Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Nedelja,
1. 12. 2013,
15.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Volkswagen

Nedelja, 1. 12. 2013, 15.34

8 let

Starec in avtomobil – življenjska zgodba človeka, čigar dom je avtomobilska ikona

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
83-letni Mehičan Oscar Almaguer se je pred desetimi leti ločil od žene. Od takrat je njegov edini dom avtomobilska ikona, klasični volkswagen beetle letnik 1967. V njem se torej vozi in stanuje.

Starec in njegov utrujeni starodobnik sta postala posebnost predmestja Monterreya

Oscar in njegov 46-letni hrošč sta postala svojevrstna zanimivost okrožja Apodaca v predmestju Monterreya v Mehiki.

Oscar namreč že celo desetletje živi v svojem avtomobilskem starodobniku, ki je še vedno vozen in ima kljub zasilni obnovi še vedno kar precej originalnih delov. Zaradi pomanjkanja denarja 83-letni brezdomec svoj avtomobilski dom pri življenju oziroma v pogonu ohranja z vsemi mogočimi tehničnim prijemi in rezervnimi deli, ki mu pridejo pod roko.

Oscar in njegov hrošč sta poznana v širši okolici in tudi s pomočjo mehaničnih donatorjev rezervnih delov, ki bi sicer končali na odpadu, še vedno ostajata mobilna, v pogonu.

Oscar pravi, da ima v tem avtomobilu vse, kar potrebuje, najbolj pa uživa, ko ob opoldanski pripeki parkira v senci in si na pokrovu prtljažnega prostora postreže s tacosi.

Življenjski prostor, merjen v litrih in sedežih

Že stalno življenje v bivalnem vozilu bi bilo za običajnega človeka velik izziv, Oscar pa je svoje ožje življenjsko okolje omejil na eno izmed najbolj prepoznavno oblikovanih karoserij na svetu. Njegova doma skorajda ni mogoče meriti v kvadratnih metrih, temveč po številu sedežev in litrih, namenjenih prtljagi. Oscar si je dodatni prostor za odlaganje pribora, skodelic, zalog kave, sladkorja in soli ter preostalega živeža našel tako, da je s strehe in vrat potrgal okrasne obloge ter za karoserijske profile zataknil vse manjše predmete in zavoje.

Njegova postelja je zadnja klop, klet pa prtljažni prostor spredaj, kjer ob rezervoarju goriva stojijo še vedro vode za umivanje, dodatni par čevelj in dodatne toplejše odeje.

Avtomobil se pelje s pomočjo improvizacije in iznajdljivosti

Oscar je nekakšen mestni nomad, saj je njegov dom še vedno v voznem stanju. Skoraj petdeset let ceste pa se tej Volkswagnovi ikoni seveda pozna in verjetno bi avtomobil že zdavnaj končal na odpadu, če ne bi bil v vlogi Oscarjevega doma.

Da pa se še vedno vozi, predvsem po ulicah okrožja Apodaca, je moral starec zamenjati motor in pokrpati karoserijo.

Volkswagen hrošč je bil v osnovi – mehanično in strukturno – zelo preprost avtomobil, kar pri vzdrževanju s pridom izkorišča tudi mehiški starec Oscar Almaguer, ki svoj dom tako ohranja v voznem stanju.

Ne spreglejte