SiolNET. Avtomoto Reportaže
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Popolna zapora prometa do Idrije julija in avgusta, le leta še niso uradno določili

1

termometer

 | Foto:
Že od lanske zime 600 metrov ceste proti Idriji poteka le po enem voznem pasu. Tam na cesto pada kamenje, visoko nad voziščem grozijo velike skale. Prenova naj bi zahtevala popolno zaporo odseka.

Padajoče kamenje zaprlo 600 metrov dolg vozni pas do Idrije

Do Idrije še vedno vodi ozka prometna pot. Enako velja za Posočje s Tolminom, kjer je bil danes gospodarski forum podjetnikov severne Primorske in na katerega je – bržkone prav zaradi številnih ovinkov in odprtih gradbišč (financirajo jih predvsem evropska sredstva) – zamudil tudi slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Ena od najbolj kritičnih točk dela tako imenovane Keltike pa je danes približno 600 metrov dolg odsek med Godovičem in Idrijo, na cesti poleg potoka Zala, kjer je promet zaradi padajočega kamenja že od lanske zime izpeljan le enosmerno po enem voznem pasu. Takrat je žled polomil veliko dreves in še dodatno zrahljal zemljo.

Čeprav je direkcija za ceste (od januarja za infrastrukturo) na tem odseku januarja obljubljala vzdrževalna dela še pred prvim snegom in da bo treba odstraniti le posledice žleda, se do danes to ni zgodilo. Promet še vedno poteka po zunanji strani ceste, na notranji pa se nabira večje in manjše kamenje. Nihče ga niti več ne čisti, nekaj deset metrov višje se nad cesto nagiba veliko skalovja.

Kamenje je padalo tudi na avtomobile

Ta cesta, ki je sicer del četrte razvojne osi, je lani izpadla iz državne strategije obnov cest na četrti razvojni osi do leta 2020. Čeprav se na direkciji zavedajo, da padajoče kamenje ogroža varnost tam vozečih ljudi, do zdaj za resnejšo obnovo odseka ni bilo denarja. Očitno je, da ne gre le za reševanje posledic žleda, temveč za precej resnejšo nevarnost skalnatih razpok visoko nad voziščem.

"Koncesionar rednega vzdrževanja državnih cest je na podlagi prejetih več odškodninskih zahtevkov ter strokovnem pregledu brežine, s katere je na vozišče padlo več kamenja, ki je ogrožalo varno odvijanje prometa, decembra lani vzpostavili delno zaporo vozišča. V zvezi s tem intenzivno pripravljajo razpisno dokumentacijo za izvedbo ukrepov za zaščito brežine proti padanju kamenja na vozišče, s katerim se bo bistveno izboljšala prometna varnost," pojasnjujejo na direkciji za ceste. Podlaga za ukrepe bodo tudi geološke raziskave.

Za sanacijo bo potrebna popolna zapora ceste do Idrije

Ko bo za obnovo tega odseka napočil čas oziroma se bo zanj našel denar – direkcija za ceste je navsezadnje iz državnega proračuna pred kratkim dobila dodatnih 15 milijonov evrov za vzdrževanje cest – bo med Idrijo in Godovičem nastala popolna zapora prometa. Neuradno naj bi bilo treba območje nad cesto tudi minirati in nato pospraviti na tisoče kubičnih metrov materiala. S tem bo zaprta tudi prometna pot do Idrije in Posočja, prav tako pa seveda tudi do zaposlovalcev na tem področju.

Med temi prednjačita Kolektor in Hidria, v tej okolici je tudi več transportnih družb, te pa dobesedno živijo od prevoznih cest. In tista glavna bo med prenovo torej zaprta. Tovorni promet bo do Idrije očitno potekal le prek Nove Gorice, domačini pa se bodo proti Ljubljani vozili po ozkih cestah prek domačih hribov ali pa prek Žirov v Poljansko dolino.

Idrijska občina je nastopila kot koordinator med direkcijo za ceste in domačim gospodarstvom. Izvedbe in trajanja del v kabinetu župana Bojana Severja niso hoteli komentirati, saj je zanju odgovorna direkcije za ceste, od katere tudi sami še čakajo odgovor s podrobnejšimi informacijami o obnovi odseka.

Zato pa so potrdili načelen dogovor z domačimi družbami (Hidria, Kolektor) in direkcijo. Dela bodo tako skoraj zagotovo izvedli v obdobju kolektivnih dopustov, torej najverjetneje v zadnji polovici julija in prvi polovici avgusta. Čeprav naj bi se dela lahko neuradno začela že letos, na občini pravijo, da so določili le za gospodarstvo najbolj primerne mesece, ne pa tudi leto izvedbe.

V vodstvu Hidrie se strinjajo, da je obnova ceste neizbežna in da bo v obdobju kolektivnih dopustov škode še najmanj. Stroški bodo vseeno narasli, saj bo treba tovornjake proti središču Slovenije preusmeriti prek Nove Gorice, obsega dodatnih stroškov pa niso hoteli komentirati.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin