Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
9. 12. 2014,
13.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Audi

Torek, 9. 12. 2014, 13.47

8 let

"Quattro te osupne, potisne z neizmerno silo in vrne v prelepo mladost"

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Audi quattro je v osemdesetih navdušil svoje voznike in osupnil tekmece. Med temi je bil tudi poznejši štirikratni svetovni prvak Juha Kankkunen, ki je brutalnega audija dobil šele po koncu kariere.

Tisti Finec, čigar ime že zveni dirkaško

Danes nima več gostih brk, ki so ga zaznamovale takrat, ko je bil na vrhuncu svoje moči. Takrat, ko je obvladoval najbrutalnejše dirkaške avtomobile na svetu, ko je štirikrat in s tremi različnimi znamkami postal svetovni prvak v reliju ter ko je o dirkalnikih skupine B govoril, da so to avtomobili za prave moške. Ko svoje ime izgovori v trdi finščini, je Juha Kankkunen že nepoznavalcu športnega avtomobilizma slišati izjemno privlačno in dirkaško.

Štirikolesni pogon je nakazal pot za prihodnja desetletja

Audi je s quattrom leta 1982 poskrbel za eno največjih revolucij v svetu športnega avtomobilizma. Prvi je na najvišji ravni uvedel štirikolesni pogon in motorje s turbinskim polnilnikom. Ti so quattru zagotavljali dovolj moči, saj so bili bistveno težji od neposrednih tekmecev, inteligentni pogon pa je to moč znal za tiste čase učinkovito prenesti na cesto. Audi je vsem proizvajalcem, ki so pogledovali proti reliju, dokazal prihodnost štirikolesnega pogona.

Kankkunen ni nikoli vozil za Audi. Ko se je zgodila revolucija, se je sam šele prebijal med najboljše. Ob boku audijev je leta 1986 postal tudi takrat najmlajši svetovni prvak v zgodovini relija. Bil je zadnji svetovni prvak z avtomobilom skupine B, leto pozneje pa prvi svetovni prvak z avtomobilom skupine A in sploh prvi dirkač, ki mu je naslov najboljšega voznika v reliju uspelo ubraniti.

"Nad relijem me je navdušil že oče, ki je prav tako dirkal. Doma smo bili blizu Jyväskyle, kjer je bil reli na Finskem doma. Moj oče je hodil v šolo skupaj z mamo Henrija Toivonena. To je precej majhen svet. Nad audiji smo bili seveda vsi navdušeni. Čeprav so imeli nekaj tehničnih težav, so bili izredno hitri. Po quattru so vsi spoznali, da morajo razviti štirikolesni pogon. To so pozneje storili vsi glavni tekmeci. Sam sem takrat vozil za Toyoto, ki je imela še dirkalnik skupine B s pogonom na zadnji kolesi, po prestopu k Peugeotu pa sem seveda vozil neposredno proti audijem," se spominja danes 55-letni Kankkunen.

Audi je izhajal iz serijskega avtomobila, tekmeci so razvijali specialke

Audi je imel v svetovnem prvenstvu v reliju popolno premoč tri leta, ko je konkurenca šele pripravljala pravi odgovor na quattra. Kankkunen je takrat vozil z nekonkurenčno toyoto, na drugi strani pa sta Peugeot in pozneje še Lancia idejo Audija o štirikolesnem pogonu še nadgradila. Medtem ko je quattro izhajal iz serijskega avtomobila, ki so ga prodajali v vseh salonih, sta bila peugeot 205 T16 in lancia delta S4 pravi specialki. Imela sta kompaktnejšo zasnovo in že sredinsko postavljen motor.

"Vsi ti avtomobili so imeli ogromno moči. Če se vožnje spominjam danes, po tridesetih letih, se zavedam, da jih ni bilo lahko obvladati. Celoten potisk se je zgodil iznenada, toda vozili smo na veliko relijih in se na to dobro navadili. Tveganje je bilo takrat visoko, a tudi danes se fantje peljejo na sami meji. Kdor hoče postati svetovni prvak, mora biti tudi danes popoln dirkač in mora ogromno tvegati. To velja danes in je veljajo tudi v 80. letih."

Ne spreglejte