Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
18. 9. 2015,
18.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tesla Motors Volvo Fiat Volkswagen

Petek, 18. 9. 2015, 18.18

8 let

Pet stvari, ki smo jih pogrešali na avtomobilskem salonu v Frankfurtu

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kaj smo pogrešali na avtomobilskem salonu v Frankfurtu? Predsednika Fiata, nekdanjega prvega nadzornika Volkswagna, morda Volvo ali novo teslo X? Kakšno je bilo slovensko zastopstvo?

1. Tesla X - prednost Twitterju pred klasičnimi saloni

Začnimo s Teslo Motors. Prodorna družba Elona Muska je v Frankfurtu sicer razstavljala model S, zato pa na razstavne površine niso pripeljali serijske različice težko pričakovanega električnega crossoverja modela X (prvi kupci ga dobijo še pred koncem meseca).

Če bi bil ta v Frankfurtu prisoten, bi bil lahko to dober odgovor predvsem na neposrednega tekmeca iz vrst Audija in tudi napoved Mercedes-Benza, da bodo v nekaj letih Tesli konkurirali s konkretnimi modeli. Tesla oziroma Elon Musk kot ameriška družba v avtomobilski industriji marsikaj delajo nekonvencionalno. To velja tudi za svetovne premiere. Že en zapis Elona Muska na Twitterju, kjer ima 2,6 milijona sledilcev, ima bržkone primerljivo globalno odmevnost s prisotnostjo na salonu. In Twitter je kajpak brezplačen, predstavitev na frankfurtskem salonu pač ne.

Evropa za zdaj tudi ni med ključnimi trgi Tesle Motors. V prvi polovici leta so v Evropi prodali okrog 7.100 modelov S, kar 11.700 enakih avtomobilov pa v ZDA. Prav zaradi počasnejšega sprejemanja novosti in vrednosti domačih znamk Tesla še posebej počasi prodira v Nemčiji, največjem evropskem avtomobilskem trgu. Najhitreje odzivna tekmeca, torej Audi in Mercedes-Benz, sta bila zagotovo vesela, da Musk v Frankfurt ni poslal svojega najnovejšega avtomobila. Po napovedih Tesla Motors tudi za predstavitev svojega bržkone najpomembnejšega modela III prihodnje leto ne bo izbrala salona v Ženevi.

2. Sergio Marchionne - vodil je pogajanja s sindikalisti v ZDA

Predsednik avtomobilskega koncerna Fiat-Chrysler Sergio Marchionne je bil vsaj med novinarskimi dnevi službeno zadržan (vodil je pogajanja in razgovore med avtomobilskimi proizvajalci in sindikati v ZDA) in zato ni mogel sodelovati na enem od zanj pomembnejših salonov v zadnjem obdobju. Italijansko-ameriški koncern, ki ima svoj sedež v Londonu, je predstavil novo alfo romeo giulio, prav obujena znamka Alfa Romeo pa je eden od ključnih stebrov Marchionnejevega petletnega načrta finančne stabilizacije in vzpona koncerna.

Medtem ko je bil na primer Opel deležen podpore prve dame General Motorsa Mary Barre, Alfa Romeo tovrstne prvoosebne podpore Marchionneja ni imela.

3. Volvo - denar raje v spletni marketing kot salone

Med pomembnejšimi avtomobilskimi znamkami na salonu ni bilo Volva. Švedska znamka v lasti kitajskega Geelyja je namreč odpovedala svojo prisotnost na nemškem salonu, prisotni ne bodo niti na avtomobilskem salonu v Tokiu. S tem se bodo izognili visokim stroškom prisotnosti in predstavitve na klasičnih salonih, trženjski denar pa bodo raje vložili v svojo spletno oglaševanje.

Volvo je svoj najpomembnejši model XC 90 (prvi novi model po kombilimuzini V40 leta 2012) predstavil spomladi na avtomobilskem salonu v Ženevi. Volvo bo predvidoma ostal prisoten na naslednjih salonih v Pekingu, Detroitu in Ženevi.

4. Ferdinand Piech - po sporu z Winterkormom v Volkswagnovo zgodovino

Predvečer velikih avtomobilskih salonov v Evropi je med drugimi rezerviran tudi za tako imenovani Večer koncerna Volkswagen. Nemški avtomobilski velikan, ki se s Toyoto bojuje za naziv največjega avtomobilskega proizvajalca na svetu, tam povabljenim gostom predstavi enega ali dva ključna modela vsake lastne avtomobilske znamke. Dogodek je prestižen, saj na oder stopijo tako predsedniki koncerna kakor tudi znamk.

Na tribunah med eminentnimi gosti letos ni bilo Ferdinanda Piecha. Eden od najvplivnejših predstavnikov Volkswagna se je letos kot predsednik nadzornega sveta sprl s predsednikom koncerna Martinom Winterkornom, zahteval njegov odstop, a krajšo potegnil sam. Piech je nato z mesta predsednika nadzornega sveta odstopil.

5. Kupejevski trivratni renault megane - tudi športni RS le s petimi vrati

Eden od najpomembnejših novih avtomobilov salona v Frankfurtu je bila nova generacija renault megana. Avtomobil je poznal oblikovno bolj drzen in prepoznaven, deležen je bil tudi znatne tehnološke nadgradnje. Predstavljena različica GT bo na primer serijsko opremljena s štirikolesnim krmiljenjem 4control, ki vpliva na stabilnost na cesti in večjo okretnost na parkiriščih.

Pri Renaultu pa so ob tem tudi napovedali, da novi megane ne bo na voljo v kupejevski trivratni različici. Tudi njegova športna različica RS bo torej imela le petvratno karoserijsko izvedbo. Zgled iz clia se torej seli tudi v megana. In ne dvomimo, da bo dejansko s petimi vrati uporabnejši tudi megane.

Ne spreglejte