Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
3. 9. 2015,
0.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Škoda Športni Avtomoto Družinski Avtomoto

Četrtek, 3. 9. 2015, 0.34

8 let

Škoda octavia RS 230: kako Čehi po desni prehitevajo Volkswagen in Seat

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Škoda je octavii RS dodala sedem kilovatov, diferencial z elektronsko zaporo in ji prvič omejila najvišjo hitrost. Razlike niso skrajne, avtomobil ni poceni. Nadgradnja stane skoraj tri tisočake.

Škodine tržnike so odpuščali

Škodin program športnih avtomobilov pod znamko RS je star že 114 let, a največji razmah doživlja šele v zadnjem desetletju. Tako nam je Pavel Hortek, vodja ekipe Škoda Motorsport, povedal, kako nekoč Škodini uslužbenci za marketing niso hoteli kaj dosti slišati o športnih avtomobilih, kaj šele o lastnem dirkaškem programu. Takrat so menili, da so škode namenjene le mladim in starim voznikom, ne pa toliko vmesnim generacijam.

Teh ljudi danes v pisarnah v Mladi Boleslavi ni več mogoče najti. Stališča so se obrnila na glavo in ne le da ima Škoda spet svoj zelo uspešen dirkaški program, Škoda Motorsport s svojimi izdelki preživlja samo sebe, obenem pa je odličen tehnološko-marketinški dodatek in pospeševalec prodaje serijskih avtomobilov RS.

Je Škoda iz marketinškega stališča postala najbolj športna znamka »ljudskega« stebra Volkswagnovega koncerna?

Vzemimo za primer znamke Škoda, Seat in Volkswagen, torej tri tako imenovane ljudske predstavnike Volkswagnovega koncerna, ki naj bi v prihodnje po organizacijskem prestrukturiranju tudi tvorile svoj steber. Nekoč čustveni Seat se hoče danes umestiti kot družinska in racionalna znamka, Škoda pa istočasno predstavlja tako uporabniško-racionalno stran svojih avtomobilov kot tudi njihovo čustveno športnost.

Pri tem ji je marketinško delno uspelo prehiteti tudi Volkswagen. Navsezadnje njihovega elitnega športnega avtomobila – zmagovalnega dirkalnika iz svetovnega prvenstva v reliju – ni mogoče kupiti, Škodin tehnološki laboratorij na štirih kolesih z imenom fabia R5 (več o njej v prihodnjih dneh) pa je na voljo vsakomur, ki je zanj pripravljen odšteti 180 tisoč evrov in sprejeti dobavni rok približno 15 mesecev.

Prva škoda z elektronsko omejeno hitrostjo na 250 kilometrov na uro

Škoda je na dirkališče Slovakiaring, ki leži približno 40 minut vožnje iz Bratislave, pripeljala pet predserijskih octavij RS z oznako 230. Vsaj kar zadeva Škodin program serijskih vozil znamke RS, je to avtomobil dozdajšnjih presežnikov. Kot prva škoda ima ta octavia elektronsko blokado najvišje hitrosti pri 250 kilometrih na uro, v primerjavi z navadno octavio RS ima tudi drugače nastavljeno delovanje dvolitrskega motorja in nov izpušni sistem. To pomeni moč 169 kilovatov in navor 350 njutonmetrov.

Spremembe so zagotovile dodatnih sedem kilovatov oziroma deset "konjev, nižjo porabo goriva, boljši zvok motorja pri višjih vrtljajih, vse skupaj pa so inženirji v Mladi Boleslavi prvič podkrepili še z elektronsko zaporo diferenciala na sprednji osi. Ta je nameščen na desno stran sprednje osi, v primeru dvignjenega kolesa pa lahko na zunanje sprednje pogonsko kolo prenese celotno razpoložljivo moč.

Tako kot osnovna različica RS je tudi RS 230 1,5 centimetra bližje tlom kot navadna octavia, druge razlike med obema različicama RS pa so predvsem kozmetične in na prvi pogled manj opazne.

Kljub nadgradnji octavia še ni koncernski brutalni športni avtomobil

Octavia RS 230 vseeno ni postala brutalen avtomobil. Ko voznik preklopi med načinom vožnje normal in sport, se ne zgodi nič dramatičnega. Vsi ključni elementi športnega avtomobila sicer postanejo trši, bolj neposredni in hitreje odzivni, toda sprememba na primer ni tako izrazita kot pri Seatovem programu cupra.

In spet smo pri premišljenem koncernskem marketingu, saj ima na primer sestrski Seat, ki zdaj izpostavlja družinsko racionalnost in uporabnost, v ponudbi karavanskega leona ST cupra s kar 280 "konji".

Za nižjo ceno ponuja Seatov primerljivi karavan dodatnih 50 "konjev"

Octavia RS 230 vseeno ni postala brutalen avtomobil. Ko voznik preklopi med načinom vožnje normal in sport, se ne zgodi nič dramatičnega. Vsi ključni elementi športnega avtomobila sicer postanejo trši, bolj neposredni in hitreje odzivni, toda sprememba ni tako izrazita kot na primer pri Seatovem programu cupra.

In spet smo pri premišljenem koncernskem marketingu, saj ima na primer sestrski Seat, ki zdaj izpostavlja družinsko racionalnost in uporabnost, v ponudbi karavanskega leona ST cupra s kar 280 "konji".

Ker smo španski družinski karavan pred meseci vozili na dirkališču Castelloli pri Barceloni, lahko poudarimo bistveno razliko med obema koncernsko podobno usmerjenima in tudi prodajno uspešnima avtomobiloma. Seatov karavan je močnejši, bolj športen in z dodatki performance pack (predvsem zasluga zavor Brembo) primeren celo za dirkališča, Škodina octavia RS 230 combi pa je njegova nekoliko milejša različica z daljšo medosno razdaljo in približno 20 litrov večjim prtljažnikom.

Seatov karavan je cenovno primerljiv z limuzinsko octavio RS 230 in približno tisoč evrov cenejši od karavanske octavie RS 230, ob tem pa ima leon kar 50 "konjev" več in še možnost doplačila že omenjenega paketa performance.

Od klasične octavie RS je različica RS 230 dražja za skoraj tri tisočake

Precejšnja dilema bo nedvomno tudi, ali izbrati octavio RS ali octavio RS 230. Kdor se bo odločil za zadnjo, tega bržkone ne bo storil zaradi dodatnih sedmih kilovatov in novega izpušnega sistema, temveč v prvi vrsti zaradi elektronske zapore diferenciala. Ta je tudi vsakodnevno najbolj uporaben dodatek tako iz vidika dinamične vožnje kot tudi varnosti.

Doplačilo pa glede na relativno majhne razlike – dobili smo občutek, da bi Škodini inženirji vseeno lahko izdelali še precej bolj strupeno octavio – znaša kar precejšnjih 2.800 evrov.

Ne spreglejte