Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
20.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

gorivo bencin dizel

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 20.34

6 let, 7 mesecev

Koliko ceneje se slovenska družina danes vozi in greje kot pred petimi leti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Liter dizelskega goriva danes v Sloveniji po sedmih letih spet stane manj kot evro, a tako poceni se dolgo ne bomo vozili. Vlada pripravlja nov davek in najbrž tudi sprostitev cen goriva.

Pogonska goriva danes približno 40 centov cenejša kot pred dobrimi tremi leti

Cena litra dizelskega goriva je danes ob polnoči prvič po maju leta 2009 padla pod psihološko mejo enega evra. V tem obdobju je cena dizelskega goriva narasla tudi že na 1,44 evra za liter.

Najvišjo ceno je imel dizel v Sloveniji septembra leta 2012. Takrat bi se slovenska družina, ki na primer letno prevozi 20 tisoč kilometrov in ima avtomobil, ki na sto prevoženih kilometrov porabi 6,5 litra dizelskega goriva, na letni ravni za gorivo plačala dobrih 500 evrov več kot danes. Skoraj 600 evrov bi bil na letin ravni visok prihranek pri avtomobilu z bencinskim motorjem, ki bi enako kilometrino prevozil s povprečno porabo sedmih litrov na sto kilometrov.

Trgovci naklonjeni sprostitvi cen goriv, bo liberalizacijo trga kmalu potrdila tudi država?

Februarja se bo iztekla aktualna odredba vlade RS za določanje najvišjih cen pogonskih goriv v štirinajstdnevnih intervalih. Vlada cene goriva namreč določa že vse od leta 2000. Lani oktobra je finančni minister Dušan Mramor napovedal izdelavo podrobnejše analize morebitne sprostitve trga pogonskih goriv v Sloveniji. Ministrstvo za finance je sicer že opravilo oceno vpliva morebitne sprostitve trga, vendar vlada tega dokumenta še ni obravnavala.

"Družba Petrol podpira liberalizacijo trga pogonskih goriv, saj je Slovenija edina država v EU, kjer cene še vedno nadzira država. Hkrati imamo že mnoge izkušnje s prostim oblikovanjem cen na Hrvaškem, v BiH, Srbiji in Kosovu," pravijo na Petrolu, ki skupaj z avstrijskim koncernom OMV v Sloveniji obvladuje večji del prodaje pogonskih goriv.

Indici, da bo država vsaj delno sprostila cene goriv, kaže tudi napovedani davek, tako imenovani bencinski cent. Po besedah infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča nas ta čaka nekje sredi leta. Natančna obremenitev še ni znana, po Gašperšičevih besedah pa v prvem letu ne bo presegla tri cente na liter goriva. V roku treh let se bo davek dvignil na devet centov na liter goriva.

Prodajalci goriva imajo ne glede na maloprodajno ceno trenutno državno odrejeno maržo

Če bi se država odločila za liberalizacijo trga, bi taka odločitev predvsem sprostila zdaj fiksno določene marže prodajalcev. Te so precej pod povprečjem Evropske unije in so z vladno uredbo določene v absolutnem znesku. Ne glede na maloprodajno ceno goriva je torej marža prodajalca enaka, gledano v odstotkih pa se ob podražitvi celo zniža.

Kratkoročno bi se cene goriv predvidoma povišale, na daljši rok pa bi cenovno politiko narekoval trg in kmalu bi ob slovenskih cestah dobili podobne modele, kot jih poznajo tuje države. Tam je gorivo najdražje ob avtocestah in v velikih mestih, najceneje pa na podeželju. Cene goriva bi bile torej predvsem bolj raznolike, kot smo navajeni danes, ko nas liter goriva stane enako na avtocesti kot na najbolj odročno postavljenem podeželskem bencinskem servisu.

Gospodarsko ministrstvo, ki zagovarja dvig marž, ob morebitni sprostitvi trga ne pričakuje drastičnega dviga maloprodajnih cen goriva. Ker marže predstavljajo le šestodstotni delež v celotni strukturi končne cene, nabavna cena z dajatvami pa okrog 90 odstotkov končne cene, bi imel dvig marž po oceni ministrstva majhen vpliv na določitev cen.

Sprostitev cen priložnost tudi za bencinski turizem

Sprostitev cen bi spremenila navade porabnikov, še bolj pa bi vplivala na poslovanje trgovcev. Ti ob velikih razlikah v cenah opažajo manj prometa na obmejnih servisih in tudi v tranzitu. To je najbolj opazno v smeri proti Avstriji, kjer je mnogo Slovencev, ki dnevno odhajajo na delo in pri naših severnih sosedih seveda tudi točijo cenejše gorivo. Petrol opaža nižjo prodajo pogonskih goriv tujim avtoprevoznikom na tranzitnih avtocestnih bencinskih servisih. Pri teh porabnikih opažajo visoko cenovno elastičnost že pri majhnih odstopanjih v ceni, saj so občutljivi na kakršne koli cenovne spremembe. Večji evropski prevozniki nakupne odločitve za svoja prevozna sredstva mnogokrat sprejemajo glede na cene goriv na celotnem delu začrtane poti, kar pomeni, da nakupe pogonskega goriva izbirajo glede na najnižjo ceno na celotni trasi. Slovenija je v tem pogledu manjša država in jo je mogoče prevoziti, ne da bi dodatno točili gorivo.

Ob prostih cenah nujna tudi ustrezna informacijska podpora

Na strani potrošnikov goriva bi se odprlo več možnosti pri izbiri bencinskega servisa, sprostitev cen zagotovo prinaša tudi priložnost razvijalcem spletnih in mobilnih aplikacij s cenami goriv. Te na preprost način združujejo tako najnižje cene goriv v okolici voznika kakor tudi navigacijske napotke za vožnjo do poceni goriva. Če sprostitvi cen ne sledi ustrezna informacijska podpora, je ves potencial take odločitve, tako kažejo izkušnje iz tujine, težko doseči.

Izkušnje iz tujine sicer kažejo, da na spremembo navad porabnikov in aktivno iskanje najcenejšega goriva, vpliva prav razlika v ceni. Na Dunaju je na primer mogoče s pravilno izbiro ponudnika pri 50-litrski posodi za gorivo privarčevati tudi 15 evrov, precej manjše pa so bile do zdaj razlike v ceni na Hrvaškem in posledično so mnogi preprosto še naprej gorivo točili tam, kjer jim je bilo to najbližje.

Ne spreglejte