Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
16. 12. 2013,
13.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Peugeot Športni Avtomoto

Ponedeljek, 16. 12. 2013, 13.18

8 let

Trideset let peugeota 205 T16: "Ločil je može od fantov"

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Peugeot je pred 30 leti predstavil ikono svoje športne ponudbe 205 GTI. Najbolj divja dirkaška različica je imela pri masi 910 kilogramov kar 430 "konjev". Originalni GTI pravega naslednika nima.

Nakup Simce je Peugeota pognal v razvoj majhnega športnega vozila

Peugeot je pred tridesetimi leti z modelom 205 začel pisati novo poglavje svoje avtomobilske zgodovine. Z nakupom Simce so presegli videz klasičnih in konservativnih avtomobilov. S športnimi različicami dvestopetice pa v le nekaj letih niso izdelali le prave ikone in pojma športnih avtomobilov, temveč tudi enega najbolj brutalnih dirkalnih avtomobilov vseh časov.

Originalni GTI kljub poskusu še ni dobil pravega naslednika

Peugeot je prav letos za zdajšnji model 208 obnovil športno različico GTI, ki so jo tako uspešno prodajali pri omenjenem modelu v osemdesetih in devetdesetih letih. Kot smo zapisali že med testom peugeota 208 GTI, pa reinkarnacija avtomobilske ikone vseeno ni ponudila pravega športnika z dušo, kakršen je bil original pred tremi desetletji.

Peugeota 205 so uradno predstavili 24. februarja 1983. Postavljal se je predvsem z novo zasnovanim McPhersonovim podvozjem spredaj in večvodilno premo na zadnjih kolesih. Leta 1984 je sledila prva športna različica GTI, ki jo je poganjal še osnovni 1,6-litrski motor s 77 kilovati. Pozneje je sledila tudi 1,9-litrska različica motorja, ki je imela že 94 kilovatov.

GTI je bil majhen in neposreden športni avtomobil, ki še danes na obraz lastnikov nariše iskren nasmešek. Ostal je zvest osrednjemu namenu in vase ni spustil pomembnejših elektronskih pomagal.

Bila je formula ena za makadam

Peugeot je dejansko najbolje izkoristil pravila skupine B. Audi je v svetovni reli v osemdesetih resda prvi vpeljal revolucionarni štirikolesni pogon, a njihov avtomobil je bil z veliko maso in dimenzijami za ozke ceste že preveč okoren. Peugeot je dirkaško dvestopetico naredil na kompaktni zasnovi, ki je nudila praktično možnost izkoristka nekaj sto "konjev" tudi na najbolj zahtevnih cestah.

Peugeot Sport je sredi leta 1984 sestavil pravo sanjsko moštvo. Jean Todt, poznejši vodja Ferrarijeve ekipe v F1 in današnji predsednik FIA, je imel vse niti ekipe v svojih rokah. V ekipo je pripeljal najboljšega dirkača in nekdanjega svetovnega prvaka Arija Vatanena, ki je že v krstni sezoni trikrat zmagal in napovedal šampionski pohod francoske ekipe.

To se je sicer zgodilo, le da v glavni vlogi ni bil Vatanen. Fincu je na začetku sezone 1985 uspela ena najboljših predstav v zgodovini svetovnega relija, ko je reli v Monte Carlu kljub časovnemu pribitku osem minut dobil s prednostjo petih minut. Brez pribitka bi bil od drugouvrščenega Walterja Röhrla torej hitrejši za neverjetnih 13 minut. Toda Vatanen je sredi leta doživel skoraj usodno nesrečo v Argentini, po kateri je psihično dolgo okreval in njegovo vlogo v ekipi je skupaj z naslovom svetovnega prvaka prevzel rojak Timo Salonen.

Sredi leta 1985 je Peugeot za dvestopetico predstavil drugo evolucijo, ki je dobila več plastičnih aerodinamičnih dodatkov na zunanjosti, še posebej pa je na zadku izstopal velik spojler. Dimenzijsko je dirkalnik ostal enak predhodniku, le da je bil 70 kilogramov lažji in imel 80 "konjev" več. Pri moči 430 "konjev" in 490 njutonmetrov navora je bila masa avtomobila vsega 910 kilogramov!

Legendarnega peugeota smo leta 1987 občudovali tudi v Ljubljani

Peugeot je tokrat naslov svetovnega prvaka osvojil s Kankkunenom, zaradi ukinitve skupine B pa so legendarni avtomobil pozneje uporabili le še na reliju Dakar in ameriški gorski dirki Pike's Peak.

Peugeot 205 T16, ki so ga imenovali tudi formula ena za makadam, je bil tudi priljubljen razstavni avtomobil. Leta 1987 so ga na avtomobilskem salonu v Ljubljani lahko občudovali tudi Slovenci.

Ne spreglejte