Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
25. 12. 2013,
22.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ford Tehno Avtomoto

Sreda, 25. 12. 2013, 22.10

8 let

Tehnološki sonet v ponos pokojnemu Henryju Fordu

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Fordova prihodnost bo polna lastnih tehnoloških inovacij, izstopa želja po čimprejšnji uresničitvi avtonomnega vozila. Pozabili niso niti na SUV-je, malčke in avtomobilsko erotiko.

Izvršni predsednik Bill Ford, sicer ponosen na napredek znamke, je po le nekaj desetih sekundah svojega nagovora poudaril resnost avtomobilske realnosti:

"Svet je potreboval sto let, da se danes po cestah vozi dobra milijarda vozil. V prihodnjih dvajsetih letih se bo to število podvojilo. Še pred letom 2030 bo 75 odstotkov svetovnega prebivalstva živelo v mestih in v petdesetih največjih jih bo več kot deset milijonov. Prometni zastoji so in bodo velika težava na poti k znosnejši mobilnosti, hitra rast bo imela ekonomske, morda celo zdravstvene posledice."

Je svet pripravljen na avtomobilski baby boom?

Ljudje bodo avtomobile kljub vse večji ekološki ozaveščenosti zahodnega sveta kupovali z nezmanjšanim, celo povečanim zanosom. Tudi zaradi rastočih, predvsem azijskih trgov. Zgolj Ford bo v prihodnjih petih letih na trg poslal 25 novih ali osveženih modelov.

Obseg avtomobilske industrije na čelu s prodajo se bo po nekaterih podatkih le v Zahodni Evropi v prihodnjih nekaj letih povečal za dvajset odstotkov. Ekonomska stabilizacija bo tvorila trdne temelje, na katerih bodo morale avtomobilske znamke graditi odgovorno in premišljeno.

Ford delno rešitev vidi v postopni integraciji avtomobilskih znamk na področju združevanja pametnih tehnologij, katerih skupni cilj je popolnoma avtonomna vožnja. Do takrat pa industrijo in potrošnike čaka tisoče drobnih korakov.

Avtomobili bodo videli okoli ovinka

Prvi koraki so povezani s postopnim vpeljevanjem tehnologij, ki svet in voznika počasi pripravljajo na delno, v nekaterih primerih celo popolnoma avtonomno vožnjo – ta bo pot v serijsko proizvodnjo najbrž našla presenetljivo kmalu.

Sistemi samodejnega parkiranja (Ford in številne druge znamke ga ponujajo že nekaj let), aktivni tempomati s prilagajanjem hitrosti vozilu spredaj, samodejnim ustavljanjem in speljevanjem so posledica enega prvih korakov na poti k avtonomni vožnji, sledi komuniciranje vozil med seboj.

Avtomobili bodo s pomočjo medsebojnega komuniciranja (tudi prek WiFi-ja) ves čas prejemali informacije o razmerah na cestišču in videli "okoli ovinka". Povečevala se bo varnost, zgodnje reagiranje in preusmerjanje v primeru gneč ali prometnih nezgod bosta kot nadgradnja običajnega obveščanja prek navigacijskih sistemov postala bistveno hitrejša in učinkovitejša.

Kaj prinaša 2014?

O njihovi SUV-ofenzivi in vrnitvi kultnega mustanga smo pisali pred kratkim, prvič smo v živo videli tudi koncept malčka ka. Druga generacija mestnega avtomobila na prvi pogled deluje mnogo bolj zadržano kot igračkast predhodnik.

Ford računa na hitro rast segmenta, ki naj bi v prihodnjih treh letih doživel kar 35-odstotno rast in letno na svetovni ravni poskrbel za kar 6,2 milijona kupcev. Videz se na poti do serijske izdelave ne bo spremenil. Ka bo najprej na voljo južnoameriškim kupcem, v Evropo bo prišel z zamudo.

Ecoboost paleti, v tem trenutku jo sestavljajo trije motorji (1,0, 1,6 in 2,0), se bo kmalu pridružil tudi 1,5-litrski agregat. Ecoboost četverica naj bi se letno znašla v 1,3 milijona "evropskih" fordih, litrski motor je že našel pot v kar enajst serijskih modelov.

Pomembno je, da niso pozabili na erotiko

Ford je že globoko sredi samozavestnega izvajanja korenitih in nujnih sprememb, zaradi katerih sta kratkoročna in srednjeročna prihodnost na prvi pogled videti svetli.

Hrbtenica preobrazbe na poti k izboljšani prodajni učinkovitosti je uspešen proces poenotenja svojih modelov, podprt s sodobnimi turbobencinskimi pogonskimi agregati ter izdatnim prilagajanjem globalnim zahtevam z dvema novima SUV-jema – ecosportom in edgeem.

Z naslednjo generacijo asistenčnih sistemov, poleg drugih tehnološko naprednih znamk, investirajo v trdno zastavljene smernice, ki velevajo razvoj avtonomnih lastnosti in izkoriščajo prednosti rastočih trgov, vmes pa niso pozabili na avtomobilsko erotiko. Novi mustang tudi v Slovenijo pride leta 2014.

Ne spreglejte