Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Opel Družinski Avtomoto

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

8 let

Varčevanje z gorivom na avtocesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vožnja po avtocesti je zaradi visokih hitrosti potratna. S pravilnim pospeševanjem in preračunavanjem razdalj do spredaj in zadaj vozečih vozil pa lahko postane varčnejša od stare ceste.

Z zgodnjo (ali pozno) uro se izognete zastojem

Manja Rajh se odpravi na pot v službo zelo zgodaj. Pravi, da rada vstaja zgodaj in da ji je všeč, če je v službi prva, a to ni edini razlog, zaradi katerega se na delo odpravi ob zgodnji jutranji uri. Ker gre na pot že ob šesti uri, se hkrati izogne prometnim zastojem, ki se ob poznejših jutranjih urah praviloma pojavijo na celjskih vpadnicah.

Čas poti je torej premišljeno izbran in zdi se, da Manji ne zagotovi le krajše in manj stresne poti na delo, ampak, kot pravi, tudi nekaj dodatnega mirnega jutranjega časa, ko lahko v službi postori reči, za katere bi ji sicer pozneje v dnevu praviloma zmanjkalo časa.

Zveni znano? Manja večji del poti prevozi po avtocesti, kar jo druži z veliko večino drugih voznic in voznikov, ki se dnevno iz primestnih regij vozijo v mesta.

Na avtocesti je ključna aerodinamika!

Avtocesta, predvsem visoka potovalna hitrost, ki jo na njej lahko dosežemo, pa je za varčno vožnjo zelo trd oreh. Največja zaviralca vožnje sta namreč kotalni in zračni upor, prav slednji pa postane na avtocesti zelo velik porabnik goriva. Pri nakupu avtomobila je torej priporočljivo, še posebej če večino dnevnih kilometrov opravite po avtocesti, pogledati tudi, kakšne oblike je in kakšen količnik zračnega upora ima avtomobil, ki ga kupujete.

Gospa Manja vozi bencinskega enoprostorca, kar s stališča varčne vožnje sicer ni najbolj posrečena izbira, a ji njene druge (mobilnostne) zahteve narekujejo potrebo po tako prostornem avtomobilu, število letno prevoženih kilometrov pa tudi še ni tako veliko, da bi prav nujno klicalo po dizelsko gnanem avtu. Sicer so dizelsko gnani avtomobili, ki se tudi pri večjih hitrostih vrtijo z občutno nižjimi motornimi vrtljaji, bolj prava izbira za vse, ki se veliko vozijo po avtocesti. Naj na tem mestu dodamo, da je zadnja leta opevan downsizing za take vozniške potrebe manj ugodna rešitev, saj so s turbinami izdatno podprti motorji majhnih litrskih prostornin pri velikih hitrostih praviloma precej bolj potratni kot tisti z nekoliko večjo prostornino.

Manj ugank je z menjalnikom, pri tem namreč velja pravilo več jih je, bolje je, kar se še posebej izkaže prav na avtocesti. Petstopenjski menjalniki današnjim vozniškim potrebam praviloma ne zmorejo več dovolj učinkovito kljubovati, kar velja pri zamenjavi avtomobila prav tako upoštevati.

Izziv ugotavljanja najprimernejšega trenutka za skok na prehitevalni pas

Relacija, ki jo gospa Manja prevozi do službe in nazaj, je relativno kratka, za to tudi njena pot po avtocesti ni posebej dolga, a je hkrati vseeno dovolj dolga, da je lahko tudi na avtocesti preskusila nekaj eko trikov.

Predvsem je treba poudariti skrajšan čas pospeševanja do želene potovalne hitrosti, vožnjo v šesti prestavi, uporabo tempomata, ki ga gospa Manja tudi sicer uporablja, ter vožnjo s kar najmanj zaviranji in pospeševanji pri prehitevanjih. Slednje je najtežje doseči, saj zahteva največ pozornosti in preračunavanja, kar pa je lahko tudi zabavno in poživljajoče, saj situacije na cesti niso nikoli identične, kar pomeni, da lahko postane dnevna vožnja po avtocesti na tak način tudi manj monotona.

V idealnih razmerah bi vsi vozili z enako hitrostjo in z dovolj veliko varnostno razdaljo, a to bi nas prikrajšalo za izziv preračunavanja in ugotavljanja najprimernejšega trenutka za skok na prehitevalni pas. Pri preračunavanju moramo upoštevati hitrost in oddaljenost vozil, ki vozijo hitreje kot mi in so za nami, prav tako je koristno videti tudi to, ali se nam od zadaj približuje eno vozilo ali kolona več vozil, te podatke pa je treba uskladiti z občutkom in podatkom, kako hitro se mi približujemo vozilu pred nami.

Počasno pospeševanje je potratno!

Vse našteto nam bo v pomoč pri določanju najbolj primernega trenutka za varno in tekoče (brez zaviranja in pospeševanja) prehitevanje. Prav tako je odlično, kadar se naš hitrostni ritem vožnje ujame z izbrano hitrostjo vožnje vozila pred nami, ob ustrezni varnostni razdalji do vozila spredaj nam to pogosto ponuja možnost bolj ležernega "preračunavanja".

Z gospo Manjo sva v drugi vožnji prav tako poskušala ujeti učinkovitejši ritem pospeševanja, pri čemer se je dobro držati pravila, da mora biti pospeševanje kratko in učinkovito, torej počasno nabiranje hitrosti z malo pritisnjeno stopalko plina bo bolj potratno, kot če plin pohodimo nekoliko bolj. Pravilo do treh četrtin pritisnjene stopalke za plin prav v takih primerih najbolj drži, saj bomo na ta način skrajšali energetsko najbolj potraten čas vožnje (pospeševanje) in bomo hitreje na želeni hitrosti, ko lahko plin spustimo in "samo" še vzdržujemo hitrost.

Ne prevažajte praznih strešnih kovčkov

Sliši se preprosto in tako tudi je, kar na koncu pove tudi gospa Manja. Naj dodamo še to, da je za vse tiste, ki dnevne kilometre nabirate po avtocestah, še posebej pomembno, da na avtu po nepotrebnem ne vozite strežnih nosilcev in kovčkov, da v prtljažniku ne tovorite odvečnih stvari in da so pnevmatike primerno napolnjene.

Ne spreglejte