Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
28. 8. 2015,
5.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Audi

Petek, 28. 8. 2015, 5.14

8 let

Novi audi A4 v Ljubljani: nemški adut za 500 Slovencev in legendo Le Mansa

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novi A4 je ključni Audijev model. Tudi v Sloveniji ga vozi vsak četrti voznik audija. Včeraj zvečer so njegovo novo generacijo predpremierno predstavili v Ljubljani. Prodaja se začne novembra.

Pred svetovno premiero je audija A4 videlo približno 500 Slovencev

Pri Audiju ne skrivajo tega, da je model A4 njihov ključni adut in da zato prihod nove generacije na avtomobilski trg jemljejo skrajno resno. Približno dva tedna pred svetovno premiero na avtomobilskem salonu v Frankfurtu je novi audi A4 včeraj pripeljal tudi v Slovenijo, kjer so ga predstavniki Audija na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču pokazali približno 500 Slovencem. V Ljubljani sta bili tako limuzinska kot karavanska izvedba A4.

Ljubljano obiskal nekdanji zvezdnik F1 in Le Mansa

Zvezdnik večera je bil Audijev ambasador, sicer pa nekdanji dirkač formule ena in z Audijem petkratni zmagovalec 24-urne dirke v Le Mansu Emanuele Pirro. Prav z audijem A4 je zelo uspešno dirkal tudi v različnih prvenstvih turnih avtomobilov. Simpatični Italijan je bil tudi član tričlanske ekipe, ki je v Le Mansu prvič zmagala z dizelskim dirkalnikom.

"Kot nekdanji dirkač imam pri avtomobilih rad dobro vodljivost in lego na cesti. Čeprav na cesti nikakor ne hitim, rad na prazni cesti kak ovinek odpeljem malo hitreje in z izkoriščanjem prave linije. Všeč mi je kombinacija vozniške ostrine in udobja. Audiji omogočajo vozniku, da vozi bolj sproščeno. Ne z manj zbranosti, temveč z manj truda. Izpostavljam tudi pomen novih tehnologij s področja varnosti. Mislim, da vozniki nikoli ne bomo tako spretni in pametni, da na cestah ne bi več umirali. Žal se to dogaja in lani je po vsem svetu umrlo kar tri milijone ljudi. Čas je, da nam tehnika pomaga zagotoviti večjo stopnjo varnosti, in delček tega prinaša tudi novi A4," je povedal 53-letni Pirro, daljši pogovor z Rimljanom pa bomo objavili v prihodnjih dneh.

To je eden ključnih modelov za audi, ki pa ga še ni oblikoval Slovenec

Audi A4 je sicer star 21 let in je letos stopil v svojo peto generacijo, a v povezavi z njim moramo vselej omeniti tudi predhodnika audija 80. Že ta je bil avtomobil, ki je v industriji postavljal smernice oblikovanja, zmogljivosti, cestne okretnosti in lahke arhitekturne gradnje.

Audi je izdelal štiri generacije modela 80 in ga leta 1994 zamenjal z modelom A4. Danes tudi novi A4 nastaja na temeljih predhodnikov, ki so ime Audija ustoličili v dirkaškem športu (reli in cestnohitrostne dirkah s turnimi avtomobili) in tam najbolj neposredno izpostavili glavni Audijev adut, štirikolesni pogon quattro.

V Ingolstadtu si zato želijo z novim audijem A4 storiti še en korak proti vrhu globalnega premium razreda. Avtomobil je v peti generaciji nastal na platformi MLB evo, zaradi katere je postal do 120 kilogramov lažji, dimenzijsko pa je zrasel za 2,1 centimetra. Za 1,2 centimetra je daljša tudi medosna razdalja. Zanj lahko rečemo, da je prav gotovo med zadnjimi audiji, ki ga še ni sooblikoval slovenski oblikovalec Domen Ručigaj.

"Vsak četrti slovenski voznik audija vozi model A4"

Audijeva prodajna uspešnica pričakovano ni bila deležna revolucionarnih oblikovalskih prijemov, zato pa ima A4 zdaj precej bolj agresivne in ostrejše zunanje linije, širšo masko motorja in podobne elemente za večji poudarek dinamičnosti avtomobila. Avtomobil prav gotovo težko pričakujejo vsi trgovci, saj so premium avtomobili srednjega razreda prodajni prvaki posameznih znamk in zato še kako pomembni za poslovne rezultate tako proizvajalcev kot tudi posameznih trgovcev. A4 je nedvomno tudi za slovenskega uvoznika znamke Audi najpomembnejši model.

"Ta model igra najpomembnejšo vlogo. Od začetka proizvodnje so jih prodali šest milijonov, tudi v Sloveniji pa vsak četrti voznik audija vozi model A4. Prve avtomobile bomo v Slovenijo dobili novembra," je ob včerajšnji predpremieri avtomobila v Ljubljani povedal Franci Bolta, direktor znamke Audi v Sloveniji.

In naloga ni lahka. Razlike med premijskimi tekmeci – najbolj očitna sta BMW 3 in mercedes-benz razred C – in tekmeci proizvajalcev "ljudskih" znamk – na primer volkswagen passat, škoda superb in ford mondeo – se manjšajo. Premium znamke uživajo v nadpovprečni zvestobi kupcev in tudi znotraj premijske konkurence dokaj težko zamenjajo breg.

Ne spreglejte