled sicer odločili, da drugega hibridnega sklopa v Le Mansu vseeno ne bodo uporabili, zato pa bo izkoristek toplotne energije dodatno poganjal Porschejev prototip 919 hybrid.

Toyota zaradi atmosferskega motorja možnosti izkoristka toplotne energije nima.

V enem krogu hibridni sistem proizvede za eno "žehto" električne energije

Porschejev in Toyotin prototip bosta vsak krog proizvedla šest megadžulov energije, kar je enako 1,6 kilovatne ure. Približno enako količino energije porabi domači pralni stroj pri enem pranju. Lani je zmagovalni avtomobil v 24 urah dirke prevozil 348 krogov, kar zagotovi energijo, s katero bi lahko električnega volkswagen golfa peljali 4.500 kilometrov daleč.

Ker so se odpovedali drugemu hibridnemu sistemu, bodo audiji proizvedli le dva megadžula energije.

"Razlika je velika. Štiri ali pet sekund vsake ravnine imamo vsaj 200 konjev manj. Drugi hibridni sistem smo odstranili, ker se nam ni splačal. Bistveno je vplival tudi na razporeditev mase, ki smo jo morali letos zaradi pravil zmanjšati za 45 kilogramov," razlaga vodja Audijeve ekipe Wolfgang Ullrich. Njegova ekipa se je letos večkrat pritoževala, da so se pravila spremenila v prednost dirkalnikov z bencinskim motorjem.

Prav zato se bo moral letos Audi zateči prav k odlični taktiki, saj na stavnicah pred dirko najbolje kaže Toyoti.

Bodo toyote in porscheji z enako količino goriva prevozili krog več od audijev?

Vsak avtomobil ima določeno dovoljeno količino goriva, ki je odvisna od tipa motorja in obsega hibridnega sistema.

Glede na izračune odgovornih, ki so postavili ta pravila, bi Audijev dirkalnik z enim tankom goriva lahko izpeljal 13,2 kroga, Toyotin in Porschejev sistem pa bi zagotovil 13,9 kroga. Audijevi tekmeci bi torej ob ugodnem spletu okoliščin z eno posodo goriva lahko odpeljali en krog več kot Audi.

Porschejev dirkalnik s skupno močjo okrog 500 "konjev" lahko za 13,6-kilometra dolg krog v Le Mansu porabi le 4,78 litra goriva.

Ne spreglejte