Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Opel Družinski Avtomoto Potovalni Avtomoto

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

7 let, 12 mesecev

Pred jesenskimi počitnicami: 11.390 družinskih kilometrov v Oplovi zafiri tourer

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V treh mesecih smo z zafiro tourer poiskali bit pojma družinski avtomobil. Ta v resnici definira precej več kot le število sedežev in litre v prtljažniku. Štejejo vsebina, počutje, pot in spomini.

Ali lahko znani recept ponudi nekaj, česar nismo pričakovali?

Eno najpogostejših vprašanj, ki jih ponavadi od znancev, prijateljev in tudi bralcev dobimo avtomobilski novinarji, je, kateri avtomobil je najprimernejši za vašo družino. Kakšen družinski avtomobil naj kupimo?

Matematično je stvar zelo preprosta, z relativno malo neznankami: koliko potnikov, koliko litrov prtljage, število varnostnih zvezdic, pa cena, konji in poraba, deljeno z družinskim proračunom. Glede na izračun oziroma rezultat je selekcijski krog ob današnji ponudbi avtomobilov s pečatom družinski še vedno zelo širok.

Tovrstna obravnava želja je torej zgolj osnova, ki pa jo je treba nadgraditi. Prav zaradi tega smo tri mesece, tudi v družbi svojih družin, preživeli v Oplovi zafiri tourer, da bi znova poiskali pravo bit družinskega avtomobila in preverili, ali lahko dobro zaznani avtomobilski recept družini v najširšem pomenu besede, ki med drugi vključuje tudi medgeneracijsko druženje na asfaltu, ponudi nekaj, česar nismo pričakovali oz. kar smo do tega trenutka celo spregledali.

Po 11.390 prevoženih kilometrih v zgolj treh mesecih, po mnogih urah na cesti torej, je jasno, da je bit dobrega oziroma pravega družinskega avtomobila predvsem v občutkih, počutju vseh, ki v določenem trenutku sedijo na petih ali sedmih sedežih. Tisti hip, ko se vrata zapro, mora v avtomobilu zavladati občutek domačnosti in udobja. Pri tem štejejo tudi tiste najmanjše podrobnosti.

Zafira tourer ni edina, ki to poslanstvo obvladuje precej učinkovito, presenetila pa je z uslužnostjo, praktičnostjo, udobjem in voznimi občutki, čeprav – to moramo omeniti – za dodatnih 7.000 evrov naložbe v bolj ali manj uporabne dodatke za povečevanje udobja in varnosti.

Je eden tistih avtomobilov, na katerega bi se družina, tudi babica in dedek, lahko hitro navezala. To pa je tudi že prvi odgovor na vprašanje o dobrem družinskem avtomobilu.

Hitra in enostavna prilagoditev: od zasilnega prenočišča, pa do dostavnika ali pa taksija za sedem ljudi

Predvsem pa ob izbiri družinskega avtomobila pri prostoru na prvo mesto postavite praktičnost.

V treh mesecih druženja smo v zafiri tudi prespali, potovali z družino, se podali na službeno pot ob traso relija WRC v Nemčijo, z njo iskali najcenejše gorivo v Evropi in tako požirali avtocestne kilometre v visokem tempu ter tudi duobno križarili po slikovitih cestah in se s polno zasedeno sedežno postavitvijo odpeljali tudi na malico.

Pri tem velja poudariti, da se vidi, da Oplovi inženirji že od leta 1999, ko so načrtno začeli uvajati praktične sistemske flex rešitve, razmišljajo o široki uporabnosti družinskega avtomobila.

Kje se to najbolj občuti?

Predvsem v preprostosti uporabe. Počitnice, izlet ob koncu tedna ali pa nakup novega televizorja – družinski avtomobil mora hitro ponuditi rešitev prevoza. V manj kot petnajstih minutah mora biti pripravljen za pot, če je v vlogi dostavnika ali taksi prevoza za sedem ljudi. Testna zafira to, poleg udobja, obvlada zelo dobro. Ni edina, ki to obvlada, da ne bo pomote, res pa je, da spada med tiste najbolje prepričljive.

Od dnevne sobe do svojega malega kabineta, od dolge avtocestne etape do skoka na plažo v sosedni zaliv …

Pri družinskem avtomobilu izpostavljamo predvsem občutke, tiste iz prakse, ki jih pohvalijo ali pograjajo predvsem potniki, najmlajši pa so najiskrenejši. Z malimi otroki je na primer relativno preprosto potovati ponoči, ampak nočna vožnja je po drugi strani napornejša za voznika in ne ponuja razgledov. Na eni od dolgih poti smo se zato z zafiro na čisto pravi družinski "road trip" podali ob normalni uri.

Na taki poti je družinski avtomobili v vlogi dnevne sobe, prostora skupnega druženja, skupnih spominov, obenem pa mora ponuditi tudi dovolj osebnega prostora vsakemu potniku. Kar pomislite, saj ste se že kdaj na družinskem izletu zazrli skozi steklo, misli pa so odtavale. O tem govorimo.

Zafira zna ponuditi tloris, ki ga je z malce domišljije mogoče izdatno prilagoditi, tako da v njem majhna otroka dobita občutek, da imata vsak svojo igralnico. Dolgčas med vožnjo je lahko nočna mora za vse v avtomobilu. Pri tem izpostavljajo uporabnost sedmih sedež tudi takrat, ko so v avtomobilu smo štirje potniki.

Otroka sta dobila vsak svojo vrsto in ob sebi prijatelje iz domišljijskega sveta. Pri tem gre tudi za vzgojo, ko triletnik svojemu medvedku zapne pas ter mu pove, da se ne sme odpenjati in moleti roke skozi odprto okno. Kar naenkrat boste opazili, da zadeva deluje, ko bo šestletna hčerka med potjo po mizici pred sabo skrbno razvrščala školjkice, ki sta jih skupaj malo prej nabrala na peščeni plaži.

To je tisto, kar mora ponuditi družinski avtomobil.

Šesti in sedmi sedež pa hitro ponudita tudi nove logistične rešitve. Družbi prijateljev na plažo v sosedni zaliv kar naenkrat ne bo več treba z dvema avtomobiloma, več bo verjetno tudi medgeneracijskega druženja med vožnjo oziroma na izletih, tašča pa bo dobila mesto v prtljažniku, če smo malce zlobni. Bo pa sedela na čisto pravem sedežu.

Izkoristite krompirjeve počitnice: ne pozabite, da štejejo pot, doživetja in spomini

Družinski avtomobil po našem mnenju ni samo prevozno sredstvo, je tudi prostor, v katerem se družina druži.

Če razmišljate o pravem pomenu družinskega avtomobila ali v tem trenutku celo še iščete pravega, vam svetujemo, da se s kandidatom najprej podate na testni izlet.

Izkoristite prihajajoče šolske počitnice, pri tem pa bodite pozorni predvsem na občutke od trenutka, ko boste odprli prtljažnik. Zapišite spomine, doživete skozi vetrobransko steklo, in ne pozabite, da je dober družinski avtomobili tisti, ki zmore družino prijetno združiti tudi na asfaltu na dolžini štirih metrov in pol. Oplova zafira tourer ima ta potencial.

Ne spreglejte